Blog posts

Kurczak po hawajsku

Kurczak po hawajsku

Dania mięsne, drugie danie, Jednogarnkowe, Obiady

Kurczak po hawajsku, to prosty przepis na obiad z ryżem, do którego wystarczy pierś z kurczaka, ananas oraz trochę przypraw. Kurczaka  marynujemy w słodko – pikantnej marynacie, a następnie dusimy przez 15 minut do miękkości mięsa. Słodki ananas oraz lekko pikantny sos idealnie komponują się z kurczakiem. Sos cudownie wsiąka w ryż, dzięki czemu każdy kęs tego dania jest kompozycją słodyczy, słoności i pikantności. Najważniejsze jest jednak to, że przygotowanie tego dania nie zajmuje dłużej niż 30 minut! Jest to więc idealny i skuteczny pomysł na błyskawiczne danie, które przygotujesz w jednym naczyniu!

To, co lubimy w przepisie na pierś z kurczaka po hawajsku poza szybkością przygotowania, to również jej słodko – pikantny smak oraz równowagę poszczególnych składników i sosu. Danie to funduje tropikalny klimat przez cały rok, a więc nawet w chłodne jesienne lub zimowe dni, gdy tak bardzo potrzebujesz posiłku, który rozjaśni Twój dzień! Co więcej, dzięki odpowiedniemu doborowi składników, to danie, podobnie zresztą jak kurczak z ryżem i warzywami, jest całkowicie bezglutenowe i bezmleczne!

Ten prosty przepis na pierś kurczaka z ananasem po hawajsku świetnie smakuje zarówno jako szybkie danie w tygodniu, posiłek na wynos do pracy, ale też jako pyszny obiad na weekend. Połączenie słodko – słonych smaków sprawia, że danie posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dzisiejszy przepis, podobnie jak wcześniejszy kurczak po koreańsku wykorzystuje pierś drobiową. Jeśli chcesz bardziej soczystego kurczaka, możesz zamienić ją udka bez skóry i kości. Pamiętaj jednak, że mięso z udek będzie o wiele dłużej się dusić, aż stanie się miękkie.

Chociaż poszczególne przepisy na kurczaka po hawajsku nieco się od siebie różnią, to ich uniwersalność sprawia, że bez problemu można je połączyć. Aby uzyskać jak najlepszy smak, używaj świeżych składników. Dlatego jeśli masz tylko dostęp do świeżego ananasa oraz imbiru, koniecznie wypróbuj. Dzięki temu stworzysz wyjątkowe i aromatyczne danie, które zachwyci od pierwszego kęsa! Jeśli szukasz szybkiego i łatwego pomysłu na obiad, przetestuj ten przepis na niesamowicie pysznego kurczaka hawajskiego!

Kurczak po hawajsku przepis


Pierś z kurczaka po hawajsku 

Składniki:

Na sos oraz marynatę: 

  • pierś z kurczaka bez skóry pokrojona w kostkę: 700 – 800 g
  • świeży ananas pokrojony w kostkę: 1 szklanka
  • sok ananasowy: 3/4 szklanki
  • świeży imbir starty na małych oczkach: 1 łyżeczka
  • sos sojowy: 2 łyżki
  • czosnek polski przeciśnięty przez praskę, starty lub drobno posiekany: 2 ząbki
  • sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup: 2 łyżki
  • olej sezamowy: 1 łyżka
  • sos Sriracha: 1 łyżeczka
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • miód: 1 łyżka
  • sól i czarny pieprz do smaku

Oraz: 

  • ryż biały lub brązowy
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Kurczak po hawajsku przepis


Kurczak po hawajsku – przepis

Przygotowanie: 

Do przygotowania kurczaka po hawajsku potrzebne będą oprócz składników: deska do krojenia, tarka do warzyw, miseczka, garnek do przyrządzenia sosu, drugi do gotowania ryżu lub makaronu oraz standardowe akcesoria kuchenne.

Jeśli nie masz świeżego ananasa, możesz użyć ananasa z puszki. Aby jednak nie rozpadł się w trakcie smażenia, należy dodać go prawie pod koniec gotowania. Jeśli lubisz, do składników możesz dodać pokrojoną w kostkę, zieloną oraz czerwoną paprykę.

Kurczaka możesz podać z ryżem, tak jak my. Jeśli wolisz, możesz również zadbać o własne dodatki. Świetnie sprawdzą się min. makaron ryżowy, kasza bulgur, kuskus, a nawet makaron z cukinii.

Jak zrobić ten przepis na kurczaka po hawajsku? 

Oczyszczony i dobrze osuszony filet z kurczaka oraz ananasa pokrój w niewielką kostkę.

W misce wymieszaj sok ananasowy, sos sojowy, miód, sos sriracha, olej sezamowy, sos pomidorowy, musztardę Dijon, stary imbir oraz czosnek. Następnie 1/3 przygotowanej marynaty wymieszaj z pokrojonym kurczakiem i odstaw na 10 – 15 minut.

Do płytkiego, szerokiego garnka wlej odrobinę wody lub bulionu i przełóż zamarynowanego kurczaka. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 3 – 5 minut, często mieszając. Następnie dodaj resztę sosu i zagotuj. Wrzuć pokrojonego ananasa i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podczas gotowania nie zapomnij o częstym mieszaniu, aby sos się nie przypalił.

Sos warto przed podaniem spróbować i w razie potrzeby dostosować do własnych upodobań smakowych. Mimo dodatku soku i kawałków ananasa oraz miodu, pierś z kurczaka po hawajsku może wydawać się niektórym dość kwaśna. Jeśli tak będzie w Twoim przypadku, dodaj więcej miodu, aby zrównoważyć smaki.

Gotowego kurczaka po hawajsku udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

Z tak przygotowanego kurczaka możesz zrobić również hawajską sałatkę, hawajską pizzę lub podać go jako kanapeczki w mini bułeczkach. Dzięki temu ten jeden prosty przepis możesz wykorzystać w wielu wariantach na domówki lub imprezy z przyjaciółmi.

Zobacz też przepis na szaszłyki z kurczaka z piekarnika.

Kurczak po hawajsku przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz