Blog posts

Bułeczki drożdżowe maślane

Bułeczki drożdżowe maślane

Bułki, Ciasta i desery, Ciastka, Dla dzieci, Z piekarnika

Puszyste i bardzo delikatne maślane bułeczki drożdżowe. To proste w przygotowaniu domowe drożdżówki, idealne na śniadanie oraz do pracy. Nasze bułeczki są z masłem i mlekiem, świetnie będą smakować posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonego przepisu na bułeczki maślane na drożdżach.

Bułeczki drożdżowe maślane lub domowe bułeczki mleczne doskonale smakują z kakao. To nasz ulubiony dodatek do tych bułek. Idealnie komponują się również z gorącą czekoladą. Z pewnością zaskoczą smakiem niejednego amatora domowych bułeczek z piekarnika. Jeśli lubisz nieco słodsze klimaty, zobacz również przepis na słodkie bułeczki drożdżowe.

Przepis na domowe bułeczki drożdżowe, to jedna z naszych propozycji wypieki z ciasta drożdżowego. Polecamy puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami. Zobacz również nasz przepis na puszyste bułeczki pszenne śniadaniowe. W tym znajdziesz natomiast odpowiedzi na pytania: Jak zrobić bułeczki maślane? oraz Jak upiec bułeczki maślane? Zapraszamy i gorąco polecamy bułeczki drożdżowe maślane 🙂

Bułeczki drożdżowe maślane


Bułeczki drożdżowe maślane

Składniki 

  • mąka pszenna typ 500 – 550: 0,5 kg
  • jajka od szczęśliwych kur: 2 szt.
  • ciepłe mleko: 250 ml
  • suche drożdże: 8 g (lub 24 g drożdży świeżych)
  • masło rozpuszczone: 7 łyżek
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • cukier biały: 3 łyżki
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • cukier puder do posypania

Bułeczki drożdżowe maślane


Przepis na bułeczki drożdżowe maślane

Bułeczki drożdżowe na słodko to pyszny domowy wypiek z kilku prostych składników. Bułeczki są mięciutkie, delikatne, maślane, pachnące wanilią. Nie sposób się im oprzeć.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukry, 2 łyżki przesianej mąki. Następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Rozpuszczamy masło i odstawiamy, aby wystygło.

Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy jajka (które powinny mieć temperaturę pokojową) i mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

Drożdże z jajkami wlewamy do przesianej mąki, dodajemy sól i wyrabiamy ok. 5 minut.

bułki

Na koniec wlewamy przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze przez ok. 1 minutę.

Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. Wyrabiamy ok. 2 minut. Następnie ciasto dzielimy na 18 części. Każdy kawałek spłaszczamy palcami. Brzegi podwijamy do spodu i formujemy kulkę. Układamy obok siebie łączeniem do dołu w blasze lub formie o wymiarach 30 x 20 cm, oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

bułki

Każda nasza bułeczka miała wagę ok 70 gramów. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek) i pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Bułeczki drożdżowe maślane

Oceń wpis

1 Comment

  1. Bobo
    31 lipca 2021 at 18:49
    Reply

    Witam, masło powinno się podać w gramach. Łatwiej byłoby odważyć

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis