Blog posts

Jajka na twardo z warzywami i serem

Jajka na twardo z warzywami i serem

Dania bez mięsa, Kolacja, Śniadanie, Wielkanoc

Jajka na twardo z warzywami, pieczarkami i serem zapiekane na patelni, to idealny sposób na wykorzystanie gotowanych jajek z poprzedniego dnia. W tym przepisie z 5 – 6 jajek, kilku pieczarek i niewielkiej ilości warzyw, tworzymy proste i zdrowe śniadanie dla całej rodziny! Podobnie jak nasze tosty z patelni z jajecznicą i serem feta jest gotowe w 20 minut! Wystarczy że pokroisz cebulę, pieczarki oraz paprykę i pomidory (lub inne kolorowe warzywa, które masz pod ręką) i podsmażysz na maśle. Potem dodasz do tego pokrojone, ugotowane jajka, posypiesz startym serem i chwilę potrzymasz pod przykryciem. Jajka z warzywami na śniadanie lub Wielkanoc gotowe!

Doskonałe w tym przepisie jest to, że można go bardzo łatwo dostosować do własnych potrzeb. Czasem zamiast papryki i pomidorów, używamy kalafiora, brokułów lub szparagów. Możliwości są niemal nieograniczone. Jeśli chodzi o przyprawy, to podobnie jak w przepisie na jajka faszerowane pieczarkami lub na jajka faszerowane łososiem, postawiliśmy na prostotę. Danie doprawiliśmy więc tylko solą i pieprzem.  Jeśli chcesz, możesz zaszaleć i dodać inne przyprawy lub zioła! Ten przepis na jajka z warzywami jest tak prosty, że oprócz pokrojenia kilku warzyw i pieczarek i ugotowania jajek, nie masz więcej roboty! Gorąco polecamy!

Jajka na twardo z warzywami i serem przepis


Jajka z warzywami i serem

Składniki: 

  • ugotowane na twardo jajka: 5 – 6 szt.
  • pokrojona w plasterki duża cebula: 1 szt.
  • pokrojona w kostkę papryka: 1 szt.
  • pomidor pokrojony w kostkę: 1 szt.
  • pokrojone w plasterki pieczarki : 300 – 400 g
  • masło: 1 – 2 łyżki
  • drobno posiekany szczypiorek lub natka pietruszki: 2 łyżki
  • starta mozzarella twarda: 250 g
  • sól i pieprz do smaku

Powyższe składniki, które proponujemy do jajek z warzywami możesz uzupełnić o inne warzywa. Z kolei mozzarellę świetnie zastąpi ser feta. Jeśli nie zależy Ci na daniu bezmięsnym, do składników możesz dodać podsmażoną kiełbasę lub boczek.

Jajka na twardo z warzywami i serem przepis


Jajka na twardo z warzywami przepis

Przygotowanie: 

Przygotowanie przepisu na jajka na twardo z warzywami i serem zaczynamy od pokrojenia warzyw. W tym celu cebulę kroimy w cienkie plasterki, paprykę i pomidora w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki lub małą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy, często mieszając przez 6 – 7 minut. Następnie na patelnię dodajemy pieczarki, a po kilku minutach paprykę. Smażymy razem przez kolejne 5 – 8 minut i dodajemy pomidora.

W czasie, gdy warzywa się smażą, gotujemy na twardo jajka. Potem obieramy, kroimy na pół i odstawiamy na bok.

Po dodaniu pokrojonego pomidora zmniejszamy moc palnika i jeszcze przez chwilę wszystko smażymy. W tym czasie ścieramy na tarce ser oraz siekamy szczypiorek lub natkę pietruszki.

Warzywa doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Patelnię zdejmujemy z palnika. Jajka układamy przekrojoną stroną do dołu, posypujemy szczypiorkiem lub natką oraz startym serem.

Patelnię przykrywamy i stawiamy ponownie na palnik i trzymamy do momentu, aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło.

Zobacz też jak zrobić jajka w koszulkach?

Jajka na twardo z warzywami i serem przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz