Blog posts

Surówka Colesław

Surówka Colesław

Grill, Kuchnie świata, Przekąski, Sałatki, Warzywa

Tradycyjna surówka Colesław, to wręcz wzorzec tego, czym powinna być idealna surówka obiadowa. Świeża, chrupiąca kapusta, cebula oraz marchewka i pyszny kremowy dressing! Niby nic krzykliwego, ale na tym właśnie polega fenomen surówki Colesław. Jego kremowa, chrupiąca konsystencja i lekka pikantność doskonale uzupełnia i równoważy smaki pieczonych, smażonych i grillowanych mięs. Colesław to z pewnością doskonały pomysł na pyszny warzywny dodatek na ostatnią chwilę.

Domowa surówka Colesław z białej kapusty, to surówka uniwersalna. Przepis jest wszechstronny i możesz go dostosować do własnych upodobań. Świetnie wygląda i smakuje z dodatkiem czerwonej kapusty. Warto również uzupełnić składniki startym jabłkiem. Surówka ta posiada jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż w dniu przygotowania. Można ją wykonać wcześniej i nie „rozjedzie się ” nawet podczas upału. Dlatego jest tak popularna i bardzo często gości na naszych stołach podczas sezonu grillowego.

Sałatka Colesław jaki sos? Proponujemy przepisy na cztery sosy do tej pysznej sałatki. Colesław z sosem majonezowym, z sosem maślankowym, a także sosem chrzanowym i czosnkowym. Z pewnością każdy znajdzie wśród tych propozycji idealny dodatek, który wzbogaci świeże i chrupiące warzywa w tej pysznej surówce. Składniki na sosy oraz sposób przygotowania znajdziesz w przepisie poniżej. Polecamy szczególnie sos maślankowy, który naszym zdaniem doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami Colesława.

Surówka Colesław do obiadu to jedna z kilku propozycji na pyszny warzywny dodatek, który znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Prosta i szybka w przygotowaniu jest również surówka z młodej kapusty, a także surówka jak od Chińczyka. Polecamy również przepis na surówkę z białej kapusty i pora oraz na pyszną surówkę z białej rzodkwi. Jak zrobić surówkę Colesław? Zapraszamy na przepis!

Surówka Colesław 


Surówka Colesław 

Składniki 

Warzywa: 

  • kapusta biała: 0,5 główki
  • marchew: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.

Sosy do wyboru

Sos maślankowy: 

  • maślanka: 1/3 szklanki
  • majonez domowy: 1/4 szklanki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 1 ząbek
  • ocet jabłkowy: 2 łyżki
  • cukier puder: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Sos majonezowy: 

  • majonez domowy: 1/2 szklanki
  • sok z cytryny: 1 – 2 łyżki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Sos chrzanowy: 

  • majonez domowy: 1/3 szklanki
  • chrzan tarty: 2 łyżki
  • jogurt naturalny: 2 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Sos czosnkowy:

  • majonez domowy: 1/3 szklanki
  • śmietanka 30 %: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • czosnek: 2 ząbki
  • roztarte w moździerzu płatki lub młynku płatki chilli: 1/4 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Surówka Colesław 


Surówka Colesław przepis

Przygotowanie 

Kapustę przekrój na pół. Usuń i wyrzuć kilka liści zewnętrznych. Pokrój jedną połówkę na ćwiartki i ostrym nożem drobno poszatkuj pozostawiając rdzeń.

Obraną marchew zetrzyj na tarce na grube pazurki.

Cebulę pokrój w niewielką kostkę lub w cienkie piórka.

W misce połącz wszystkie warzywa.

Wybierz sos, z którym chcesz podać Colesława. Przygotuj dressing dokładnie mieszając odpowiednie składniki. Wymieszaj z warzywami, dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na co najmniej 1 godzinę przed podaniem, aby składniki się „przegryzły”.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz