Puszyste i bardzo delikatne maślane bułeczki drożdżowe. To proste w przygotowaniu domowe drożdżówki, idealne na śniadanie oraz do pracy. Nasze bułeczki są z masłem i mlekiem, świetnie będą smakować posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonego przepisu na bułeczki maślane na drożdżach.
Bułeczki drożdżowe maślane lub domowe bułeczki mleczne doskonale smakują z kakao. To nasz ulubiony dodatek do tych bułek. Idealnie komponują się również z gorącą czekoladą. Z pewnością zaskoczą smakiem niejednego amatora domowych bułeczek z piekarnika. Jeśli lubisz nieco słodsze klimaty, zobacz również przepis na słodkie bułeczki drożdżowe.
Przepis na domowe bułeczki drożdżowe, to jedna z naszych propozycji wypieki z ciasta drożdżowego. Polecamy puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami. Zobacz również nasz przepis na puszyste bułeczki pszenne śniadaniowe. W tym znajdziesz natomiast odpowiedzi na pytania: Jak zrobić bułeczki maślane? oraz Jak upiec bułeczki maślane? Zapraszamy i gorąco polecamy bułeczki drożdżowe maślane 🙂
Bułeczki drożdżowe maślane
Składniki
- mąka pszenna typ 500 – 550: 0,5 kg
- jajka od szczęśliwych kur: 2 szt.
- ciepłe mleko: 250 ml
- suche drożdże: 8 g (lub 24 g drożdży świeżych)
- masło rozpuszczone: 7 łyżek
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
- cukier biały: 3 łyżki
- sól: 0,5 łyżeczki
- cukier puder do posypania
Przepis na bułeczki drożdżowe maślane
Bułeczki drożdżowe na słodko to pyszny domowy wypiek z kilku prostych składników. Bułeczki są mięciutkie, delikatne, maślane, pachnące wanilią. Nie sposób się im oprzeć.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe?
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukry, 2 łyżki przesianej mąki. Następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy masło i odstawiamy, aby wystygło.
Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy jajka (które powinny mieć temperaturę pokojową) i mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Drożdże z jajkami wlewamy do przesianej mąki, dodajemy sól i wyrabiamy ok. 5 minut.
Na koniec wlewamy przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze przez ok. 1 minutę.
Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. Wyrabiamy ok. 2 minut. Następnie ciasto dzielimy na 18 części. Każdy kawałek spłaszczamy palcami. Brzegi podwijamy do spodu i formujemy kulkę. Układamy obok siebie łączeniem do dołu w blasze lub formie o wymiarach 30 x 20 cm, oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Każda nasza bułeczka miała wagę ok 70 gramów. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek) i pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Bobo
31 lipca 2021 at 6:49 pmWitam, masło powinno się podać w gramach. Łatwiej byłoby odważyć
Iwona
18 lutego 2022 at 1:59 pmZastanawiam się jak z pół kg mąki wychodzi 1250 g ciasta? Coś źle zrozumiałam?
KuchniaNaWypasie
18 lutego 2022 at 7:06 pmSzanowna Pani Iwono po pierwsze, 15 bułeczek po 70 g to jest 1050, pomijam fakt, że jest napisane około 70 g. A więc nie wiem skąd u Pani się wzięło to 1250? 🤨
Po drugie tak dla ścisłości: 500 g mąki + 100 g jajka + 230 g mleko + 70 g masło + 26 g cukier z wanilią + 39 g cukier zwykły + sól, drożdże i mąka do podsypania. A teraz proszę sobie policzyć, tylko dobrze.🙂 Miło nam że Pani nas odwiedziła, tylko po co taki komentarz, nie znam się ale się wypowiem? Spokojnego weekendu 💨
Paweł
20 listopada 2021 at 5:27 pmBułeczki wyszły rewelacyjne. Co prawda podawanie ilości masła w łyżkach nie ułatwia zadania to po prostu dałem pół kostki masła – 100 gr
KuchniaNaWypasie
22 listopada 2021 at 7:16 pmSuper! Dziękujemy 🙂
paweł
19 stycznia 2022 at 11:50 pmtragedia że nie ma funkcji durkowania
KuchniaNaWypasie
20 stycznia 2022 at 6:20 pmPopracujemy nad tym 😉
Martyna
20 stycznia 2022 at 8:55 amwyszły ekstra, w imieniu swoim i Dzieci – serdeczne dzięki! 🙂
KuchniaNaWypasie
20 stycznia 2022 at 6:19 pmSuper 🤩
Dziękujemy i pozdrawiamy 🙂
Ewa
24 lutego 2022 at 9:20 amBułki są najlepsze jakie robiłam przez swoją kilkuletnią przygodę z pieczeniem ! Pulchne, apetyczne czyli fantastyczne !
Przychylam się do sugestii innych aby podawać skład w jednostkach objętości i wagi. Dla nieszkolonych jak ja jest to duża pomoc.
Dziękuję za taki wspaniały przepis !!
KuchniaNaWypasie
25 lutego 2022 at 8:27 amSuper🤩 Dziękujemy i polecamy inne nasze przepisy.
Pozdrawiamy serdecznie 🙂