Blog posts

Surówka Colesław

Surówka Colesław

Grill, Kuchnie świata, Przekąski, Sałatki i surówki, Warzywa

Tradycyjna surówka Colesław, to wręcz wzorzec tego, czym powinna być idealna surówka obiadowa. Świeża, chrupiąca kapusta, cebula oraz marchewka i pyszny kremowy dressing! Niby nic krzykliwego, ale na tym właśnie polega fenomen surówki Colesław. Jego kremowa, chrupiąca konsystencja i lekka pikantność doskonale uzupełnia i równoważy smaki pieczonych, smażonych i grillowanych mięs. Colesław to z pewnością doskonały pomysł na pyszny warzywny dodatek na ostatnią chwilę.

Domowa surówka Colesław z białej kapusty, to surówka uniwersalna. Przepis jest wszechstronny i możesz go dostosować do własnych upodobań. Świetnie wygląda i smakuje z dodatkiem czerwonej kapusty. Warto również uzupełnić składniki startym jabłkiem. Surówka ta posiada jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż w dniu przygotowania. Można ją wykonać wcześniej i nie „rozjedzie się ” nawet podczas upału. Dlatego jest tak popularna i bardzo często gości na naszych stołach podczas sezonu grillowego.

Sałatka Colesław jaki sos? Proponujemy przepisy na cztery sosy do tej pysznej sałatki. Colesław z sosem majonezowym, z sosem maślankowym, a także sosem chrzanowym i czosnkowym. Z pewnością każdy znajdzie wśród tych propozycji idealny dodatek, który wzbogaci świeże i chrupiące warzywa w tej pysznej surówce. Składniki na sosy oraz sposób przygotowania znajdziesz w przepisie poniżej. Polecamy szczególnie sos maślankowy, który naszym zdaniem doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami Colesława.

Surówka Colesław do obiadu to jedna z kilku propozycji na pyszny warzywny dodatek, który znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Prosta i szybka w przygotowaniu jest również surówka z młodej kapusty, a także surówka jak od Chińczyka. Polecamy również przepis na surówkę z białej kapusty i pora oraz na pyszną surówkę z białej rzodkwi. Jak zrobić surówkę Colesław? Zapraszamy na przepis!

Surówka Colesław 


Surówka Colesław 

Składniki 

Warzywa: 

  • kapusta biała: 0,5 główki
  • marchew: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.

Sosy do wyboru

Sos maślankowy: 

  • maślanka: 1/3 szklanki
  • majonez domowy: 1/4 szklanki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 1 ząbek
  • ocet jabłkowy: 2 łyżki
  • cukier puder: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Sos majonezowy: 

  • majonez domowy: 1/2 szklanki
  • sok z cytryny: 1 – 2 łyżki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Sos chrzanowy: 

  • majonez domowy: 1/3 szklanki
  • chrzan tarty: 2 łyżki
  • jogurt naturalny: 2 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Sos czosnkowy:

  • majonez domowy: 1/3 szklanki
  • śmietanka 30 %: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • czosnek: 2 ząbki
  • roztarte w moździerzu płatki lub młynku płatki chilli: 1/4 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Surówka Colesław 


Surówka Colesław przepis

Przygotowanie 

Kapustę przekrój na pół. Usuń i wyrzuć kilka liści zewnętrznych. Pokrój jedną połówkę na ćwiartki i ostrym nożem drobno poszatkuj pozostawiając rdzeń.

Obraną marchew zetrzyj na tarce na grube pazurki.

Cebulę pokrój w niewielką kostkę lub w cienkie piórka.

W misce połącz wszystkie warzywa.

Wybierz sos, z którym chcesz podać Colesława. Przygotuj dressing dokładnie mieszając odpowiednie składniki. Wymieszaj z warzywami, dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstaw na co najmniej 1 godzinę przed podaniem, aby składniki się „przegryzły”.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz