Blog posts

Sos boloński przepis ( Ragù alla bolognese)

Sos boloński przepis ( Ragù alla bolognese)

drugie danie, Kuchnie świata, Makaron, Obiady, Sosy, Wieprzowina, Wołowina

Sprawdzony przepis na prawdziwy, domowy sos boloński, czyli ragù alla bolognese. Subtelny, bardzo aromatyczny sos, który tworzą konkretne składniki i odpowiedni czas przygotowania. Tradycyjne bolognese jest sosem mięsnym, które nazywane są przez Włochów ragù. Tym, co odróżnia go od innych włoskich sosów mięsnych to okoliczność, że jego głównym składnikiem nie są pomidory. Sos wymaga długiego gotowania na bardzo wolnym ogniu, ale warto poświęcić ten czas, aby wydobyć z niego wszystkie smaki.

Sos bolognese powinien zawierać mieszane mięso wołowo – wieprzowe. Zazwyczaj używa się mięsa mielonego, ale według niektórych sos będzie jeszcze lepszy, jeśli mięso bardzo drobno posiekamy. Wiele uwagi poświęciliśmy na sprawdzenie, czy do sosu bolońskiego dodaje się mleko. My nigdy go nie dodawaliśmy. Według jednego z naszych znajomych mieszkającego od wielu lat we Włoszech, niektórzy ten dodatek stosują, inni nie chcą o nim słyszeć. Wybór należy do Was.

Prawdziwi Bolończycy i nie tylko oni, wystrzegają się nazwy „spaghetti bolognese”. Przepis na „spaghetti bolognese” nie jest kojarzony z kuchnią bolońską (emilijską). Chociażby z tego powodu, że ta zdecydowanie preferowała świeże makarony jajeczne, jak np. tagliatelle. Natomiast spaghetti jest makaronem wytwarzanym z mąki z pszenicy durum i wody. Poza tym sama forma językowa tych dwóch słów nie jest do końca poprawna gramatycznie. Jedyna właściwa nazwa tego pysznego sosu, to ragù alla bolognese.

Sos bolognese przepis, który nie powinien sprawić nikomu większych trudności. To łatwy przygotowaniu sos, w którym największą uwagę warto poświęcić długiemu gotowaniu i nie skracać jego czasu. Jeśli chociaż raz przygotowałaś lub przygotowałeś sos boloński w domu, wiesz, że gotowe sosy w słoikach nie mają z nim nic wspólnego. To bez wątpienia propozycja dla wszystkich, którzy lubią pyszne, domowe jedzenie! Zobacz koniecznie nasz przepis na sos bolognese!

Sos boloński przepis


Sos boloński  

Składniki:  

  • mięso mielone wołowe najlepiej ligawa: 300 g
  • boczek wieprzowy surowy: 100 – 120 g
  • cebula: 1 szt.
  • mała marchew: 1 szt.
  • łodyga selera naciowego: ok. 15 cm
  • pomidory pelati bez skórki: 400 g
  • masło: 2 – 3 łyżki
  • wytrawne białe wino: 1/2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion mięsny (opcjonalnie): 100 – 120 ml

Sos boloński przepis


Sos boloński przepis

Przygotowanie: 

Na zimną patelnię wrzuć bardzo drobno pokrojony boczek i podsmaż, aż się wytopi.

Następnie dodaj masło i pokrojone w małą kosteczkę cebulę, marchewkę oraz seler. Podsmaż do momentu, aż delikatnie zwiędną.

Następnie zwiększ moc palnika i dodaj mięso wołowe. Przesmaż dokładnie mięso od czasu do czasu mieszając, aż się lekko zrumieni. Dodaj wytrawne wino i pozwól mu odparować cały czas gotując.

Dodaj pomidory pelati. Dopraw pieprzem. Przykryj patelnię tak, aby pozostawić niedużą szczelinę. Gotuj bardzo wolno na palniku o najniższej mocy przez co najmniej 2 godziny, co pewien czas mieszając. Jeżeli sos w czasie duszenia mocno odparuje, możesz do niego dodać nieco mięsnego bulionu.

W czasie wolnego gotowania sos się zredukuje, nabierze odpowiedniego koloru oraz cudownego aromatu. Sos dopraw ostatecznie pieprzem oraz ewentualnie solą.

Sos boloński powinno się podawać z makaronem tagliatelle lub lasagne, ale u nas błędnie przyjęło się serwowanie go z makaronem spaghetti. Danie posypujemy opcjonalnie startym Parmigiano Reggiano i świeżymi listkami bazylii. Mała porada: bazylii nie kroimy metalowym nożem, ponieważ zrobi się czarna. Najlepiej urwać kilka listków i udekorować nimi danie.

Zobacz również nasz przepis na pyszny makaron z sosem Alfredo oraz na doskonały, domowy sos pieczeniowy. Doskonałe są również polędwiczki wieprzowe w sosie, a także sos pomidorowy według sprawdzonego przepisu.

Życzymy smacznego!

Sos boloński przepis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *