Blog posts

Kulki rybne w zalewie octowej

Kulki rybne w zalewie octowej

Dla dzieci, Obiady, Przekąski, Święta

Sprawdzony i ulubiony przez nas przepis na gotowane pulpety – kulki rybne z dorsza, marynowane w zalewie octowej. Kulki rybne w occie przepis, do którego naszym zdaniem najlepiej sprawdza się dorsz. Ale równie dobrze będą smakować, jeśli przygotujesz je z miruny, morszczuka lub innej białej ryby. Kulki rybne w zalewie zazwyczaj są smażone i potem marynowane w słoiku. My proponujemy przepis na klopsiki gotowane w aromatycznym wywarze. Dzięki temu to pyszne danie zawiera tylko zdrowe tłuszcze z ryby. Kulki są najlepsze po kilku dniach leżakowania w marynacie, ale z doświadczenia wiemy, że już następnego dnia smakują równie dobrze. Sprawdzą się idealnie jako potrawa wigilijna, ale również jako pyszna przekąska na Sylwestra lub imprezy karnawałowe. Zapraszamy na przepis!

Kulki rybne w zalewie octowej


 Kulki rybne w zalewie octowej – Przepis

 Składniki: 

Na kulki rybne: 

  • filety z dorsza, najlepiej niemrożonego: 1 kg
  • kajzerka: 1 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • kasza manna: 3 – 4 łyżki
  • cebula: 1 szt.
  • suszony koperek: 1 łyżeczka
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz: 1/2 łyżeczki

Na zalewę octową – słodko – kwaśną:

  • woda: 1 litr
  • ocet 10 %: 1/2 szklanki
  • sól: 1 płaska łyżka
  • cukier: 2 łyżki
  • czarny pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka
  • liść laurowy: 3 szt.
  • ziele angielskie: 4 kulki
  • gorczyca: 1 łyżeczka
  • pokrojona w półplasterki cebula: 2 szt.

Na wywar do gotowania klopsików: 

  • woda: 2 litry
  • liść laurowy: 2 szt.
  • sól: 1/2 łyżeczki
  • pieprz mielony: 1/2 łyżeczki
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek selera

Kulki rybne w zalewie octowej


Kulki rybne w zalewie octowej – Przepis 

Przygotowanie: 

Z podanych składników przygotujesz 5 – 6 słoików o pojemności 550 ml.

Kajzerkę namaczamy w wodzie.

Cebulę kroimy w dużą kostkę lub na ćwiartki.

Rybę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z cebulą, bułką, jajkami, solą i pieprzem. Do jednolitej, gładkiej masy, dodajemy 3 – 4 łyżki kaszy manny. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby kasza wchłonęła nadmiar wilgoci.

W dużym garnku przygotowujemy wywar do gotowania kulek. Wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa oraz przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

Z masy rybnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującego się wywaru. Polecamy gotować jednorazowo nie więcej niż 8 sztuk klopsików, aby nie mały zbyt ciasno. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia pulpecików na wierzch. Podobnie postępujemy z resztą kulek, aż do wyczerpania masy.

W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy składniki na zalewę słodko – kwaśną (oprócz cebuli). Gotujemy ok. 3 minut i wyłączamy palnik. Na koniec dodajemy do zalewy pokrojoną w półplasterki cebulę.

Do przygotowanych słoików wkładamy klopsiki razem z cebulą oraz przyprawami i zalewamy gorącą zalewą. Następne szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystudzenia. Zimne wstawiamy do lodówki lub w ciemne, zimne miejsce. W takich warunkach mogą stać do 10 dni.

Polecamy także nasz przepis na kotlety rybne w chrupiącej panierce, pyszną rybę po grecku oraz placki ziemniaczane ze śledziem. Zobacz również pomysł na sałatkę śledziową z porem, a także na pyszne kotlety rybne.

Życzymy smacznego!

Kulki rybne w zalewie octowej

Kulki rybne w zalewie octowej

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *