Blog posts

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Grill, Przekąski, Sałatki

Bardzo prosta w wykonaniu, pachnąca sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym Camembert. My lubimy w sałatkach ten rodzaj sera, ponieważ jest delikatny i kremowy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć sera typu Roquefort lub Gorgonzola. Są również osoby, które wolą sery jeszcze bardziej wyraźne w smaku, jak brytyjski Stilton. Trudno nam stwierdzić, który z nich będzie dla Ciebie najlepszy. Dlatego wybór pozostawiamy każdemu z osobna. Warto także podkreślić, że sery niebieskie będą się lepiej kruszyć, a więc to też dużo lepsza opcja dla wszystkich, którzy lubią sałatki z pokruszonymi składnikami. Dodatek rukoli i jej lekko pieprznego smaku, będzie idealnie kontrastował ze słodką gruszką. Mimo tego, że dzisiejsza sałatka jest z gruszką świeżą, to niezwykle smaczna jest również w wersji z gruszką marynowaną, a w sezonie, także z grillowaną. Jeśli masz w domu mix sałat, również możesz go dodać do tej pysznej sałatki. Zazwyczaj przygotowujemy bardzo prosty sos do sałatki z gruszką i serem pleśniowym i taki również proponujemy tym razem. Wystarczy, że masz w domu jogurt grecki, ocet jabłkowy, odrobinę miodu oraz sok z cytryny i kilka przypraw. Zapraszamy na przepis!

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym


Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Składniki:  

Na sałatkę: 

  • gruszka: 1 szt.
  • ser pleśniowy: 150 g
  • rukola: 20 – 30 g
  • boczek surowy wędzony w plastrach : 150 g

Do sałatki za każdym razem możesz dodać gruszkę w innej postaci. Tak, jak pisaliśmy we wstępie, doskonale sprawdzi się gruszka świeża oraz marynowana lub grillowana.

Dodaj swój ulubiony ser pleśniowy, a jeśli nie jesteś jego fanem, po prostu użyj fety lub tradycyjnego sera koziego.

Możesz pominąć boczek i zastąpić go swoim ulubionym zamiennikiem mięsa lub zwyczajnie innym składnikiem.

Są osoby, które nie przepadają za rukolą. Jeśli jesteś jedną z nich, zamień rukolę na szpinak lub mix sałat.

Sos: 

  • jogurt grecki: 120 – 150 ml
  • miód: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym


Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Przygotowanie: 

Plastry boczku pokrój na paski i podsmaż na patelni lub pozwól im zrumienić się w piekarniku. Następnie odsącz na ręcznikach papierowych.

Gruszkę przekrój na pół, a następnie wyjmij gniazda nasienne. Pokrój gruszkę na cienkie plastry, najlepiej o grubości ok 3 mm. Zbyt grube będą pękać przy przekłuwaniu widelcem, natomiast zbyt cienkie opadną i nie będą w sałatce widoczne. Plasterki gruszki warto skropić świeżym sokiem z cytryny. Zapobiegnie to jej przebarwieniom.

Na dno miski wrzuć świeżą rukolę. Dodaj pokrojoną gruszkę, posyp zrumienionym boczkiem. Na koniec dodaj pokrojonego Camemberta lub pokruszony ser niebieski.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Polecamy dodać go do sałatki przed samym podaniem. Dzięki temu sałatka będzie świeża i pachnąca.

Sałatka z rukoli i sera pleśniowego 

Przepisy na sałatki z serem pleśniowym dość często zawierają również dodatki w postaci owoców awokado, winogron i granatu. Znamy osoby, które przepadają również za dodatkiem orzechów lub słonecznika. Dzisiejsza propozycja, to nasza ulubiona wersja tej sałatki. Jej uniwersalność polega jednak na tym, że za każdym razem można ją uzupełnić innymi dodatkami. Zachęcamy do sprawdzenia innych przepisów na sałatki. Pyszna jest nasza sałatka z łososiem i jajkiem, a także sałatka z pieczonym burakiem i serem feta. Natomiast sałatka Cezar z kurczakiem oraz sałatka Gyros, to idealne propozycje na imprezę. Polecamy też sałatkę z brokułem i jajkiem.

Życzymy smacznego!

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.