Blog posts

Sos serowy do nachos

Sos serowy do nachos

Przekąski, Sosy

Przepis na domowy sos serowy na zimno z fety, idealny do nachos, chipsów, krążków cebulowych, frytek i warzyw. Odpowiednio gęsty i kremowy sos, który zachwyci rodzinę i przyjaciół! Sosy serowe, podobnie jak inne tego typu dodatki nie powinny być skomplikowane. Nasz dip serowy nie wymaga gotowania, ponieważ szykuje się go tylko z zimnych składników. Wystarczy, że zmiksujesz je przy użyciu blendera lub robota kuchennego i gotowe! Wszystko potrwa nie dłużej niż 10 minut! A jeśli zostaną Ci resztki, bez problemu wykorzystasz jako pastę do kanapek lub sos do sałatki. Gdy myślisz feta, pierwsza z pewnością przychodzi na myśl sałatka grecka oraz inne dania kuchni śródziemnomorskiej. Tymczasem nie wszyscy wiedzą, że feta może być znakomitą bazą pod pyszny dip na zimno. W przeciwieństwie do sosów serowych na ciepło, których konsystencja zmienia się po ostygnięciu, sos serowy z fetą długo pozostaje świeży i może wymagać jedynie ponownego wymieszania. Wszyscy potrzebujemy szybkich na łatwych przepisów na przekąski, które można przygotować w mgnieniu oka. Wykonanie tego sosu nie może być już prostsze! Dlatego jeśli kochasz smak fety, ten sos jest właśnie dla Ciebie!


Sos serowy

Składniki: 

Na sos:

  • pełnotłusty ser feta: 250 – 300 g
  • serek śmietankowy: 200 g
  • gęsta śmietana 18 % lub jogurt grecki: 1 łyżka
  • czosnek: 1 ząbek
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 1 i 1/2 łyżki
  • sól do smaku

Do dekoracji:

  • drobno posiekana natka pietruszki
  • płatki czerwonej papryki
  • otarta skórka z cytryny
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 2 łyżki

Sos serowy do nachos


Sos serowy do nachos – przepis 

Przygotowanie: 

Użyj prawdziwej fety, a nie sera typu feta, ponieważ tylko ten rodzaj sera stworzy najsmaczniejszy sos serowy. Aby uzyskać bogaty w smaku i zawiesisty dip, warto użyć gęstej śmietany. Jeśli jednak bardziej zależy Ci na zmniejszeniu kalorii, możesz ją zamienić na jogurt grecki.

Przyprawy i dodatki do sosu serowego możesz zmieniać według własnych upodobań i posypać go świeżymi ziołami takimi jak koperek, tymianek lub mięta. Sos możesz też udekorować oliwkami lub pomidorkami koktajlowymi.

Jak zrobić domowy sos serowy do nachosów? 

Zacznij od ubicia razem pokruszonej fety, serka śmietankowego, śmietany, pokrojonego na mniejsze kawałki czosnku oraz soku z cytryny. Najlepiej wykonać to przy pomocy robota kuchennego. Składniki należy ubijać przez co najmniej 2 – 3 minuty, aż masa stanie się puszysta. Przed dodaniem wszystkich produktów upewnij się, że serek śmietankowy ma temperaturę pokojową. Tylko wówczas dobrze połączy się z pozostałymi składnikami, a masa uzyska kremową konsystencję bez grudek.

Następnie sos przełóż do płytkiej miseczki i zamieszaj wierzch łyżką, tworząc rowki. Całość skrop oliwą z oliwek, posyp płatkami czerwonej papryki, otartą skórką z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.

Czasem do składników na sos dodajemy nieco zmiksowanych wcześniej orzeszków piniowych, które dodatkowo podkręcają smak dipu. Jeśli chcesz, możesz spróbować wykonać sos z tym dodatkiem.

Ważne jest, aby sosu nie przesolić. Warto pamiętać, że sos serowy najczęściej jest dodatkiem do i tak słonych przekąsek. Dlatego przed ostatecznym doprawieniem sprawdź, czy Twój sos potrzebuje rzeczywiście więcej soli.

Sos serowy na zimno możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 – 3 dni. Przed ponownym podaniem doprowadź go do temperatury pokojowej. Jest też bardzo prawdopodobne, że będzie potrzebować ponownego wymieszania i odrobiny świeżej śmietany lub jogurtu dla uzyskania świeżości.

Dip serowy do nachos 

Feta, to niewątpliwa gwiazda tego dipu. Nadaje mu bogaty, odpowiednio słony fason i kremową konsystencję. Wyjątkowy smak fety uzupełnia pozostałe składniki dipu, dzięki czemu staje się bardziej uniwersalny. Możliwości serwowania tego dodatku są nieograniczone. Oprócz podania do klasycznych przekąsek, takich jak krakersy i chipsy, ten dip serowy doskonale uzupełni smaki deski serów i wędlin. Co więcej, za każdym razem możesz zmieniać dodatki i dzięki temu podać go zarówno na słono jak i na słodko. Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby przekształcić go w pełny posiłek. Wystarczy dodać ulubione gotowane lub pieczone warzywa i chrupiącą świeżą bułkę. Ten niezwykle przestronny przepis na dip serowy do nachos warto mieć zawsze pod ręką. Nie tylko dlatego, że jest jednym z najłatwiejszych sosów, ale też dlatego, że jest o wiele zdrowszy niż większość tradycyjnych sosów serowych na ciepło. Polecamy!

Sos serowy do nachos

Sos serowy do nachos

Napisz komentarz