Tradycyjna surówka Colesław, to wręcz wzorzec tego, czym powinna być idealna surówka obiadowa. Świeża, chrupiąca kapusta, cebula oraz marchewka i pyszny kremowy dressing! Niby nic krzykliwego, ale na tym właśnie polega fenomen surówki Colesław. Jego kremowa, chrupiąca konsystencja i lekka pikantność doskonale uzupełnia i równoważy smaki pieczonych, smażonych i grillowanych mięs. Colesław to z pewnością doskonały pomysł na pyszny warzywny dodatek na ostatnią chwilę.
Domowa surówka Colesław z białej kapusty, to surówka uniwersalna. Przepis jest wszechstronny i możesz go dostosować do własnych upodobań. Świetnie wygląda i smakuje z dodatkiem czerwonej kapusty. Warto również uzupełnić składniki startym jabłkiem. Surówka ta posiada jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż w dniu przygotowania. Można ją wykonać wcześniej i nie „rozjedzie się ” nawet podczas upału. Dlatego jest tak popularna i bardzo często gości na naszych stołach podczas sezonu grillowego.
Sałatka Colesław jaki sos? Proponujemy przepisy na cztery sosy do tej pysznej sałatki. Colesław z sosem majonezowym, z sosem maślankowym, a także sosem chrzanowym i czosnkowym. Z pewnością każdy znajdzie wśród tych propozycji idealny dodatek, który wzbogaci świeże i chrupiące warzywa w tej pysznej surówce. Składniki na sosy oraz sposób przygotowania znajdziesz w przepisie poniżej. Polecamy szczególnie sos maślankowy, który naszym zdaniem doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami Colesława.
Surówka Colesław do obiadu to jedna z kilku propozycji na pyszny warzywny dodatek, który znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Prosta i szybka w przygotowaniu jest również surówka z młodej kapusty, a także surówka jak od Chińczyka. Polecamy również przepis na surówkę z białej kapusty i pora oraz na pyszną surówkę z białej rzodkwi. Jak zrobić surówkę Colesław? Zapraszamy na przepis!
Surówka Colesław
Składniki
Warzywa:
- kapusta biała: 0,5 główki
- marchew: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
Sosy do wyboru
Sos maślankowy:
- maślanka: 1/3 szklanki
- majonez domowy: 1/4 szklanki
- przeciśnięty przez praskę czosnek: 1 ząbek
- ocet jabłkowy: 2 łyżki
- cukier puder: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Sos majonezowy:
- majonez domowy: 1/2 szklanki
- sok z cytryny: 1 – 2 łyżki
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Sos chrzanowy:
- majonez domowy: 1/3 szklanki
- chrzan tarty: 2 łyżki
- jogurt naturalny: 2 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- sól do smaku
Sos czosnkowy:
- majonez domowy: 1/3 szklanki
- śmietanka 30 %: 1 łyżka
- sok z cytryny: 2 łyżki
- czosnek: 2 ząbki
- roztarte w moździerzu płatki lub młynku płatki chilli: 1/4 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
Surówka Colesław przepis
Przygotowanie
Kapustę przekrój na pół. Usuń i wyrzuć kilka liści zewnętrznych. Pokrój jedną połówkę na ćwiartki i ostrym nożem drobno poszatkuj pozostawiając rdzeń.
Obraną marchew zetrzyj na tarce na grube pazurki.
Cebulę pokrój w niewielką kostkę lub w cienkie piórka.
W misce połącz wszystkie warzywa.
Wybierz sos, z którym chcesz podać Colesława. Przygotuj dressing dokładnie mieszając odpowiednie składniki. Wymieszaj z warzywami, dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na co najmniej 1 godzinę przed podaniem, aby składniki się „przegryzły”.
Życzymy smacznego!