Lekka surówka z włoskiej kapusty i marchewki do obiadu bez majonezu, czyli zdrowy, chrupiący dodatek do ryby, dań mięsnych oraz pieczonych ziemniaków. Przygotowanie surówki zajmie tylko kilka minut, a składniki, których potrzebujesz, to tylko posiekana włoska kapusta, starta marchewka i jabłko oraz pokrojona w plasterki cebula! Wszystkie produkty połączysz prostym, kremowym sosem na bazie jogurtu greckiego, jabłkowego octu oraz oliwy z oliwek. Podobnie jak wcześniejsza surówka z białej kapusty i pora oraz surówka z selera i jabłka tak i dzisiejsza nie zawiera majonezu. Dzięki temu jest bardziej uniwersalna i zawiera mniej kalorii.
Podczas gdy wiele przepisów na surówki z kapusty włoskiej doprawionych jest właśnie sosem z majonezu, bardzo łatwo i równie pysznie można ją przygotować w lżejszej wersji. Z uwagi na to, że kapusta włoska jest łagodna w smaku, dodatki oraz sos muszą stanowić idealne uzupełnienie i zarazem przełamanie tego fasonu. Dlatego świetnym dopełnieniem surówki jest cebulka oraz jabłko oraz słodko – kwaśny sos. Sukces każdej potrawy, nawet najłatwiejszej surówki polega na odpowiednim doborze oraz balansowi składników. Dzięki temu też, w prosty sposób możemy wykorzystać wszystkie zalety poszczególnych produktów, w tym przypadku surowych warzyw.
Kapusta włoska, to skarbnica wielu witamin i minerałów. Bogata w witaminę C, witaminę K, żelazo oraz magnez. Spożywanie kapusty włoskiej na surowo pozwala zachować w niej naturalnie występującą siarkę, która jest substancją przeciwutleniającą i przeciwzapalną. Pozostałe składniki tej surówki możesz uzupełnić też o świeżego ogórka, białą część pora. Jeśli lubisz, sos możesz wzbogacić dodatkiem chrzanu, tak jak w naszej surówce z młodej kapusty do obiadu. Jeżeli szukasz więc dobrej surówki z włoskiej kapusty, sprawdź koniecznie ten przepis! Mam nadzieję, że pojawi się Twoim stole nie jeden raz!
Surówka z kapusty włoskiej
Składniki:
Do przygotowania przepisu na surówkę z włoskiej kapusty będziesz potrzebować:
- młoda kapusta włoska: 1 główka
- średniej wielkości marchewka: 2 szt.
- jabłko: 1 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- jogurt grecki: 5 łyżek
- miód: 1 łyżka
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
Surówka z kapusty włoskiej przepis
Przygotowanie:
Do tego przepisu poszukaj niedużej kapusty włoskiej, która będzie mieć delikatne, młode liście. Jeśli będzie mieć sporo zewnętrznych, zielonych liści, usuń je i wykorzystaj do zupy lub domowych gołąbków.
Z kapusty usuń zewnętrzne liście. Następnie posiekaj kapustę przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Dobrze, jeśli pokroisz ją w miarę możliwości dość drobno, ale bez wyjątkowej presji. Kapusta włoska jest o wiele delikatniejsza niż biała lub czerwona.
Obrane jabłko oraz marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę pokój na cienkie plasterki.
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przeciśnięty czosnek i dokładnie wymieszaj. Jeśli masz pod ręką, do surówki możesz też dodać posiekany koperek.
W małej miseczce wymieszaj jogurt, oliwę z oliwek oraz miód. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Połowę sosu przełóż do miski z surówką i dobrze wymieszaj. Dodaj odpowiednią ilość octu jabłkowego lub soku z cytryny, aby uzyskać żądany smak. Dopraw ostatecznie solą oraz pieprzem.
Surówkę z włoskiej kapusty możesz podać od razu, ale zdecydowanie lepiej wstawić ją na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszaj z resztą odłożonego sosu.
Jeśli szukasz przepisu z kapustą włoską na obiad, zobacz koniecznie zupę parzybroda.
Smacznego!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do kończ. Redakcja Bloga KUCHNIANAWYPASIE.PL