Ten prosty przepis na panierowane kotlety z pieczarek, sera i gotowanych jajek, to idealny pomysł na pyszny obiad bez mięsa. To niedrogie, bardzo smaczne i oryginalne kotlety z kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni lub spiżarni. Chrupiąca panierka pozwala doskonale zachować kształt i jednocześnie wspaniale podkreśla delikatną konsystencję kotletów w środku. Soczystą bazę zapewnia nadzienie z podsmażonych pieczarek i cebuli. Smaki uzupełniają jajka, świeże zioła oraz żółty ser, który stanowi świetne spoiwo dla pozostałych składników. Kotlety świetnie sprawdzą się jako pyszne danie nie tylko w okresie Wielkiego Postu, ale też podczas innych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół.
Podobnie jak wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej, chrupiące kotlety ziemniaczane z serem oraz aromatyczne kotlety z jajek, mogą być świetnym pomysłem wówczas, gdy masz ochotę na coś pysznego bez mięsa. Są bardzo sycące, pożywne i co najważniejsze – apetyczne. Kotlety grzybowe z pieczarek można usmażyć na oleju lub maśle klarowanym albo upiec w piekarniku. Świetnie smakują jako osobne danie z sałatką warzywną lub jako dodatek. Przepisy na kotlety z pieczarek często zawierają w składzie gotowane ziemniaki. Nasza propozycja jest na tyle nietypowa, że pominęliśmy ziemniaki, a mimo to kotleciki świetnie się formują i nie rozpadają. Ze wszystkich wymienionych wyżej powodów przepis na kotlety pieczarkowe z jajkiem warto zatem dodać do swoich ulubionych! Polecamy!
Kotlety z pieczarek
Składniki:
- pieczarki: 500 g
- duża cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 – 2 ząbki
- ser żółty: 120 – 150 g
- ugotowane na twardo jajka: 3 – 4 szt.
- kasza manna: 3 łyżki
- natka pietruszki: 1 pęczek
- surowe jajko: 1 szt.
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- masło klarowane do smażenia
Składniki na kotlety z pieczarek można delikatnie zmodyfikować. Kluczowe jest w tym wypadku, aby zachować odpowiednią konsystencję masy. Zbyt rzadka spowoduje, że kotlety mogą się podczas smażenia rozpadać.
Kasza manna ma za zadanie zebrać nadmiar wilgoci i zadziałać wraz z jajkiem jako spoiwo. Jako panierki możesz też użyć mąki lub drobno pokruszonych krakersów.
Kotlety z pieczarek – przepis
Przygotowanie:
Przygotowanie przepisu na kotlety z pieczarek z jajkami zaczynamy od wstawienia jajek, którego gotujemy na twardo. Gdy jajka się gotują, ścieramy na tarce o grubych oczkach pieczarki oraz kroimy w kostkę cebulkę.
Na maśle, na średniej mocy palnika podsmażamy cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili starte pieczarki. Smażymy przez kilka minut, aż z grzybów odparuje woda. Pieczarki przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
Obrane, wystudzone jajka kroimy w małą koskę i dodajemy do masy pieczarkowej. Wsypujemy 2 – 3 łyżki kaszy manny, starty ser oraz wbijamy jajko. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aby manna zebrała nadmiar wilgoci.
Wskazówka: Masa powinna mieć taką konsystencję, aby po obtoczeniu w bułce, bez problemu formować z niej kotlety. Jeśli zauważymy, że jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze nieco kaszy manny.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nabieramy łyżkę masy, obtaczamy w bułce tartej i formujemy kulkę. Następnie delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety z pieczarek smażymy z obu stron do zrumienienia na średniej mocy palnika. Na koniec usmażone kotlety przekładamy na ręczniki papierowe i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco.
Zobacz też pomysł na kotlety z kapustą i ziemniakami.
Pomysł na kotlety zainspirowany przepisem z Bloga Pyszna codzienność.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl