Karkówka po cygańsku z piekarnika, to sprawdzony i prosty przepis na pyszne mięso w aromatycznym sosie z pieczarkami i papryką. Karkówka duszona po cygańsku, podawana najczęściej z ziemniakami lub kluskami śląskimi, to niekwestionowany hit internetu. Danie nie jest pracochłonne, a składniki są niemal w każdej kuchni lub spiżarni. Karczek po cygańsku, to również danie bardzo rozgrzewające, wręcz idealne na zimowy obiad. Przepisy na karkówkę po cygańsku zawierają często w składzie ogórki kiszone lub konserwowe. Nie wszyscy lubią ogórki na ciepło w takim wydaniu, więc jeśli należysz do tego grona osób, tak jak my, warto z tego dodatku zrezygnować. Natomiast wszyscy lubimy miękkie i delikatne kawałki mięsa w wyrazistym sosie. Sos do naszej karkówki po cygańsku zawiera pikantny ketchup, ostrą paprykę oraz odrobinę majonezu. Jednak kluczowym składnikiem sosu, są pomidory krojone z puszki, w sezonie oczywiście świeże. Bez tego dodatku, sos nie będzie już odpowiednio smakować. Ostatecznie, zamiast pomidorów, możesz rzecz jasna dodać koncentrat lub przecier pomidorowy. Wybór pozostawiamy Tobie. Dobrze doprawiona, najlepsza karkówka po cygańsku na ostro z pewnością zapewni smaczny i sycący posiłek. Jeśli szukasz więc pomysłu pyszny obiad dla całej rodziny, zobacz nasz sprawdzony przepis na karkówkę po cygańsku. Zapraszamy!
Karkówka po cygańsku
Składniki:
- karkówka wieprzowa: 5 – 7 plastrów
- duża papryka czerwona: 1 szt.
- cebula: 2 – 3 szt.
- pieczarki: 250 – 300 g
- mąka do panierowania
- pomidory krojone w puszce: 400 g
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- papryka ostra: 1/4 łyżeczki
- ketchup pikantny: 1/4 szklanki
- majonez: 1 płaska łyżka
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec domowy
Karkówka po cygańsku – przepis
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania karkówki. Mięso podziel na 1 cm plastry. Następnie oprósz solą, pieprzem oraz słodką papryką. Tak doprawioną karkówkę, przed smażeniem obtaczamy w mące. Potem podsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Następnie karczek przekładamy do naczynia żaroodpornego. Najlepiej ułożyć plastry delikatnie po skosie, tak aby nie leżały na dnie.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu karkówki, podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Kiedy się lekko zrumienią, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę. Przesmażamy razem przez 2 – 3 minuty, a następnie dodajemy pomidory, ketchup oraz ostrą paprykę. Gdy się zagotują, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wyłączmy palnik, a na koniec dodajemy majonez. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia z karkówką.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia karkówki po cygańsku to 180 stopni. Czas pieczenia, to ok. 1 h 30 minut do nawet 2 godzin. Tutaj bardzo ważna uwaga. Mniej więcej po godzinie i 20 minutach pieczenia, polecamy sprawdzić miękkość mięsa. Warto to zrobić, ponieważ długość pieczenia w dużej mierze zależy od jakości karkówki. Zdarza się, że mięso upiecze się w ok. 1,5 godziny, innym razem potrzebuje maksymalnego czasu. Karczek warto również na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć. Dzięki temu, góra ładnie się przyrumieni, a sos nieco zgęstnieje.
Karkówka po cygańsku z piekarnika jeszcze lepiej smakuje w wersji z leśnymi grzybami. Tak więc w sezonie zdecydowanie polecamy wypróbować przepis właśnie w tym wydaniu. Karkówkę warto podać nie tylko z ziemniakami, ale również z kluskami śląskimi.
Sprawdź również jak smakuje nasza karkówka z pieczarkami i cebulą, a także karkówka pieczona na kapuście. Pyszna jest także karkówka wieprzowa w sosie własnym według naszego przepisu oraz karkówka jak z grilla.
Życzymy smacznego!