Sprawdzony i ulubiony przez nas przepis na gotowane pulpety – kulki rybne z dorsza, marynowane w zalewie octowej. Kulki rybne w occie przepis, do którego naszym zdaniem najlepiej sprawdza się dorsz. Ale równie dobrze będą smakować, jeśli przygotujesz je z miruny, morszczuka lub innej białej ryby. Kulki rybne w zalewie zazwyczaj są smażone i potem marynowane w słoiku. My proponujemy przepis na klopsiki gotowane w aromatycznym wywarze. Dzięki temu to pyszne danie zawiera tylko zdrowe tłuszcze z ryby. Kulki są najlepsze po kilku dniach leżakowania w marynacie, ale z doświadczenia wiemy, że już następnego dnia smakują równie dobrze. Sprawdzą się idealnie jako potrawa wigilijna, ale również jako pyszna przekąska na Sylwestra lub imprezy karnawałowe. Zapraszamy na przepis!
Kulki rybne w zalewie octowej – Przepis
Składniki:
Na kulki rybne:
- filety z dorsza, najlepiej niemrożonego: 1 kg
- kajzerka: 1 szt.
- jajka: 2 szt.
- kasza manna: 3 – 4 łyżki
- cebula: 1 szt.
- suszony koperek: 1 łyżeczka
- sól: 1/2 łyżeczki
- czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
Na zalewę octową – słodko – kwaśną:
- woda: 1 litr
- ocet 10 %: 1/2 szklanki
- sól: 1 płaska łyżka
- cukier: 2 łyżki
- czarny pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 4 kulki
- gorczyca: 1 łyżeczka
- pokrojona w półplasterki cebula: 2 szt.
Na wywar do gotowania klopsików:
- woda: 2 litry
- liść laurowy: 2 szt.
- sól: 1/2 łyżeczki
- pieprz mielony: 1/2 łyżeczki
- marchew: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- kawałek selera
Kulki rybne w zalewie octowej – Przepis
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotujesz 5 – 6 słoików o pojemności 550 ml.
Kajzerkę namaczamy w wodzie.
Cebulę kroimy w dużą kostkę lub na ćwiartki.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z cebulą, bułką, jajkami, solą i pieprzem. Do jednolitej, gładkiej masy, dodajemy 3 – 4 łyżki kaszy manny. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby kasza wchłonęła nadmiar wilgoci.
W dużym garnku przygotowujemy wywar do gotowania kulek. Wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa oraz przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Z masy rybnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującego się wywaru. Polecamy gotować jednorazowo nie więcej niż 8 sztuk klopsików, aby nie mały zbyt ciasno. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia pulpecików na wierzch. Podobnie postępujemy z resztą kulek, aż do wyczerpania masy.
W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy składniki na zalewę słodko – kwaśną (oprócz cebuli). Gotujemy ok. 3 minut i wyłączamy palnik. Na koniec dodajemy do zalewy pokrojoną w półplasterki cebulę.
Do przygotowanych słoików wkładamy klopsiki razem z cebulą oraz przyprawami i zalewamy gorącą zalewą. Następne szczelnie zamykamy i zostawiamy do wystudzenia. Zimne wstawiamy do lodówki lub w ciemne, zimne miejsce. W takich warunkach mogą stać do 10 dni.
Polecamy także nasz przepis na kotlety rybne w chrupiącej panierce, pyszną rybę po grecku oraz placki ziemniaczane ze śledziem. Zobacz również pomysł na sałatkę śledziową z porem, a także na pyszne kotlety rybne.
Życzymy smacznego!