Blog posts

Currywurst przepis

Currywurst przepis

drugie danie, Kuchnie świata, Obiady, Wieprzowina

Przepis na klasyczne niemieckie danie, czyli Currywurst. To smażona kiełbasa podana z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem curry. Samodzielne przygotowanie powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniej kiełbasy, doboru przypraw oraz wykonania sosu. Currywurst świetnie smakuje z pysznymi domowymi frytkami z piekarnika. Jak zrobić Currywurst?

Jaką kiełbasę wybrać do Currywurst? Wszystko zależy od tego, jaką kiełbasę lubisz. Idealnie sprawdza się biała kiełbasa, która doskonale współgra ze smakami sosu. Może to być również klasyczna kiełbasa wędzona, a jeśli nie jesz mięsa, także kiełbasa wegańska. W wielu przepisach na szybkie Currywurst można spotkać sos przygotowany tylko z keczupu z dodatkiem cebuli oraz curry i Worcestershire. Polecam jednak przyrządzić ten sos z przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, a całe danie zyska na atrakcyjności.

Kilka lat temu, na temat Currywurst miałem okazję rozmawiać z Panem Sławkiem, szefem kuchni w jednej z berlińskich restauracji. Opowiadał min. o tym, czym różnią się Berliner Currywurst od Wolkswagen Currywurst, a także jakie curry jest najlepsze do tego dania. Po powrocie do domu, postanowiłem wówczas przygotować ten niemiecki fast food według Jego sugestii. Przepis, który dziś prezentujemy, to naszym zdaniem, jedna z najlepszych wersji Currywurst. Przepis na Currywurst polecamy zarówno tym, którzy jeszcze nigdy nie próbowali tego dania oraz wszystkim, którzy się z nim spotkali w Niemczech. Warto przyrządzić je w Polsce, by przekonać się, że z naszą kiełbasą smakuje o wiele lepiej. Polecamy!

Currywurst przepis


Currywurst przepis

Składniki:

Sos Currywurst:

  • przecier pomidorowy lub pomidory krojone: 1 puszka
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • cukier brązowy: 1 łyżka
  • sos Worcestershire: 1 łyżka
  • ocet balsamiczny: 1 łyżeczka
  • przyprawa curry: 1 łyżka + do posypania
  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne: 1/4 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Oraz:

  • kiełbaski: 6 szt.
  • olej do smażenia


 

Currywurst przepis

Przygotowanie: 

Cebulę pokrój w niewielką kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbaski ponacinaj ostrożnie na krzyż.

Na patelni rozgrzej nieco oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmaż i dodaj pokrojoną cebulę oraz cukier. Smaż do momentu, aż cebulka się zeszkli, a cukier skarmelizuje.

Następnie dodaj przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory, paprykę oraz pieprz cayenne. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut, co pewien czas mieszając. Na koniec dodaj sos Worcestershire, ocet balsamiczny oraz curry. Chwilę gotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na drugiej patelni podmaż ponacinane kiełbaski, aż nabiorą ładnego koloru.

Sos podawaj z kiełbaskami, frytkami lub pieczywem. Danie możesz posypać odrobiną curry.

Zobacz także inne nasze przepisy z wykorzystaniem kiełbasy, np. biała kiełbasa pieczona w piwie oraz biała kiełbasa pieczona w kapuście.

Życzymy smacznego!

Currywurst przepis

Napisz komentarz