Jeśli lubisz pachnącą wędzonkę, pekinkę, świeżutką startą marchewkę i pyszny sos chrzanowo – jogurtowy, to sałatka warstwowa z szynką jest właśnie dla Ciebie! Bardzo łatwa w przygotowaniu i z prostych składników. Nic nie musisz gotować, ani smażyć! To bez wątpienia duży atut tej sałatki. Zwłaszcza wtedy, gdy nie masz zbyt dużo czasu. Poza tym sos chrzanowo – jogurtowy idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Sałatka warstwowa powinna zainteresować również tych, którzy szukają przepisu na ładną, kolorową przekąskę.
Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych propozycji na surówki i sałatki na każdą okazję. Min. pyszną, chrupiącą surówkę prowansalską z kapusty, kolorową sałatkę z jajkiem i warzywami w kremowym sosie, czy szybką sałatkę z czerwoną fasolą i makaronem. Mamy nadzieję, że każdy z Was znajdzie w nich coś dla siebie.
Sałatka warstwowa z szynką
Składniki:
- marchew: 3 szt.
- kapusta pekińska: kilka liści
- szynka wędzona: 150 – 200 g
- szczypiorek: pół pęczka
Sos:
- jogurt gęsty naturalny: 200 ml
- chrzan tarty: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Sałatka warstwowa z szynką
Wykonanie:
1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na drobne pazurki. Kapustę pekińską rwiemy na małe kawałki. Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Szczypiorek szatkujemy.
2. Z jogurtu i chrzanu przygotowujemy sos. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. W szklanej miseczce o pojemności ok. 1 litra układamy kolejno: Połowę marchewki, którą lekko ugniatamy i smarujemy warstwą sosu. Następnie warstwę pekinki, sos i pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie znów warstwę kapusty pekińskiej, którą ponownie smarujemy sosem i pozostałą część marchwi.
4. Na koniec wykonujemy z pozostałego sosu pierścień na środku ostatniej warstwy i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!