Tradycyjna potrawka z kurczaka z warzywami, czyli prosty przepis na domowy obiad, do którego możesz wykorzystać gotowane mięso z udek lub filet z piersi wzbogacone pysznym groszkiem i marchewką. Danie przypomina nieco naszą zupę z piersi kurczaka, ale jest bardziej rustykalne, z gęstym bulionem przypominającym nieco sos. Nie jest jednak z kolei tak gęsty i bogaty jak na przykład gulasz z kurczaka. Przepis na potrawkę z kurczaka, to więc łatwy pomysł na dietetyczny i lekkostrawny sosik, który idealnie komponuje się zarówno z ryżem, ziemniakami jak i makaronem.
I choć nie da się tu uniknąć porównań do innych przepisów na lekkie sosy drobiowe, to podstawowe zasady przygotowania potrawki z kurczaka są bardzo proste. Gotujemy wywar z mięsa i wybranych warzyw. Gdy kurczak stanie się miękki, wyjmujemy go bulionu razem z warzywami, a sam bulion zagęszczamy zasmażką. Do sosu dodajemy ponownie obrane mięso oraz pokrojone warzywa i groszek. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy i gotowe! Tajemnica dania tkwi więc nie tyle w oryginalności, ale w wyborze prostych, lecz dobrej jakości składników. I na tym warto się skupić.
Sama potrawka z kurczaka w sosie własnym jest meta daniem, które łączy dobry, domowy bulion, wybrane warzywa oraz delikatne mięso w pyszny i subtelny sos, w którym smak idzie w parze z łatwością przygotowania. Na entuzjastach smażonych lub pieczonych mięs, ten przepis być może wrażenia nie zrobi. Z jednej jednak strony warto pamiętać, że kurczak gotowany, to źródło bardzo zdrowego i wartościowego białka. Z drugiej niepokojąco często na naszych stołach mięso pojawia się tylko w postaci kotleta w panierce. Tymczasem potrawka z kurczaka po polsku, to moim zdaniem danie, którego potencjału wciąż nie potrafimy w pełni wykorzystać.
Potrawka z kurczaka
Składniki:
- udka z kurczaka zagrodowego BIO: 2 – 3 szt. w zależności od wielkości
- marchew: 2 szt.
- kawałek pora
- kawałek selera
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
- groszek zielony mrożony: 150 – 200 g
- mąka pszenna BIO: 1 łyżka stołowa z brzuszkiem
- śmietanka słodka 36 %: 100 ml
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
Powyższa lista składników na potrawkę z kurczaka zawiera udka, a nie jak w większości przepisów filet z piersi. Według mnie mają lepszy smak niż pierś z kurczaka. Są po ugotowaniu o wiele miększe, delikatniejsze i mają więcej tłuszczu, co wpływa zdecydowanie na jakość gotowej potrawki.
Co do obecności warzyw, to czy marchewka i groszek są koniecznością? Dla mnie tak, ale każdy dodaje to, co lubi. Śmiało możesz więc wykorzystać, to co akurat masz pod ręką. Groszek mrożony możesz zamienić na groszek z puszki.
Potrawka z kurczaka przepis
Przygotowanie:
Do przygotowania potrawki z kurczaka potrzebne będą też: szeroki garnek lub głęboka patelnia, deska do krojenia, nóż oraz tradycyjne przybory kuchenne.
W przepisie stawiamy na ugotowanie esencjonalnego wywaru, dlatego używamy ćwiartek z kurczaka. Czasem wykorzystujemy inny rodzaj mięsa drobiowego, na przykład z skrzydła z indyka. Wywar warto gotować z mięsa razem ze skórką. Po ugotowaniu dopiero zdjąć skórę i do potrawki dodać samo chude mięso. Dzięki temu bulion będzie bardziej intensywny w smaku.
Przepis na potrawkę z kurczaka z warzywami krok po kroku zaczynamy właśnie od przygotowania bulionu. W tym celu umyte, wymoczone dobrze mięso przekładamy do szerokiej patelni, dodajemy obrana marchew, kawałek korzenia selera, kawałek pora oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy przefiltrowaną wodą tak, aby tylko przykryć mięso.
Patelnię stawiamy na palnik i zagotowujemy na średnim ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować zmniejszamy moc palnika. Następnie po ok. 10 minutach dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Ugotowane mięso, liście laurowe, ziele oraz warzywa wyjmujemy z wywaru. Z udek zdejmujemy skórę, a mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę lub plasterki. Jeśli lubisz do sosu możesz też zostawić pokrojonego selera.
Aby zagęścić bulion, należy przygotować zasmażkę do potrawki. W tym celu na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Gdy się rozpuści dodajemy łyżkę mąki i cały czas mieszając smażymy, aż mąka się zrumieni. Do zasmażki wlewamy 3 – 4 łyżki gorącego bulionu i energicznie mieszamy, aby nie zrobić klusek.
Tak przygotowaną zasmażkę przelewamy do wywaru, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i stopniowo dodajemy śmietankę, cały czas mieszając. Dodajemy mrożony groszek, pokrojone mięso oraz warzywa. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niskiej mocy palnika przez 3 – 4 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Po podaniu posypujemy świeżą natką pietruszki.
Moim zdaniem potrawka z kurczaka z marchewką, groszkiem i białym sosem najlepiej smakuje z ryżem. Niektórzy wolą podać ją z ziemniakami. Znam też osoby, które uwielbiają ją w połączeniu z makaronem lub kaszą. Ostateczny wybór należy do Ciebie.
Zobacz też przepis na oryginale pałki z kurczaka z piekarnika.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl