Sprawdzony przepis na pyszne i chrupiące domowe krokiety z pieczarkami i serem. Szybkość, z jaką zniknęły z talerzy uświadomiła nam, że danie bezmięsne też może być pyszne. Wystarczą tylko odpowiednio dobrane składniki i można ruszać na podbój mięsożerców 😎.
Z pewnością to godny uwagi przepis na rodzinny obiad lub poczęstunek dla gości. Może to tez być pomysł na niebanalne śniadanie do pracy oraz jako przekąska do szybkiego odgrzania między posiłkami. Dla tych, którzy nie jadają mięsa, jest to bez wątpienia doskonała propozycja na wyjątkowo smaczny i pożywny obiad wegetariański.
Świetnym uzupełnieniem smaku tych bezmięsnych krokietów będzie z pewnością barszcz czerwony. Ale równie dobrze smakują polane na szybko keczupem 😊.
DOMOWE KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM
Składniki na 12 szt.
Naleśniki:
- woda gazowana: 0,5 szklanki
- mleko: 0,5 szklanki
- mąka: 1 szklanka
- jajko: 1 szt.
- olej: 1 łyżka
- sól: 1/3 łyżeczki
Farsz:
- pieczarki: 0,5 kg
- cebula: 1 szt.
- ser żółty: 10 dag
- sól i pieprz do smaku
- masło: 2 łyżki
Panierka:
- jajka: 4 szt.
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól: 1/4 łyżeczki
DOMOWE KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM
Wykonanie:
1. Ze składników na ciasto smażymy naleśniki.
2. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a potem mieszamy z pieczarkami i cebulą.
4. Następnie na każdy naleśnik nakładamy odpowiednią ilość farszu i składamy, tworząc krokiety.
5. Na koniec panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy przede wszystkim na ciepło zaraz po przygotowaniu, ale z pewnością będą też smakować po ponownym podgrzaniu na patelni lub w kuchence mikrofalowej.
Smacznego!