Blog posts

Moskole – placki po góralsku

Moskole – placki po góralsku

Bez mięsa, Kolacja, Kuchnia regionalna, Obiady, Z patelni, Ziemniaki

Pyszne placki po góralsku, czyli moskole. To bardzo proste w wykonaniu 3 składnikowe placki, które doskonale smakują podane z masłem lub sosem czosnkowym. Idealny pomysł na szybki obiad z patelni. Czy moskole od zawsze były z dodatkiem ziemniaków? Jakiej mąki używano do przygotowania tych staropolskich placków? Zapraszamy na przepis!

Według naszego znajomego Górala z dziada pradziada, oryginalny przepis na moskole nie zawierał ziemniaków. Były przyrządzane z mąki owsianej lub ewentualnie żytniej. Ziemniaki pojawiły się w Europie dopiero w XVI wieku, a do XVIII były uprawiane jako rośliny ozdobne. W Polsce przed pojawieniem się ziemniaków, korzystano z bulw (topinambur?), które były jednym z głównych składników tzw. bieda kuchni. Pamiętam jeszcze jak moja Babcia opowiadała o bulwach, że miały zapach pluskiew. Góralski moskol był odpowiednikiem proziaków i często występował jako zamiennikiem chleba. Z czasem do składników dodano gotowane ziemniaki i w takim wydaniu znamy te placki dzisiaj.

Domowe moskole góralskie warto przygotować z dodatkiem mąki owsianej. Mąka owsiana jest zdrowa i ma przyjemny orzechowy aromat. Poza tym posiada lepsze właściwości spajające, dzięki czemu do placków nie trzeba dodawać jajek. Moskol świetnie smakuje podany z samym masłem czosnkowym, ale Górale podają go również z jagnięciną, bryndzą lub pieczoną szynką z kością. Z pewnością warto poznać ten przepis i zapisać do swoich ulubionych. Polecamy!

Moskole - placki po góralsku


Moskole – placki po góralsku

Składniki: 

  • gotowane ziemniaki: 1 kg
  • mąka owsiana: ile zabierze ciasto
  • sól: 1 płaska łyżeczka

Moskole - placki po góralsku


Moskole

Przepis 

Do moskali najlepiej wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Będą dobrze odparowane, schłodzone i przeschnięte. Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.

Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy ok. pół szklanki mąki i wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie mąkę. Jeśli jest jeszcze rozrzedzone, dodajemy łyżkę mąki i ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli trzeba powtarzamy ten proces. Ciasto jest dobre wówczas, gdy jest plastyczne, czyli gdy będzie można z niego swobodnie formować placki. Babcie często mówiły, że mąki dodajemy tyle ile zabierze ciasto 🙂 Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, a chcesz mieć pewność, że placki będą kształtne i nie będą się rozpadać, możesz dodać do ciasta 1 jajko.

Ciasto dzielimy na 10 jednakowych kulek. Deskę posypujemy mąką i przy pomocy szerokiego noża rozklepujemy każdy kawałek ciasta, a następnie obracamy, dociskając do krawędzi noża, aby uformować zgrabne krążki.

Układamy na suchej zimnej patelni i podgrzewamy. Smażymy na niskiej mocy palnika ok. 5 minut z jednej i tyle samo czasu z drugiej strony. Po obróceniu możemy przykryć pokrywką.

Moskole można również upiec w piekarniku. W tym celu układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut.

Zobacz także przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, a także na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Poznaj również pomysł na fit placki twarogowe bez mąki.

Życzymy smacznego!

Moskole - placki po góralsku

zdjęcie przedstawiające moskole placki po góralsku według przepisu kuchni na wypasie

Moskole - placki po góralsku

 

Oceń wpis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis