Blog posts

Surówka z młodej kapusty do obiadu

Surówka z młodej kapusty do obiadu

Kolacja, Sałatki i surówki, Warzywa

Pyszna, tradycyjna surówka wiosenna z młodej kapusty do obiadu i dań z grilla. To bez wątpienia nasza ulubiona surówka, do przygotowania której potrzeba tylko kilku składników, a sprawdza się idealnie jako dodatek do prawie każdego dania. Delikatna i soczysta kapusta doskonale łączy się z młodymi warzywami i zieleniną. To nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale też świetna propozycja dla wszystkich, którzy planują przejść na wiosenną dietę. Warto wykorzystać taki przepis i włączyć go do innych jako pomysł na młodą kapustę na surowo.

Surówka obiadowa z młodej kapusty białej bez majonezu sprawdzi się też idealnie jako dodatek do domowego kebaba, smażonej lub pieczonej ryby oraz do mięs z grilla. Tym bardziej, że przygotowanie tej surówki zajmie tylko kilka minut! Kluczem do jej dobrego smaku jest sos na bazie jogurtu i chrzanu. Zawsze przed podaniem warto skosztować nieco surówki i w razie potrzeby dostosować do własnych upodobań. Odrobina soku cytryny lub szczypta cukru zrównoważy z pewnością brakujący smak.

Proste przepisy takie jak surówki obiadowe z młodej kapusty nigdy nie wychodzą z mody. Całą sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem, tym samym wygospodarować nieco czasu. Surówka bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, wiec możesz z łatwością zwiększyć ilość składników i przygotować jej więcej. Jeśli lubisz bardziej zmiękczone składniki, dodaj sos wcześniej i pozwól surówce się przegryźć. Jeżeli chcesz bardziej chrupiącej wersji, sos dodaj bezpośrednio przed podaniem. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu? Zapraszamy na przepis!

Surówka z młodej kapusty do obiadu 


Surówka z młodej kapusty do obiadu 

Składniki:

  • młoda kapusta: 1/2 główki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem: 1 pęczek
  • marchew: 1 szt.
  • jogurt naturalny: 3 – 4 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • szczypta cukru
  • chrzan tarty: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Surówka z młodej kapusty do obiadu 


Surówka z młodej kapusty do obiadu – przepis

Przygotowanie:  

Młodą kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Następnie kroimy na pół i wycinamy głąb. Kapustę drobno szatkujemy. Jeśli chcesz zrobić surówkę z całej główki, odpowiednio zwiększ ilość pozostałych składników.

Szczypiorek wraz dymką siekamy, a marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

Z jogurtu naturalnego, soku z cytryny oraz chrzanu przygotowujemy sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Sos dokładnie mieszamy z warzywami. Na koniec jeszcze raz ewentualnie doprawiamy. Jeśli nie zależy Ci bardzo na ilości kalorii, jogurt możesz zamienić na gęstą śmietanę. Wówczas surówka będzie jeszcze pyszniejsza. Do składników możesz dodać również posiekany koperek, który doskonale komponuje się z młodą kapustą.

Sprawdź również jak smakuje nasza chrupiąca surówka jak od chińczyka, a także surówka z białej kapusty i pora. Pyszna jest również surówka prowansalska z białej kapusty i papryki oraz surówka z czerwonej kapusty z chrzanem.

Życzymy smacznego!

 

 

Surówka z młodej kapusty do obiadu 

Napisz komentarz