Blog posts

Kotlety z czerwonej kapusty

Kotlety z czerwonej kapusty

Dania bez mięsa, Kolacja, Obiady, Warzywa

Przepis na najlepsze kotlety z czerwonej kapusty i ziemniaków. Proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo pożywne bezmięsne danie, które zrobisz zarówno na patelni jak i w piekarniku! Idealna mieszanka odpowiednich przypraw sprawia, że kotlety są cudownie doprawione, a czerwona kapusta nadaje im pięknego koloru oraz chrupkości, której trudno się oprzeć! To proste danie zawieraj mieszankę ugotowanych ziemniaków, tartej kapusty oraz cebuli uformowanych w kotlety i usmażonych na niewielkiej ilości oleju. Łatwe, ale wcale nie tak banalne jak mogłoby się wydawać. Dzięki temu świetnie nadaje się zarówno na specjalne okazje jak i na kameralny obiad w domu. Jeśli więc nigdy nie jadłeś kotletów z czerwoną kapustą, nie przegap tego przepisu! Koniecznie musisz ich spróbować!

Warto zaznaczyć, że wegetariańskie kotlety z czerwoną kapustą, to dobry sposób na wykarmienie dużej ilości osób przy wykorzystaniu bardzo ekonomicznych składników. Podobnie jak nasze wcześniejsze kotlety z kalafiora oraz kotlety ziemniaczane z serem są bez dodatku mięsa, więc z powodzeniem mogą stanowić jeden ze składników diety wegetariańskiej. Jeśli należysz do osób, które nie preferują dań smażonych, możesz bez problemu upiec kotlety w piekarniku. Wybierając wersję pieczoną, warto przed włożeniem do piekarnika posmarować kotlety odrobiną oleju. Ten zabieg sprawi, że wierzch stanie bardziej chrupiący i złocisty. W dokładnym przepisie poniżej znajdziesz więcej szczegółów zarówno wariantu pieczonego jak i smażonego.

Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, te bezmięsne kotleciki z czerwonej kapusty zawsze wyjdą pyszne. Zapewne wielu z Was nie jest zwolennikami kotletów warzywnych, a zwłaszcza z kapusty i to jeszcze czerwonej! Ten przepis udowadnia, że nie tylko surówka czerwonej i białej kapusty do obiadu lub sałatka z czerwonej kapusty na zimę, to sprawdzone pomysły, w których realizuje się do wyjątkowe warzywo. Ten apetyczny kotlet z czerwonej kapusty, to również świetny pomysł na wprowadzenie większej ilości warzyw nie tylko do naszej diety, ale też do jadłospisu naszych dzieci. Zajrzyj do spiżarni, a przekonasz się, że masz wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tych aromatycznych kotletów! Zapraszamy na przepis!

Kotlety z czerwonej kapusty


Kotlety z czerwoną kapustą

Składniki: 

  • ziemniaki duże: 4 szt.
  • drobno posiekana kapusta czerwona: 2 szklanki
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • pieprz ziołowy: 1/2 łyżeczki
  • majeranek: 1 łyżka
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: odrobina mielonego kminku

Kotlety z czerwonej kapusty


Kotlety z czerwonej kapusty – przepis

Do przygotowania przepisu potrzebne będą oprócz składników: patelnia, garnek do gotowania ziemniaków oraz deska do krojenia i ostry nóż. Z podanych przez nas składników wyszło nam 8 średniej wielkości kotletów. Dostosuj przepis do własnych potrzeb i odpowiednio zwiększ lub zmniejsz ilość składników zachowując przy tym ich proporcje.

Pełny czas przygotowania przepisu wraz z gotowaniem ziemniaków, podsmażeniem kapusty oraz smażeniem kotletów, to ok. 40 – 50 minut.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Pozwoli to zachować w nich więcej skrobi, która z kolei sprawi, że kotlety będą mieć mniejszą tendencję do rozpadania się podczas smażenia. Po ugotowaniu obieramy ze skórki i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy tłuczkiem.

Kapustę drobno siekamy, a cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Wrzucamy posiekaną kapustę i smażymy na średniej mocy palnika przez 10 – 15 minut, aż nieco zmięknie.

Podsmażoną kapustę i ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz jeśli lubimy, odrobinę mielonego kminku. Składniki dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta, nie stwarzająca problemów z kształtowaniem kotletów.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dłonie lekko zwilżamy i formujemy z masy kulki, a następnie spłaszczamy by nadać kształt kotleta. Smażymy na średniej mocy palnika ok. 3 – 4 minut z każdej ze stron, aby kotleciki się zrumieniły.

Jeśli wolisz wersję pieczoną, ułóż kotlety na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmaruj lekko olejem i wstaw do nagrzanego do 200 °C. Zapiekaj przez 15 – 20 minut, aż kotleciki nabiorą właściwego koloru.

Podawaj z domowym sosem grzybowym, tradycyjnym sosem pieczarkowym lub innym ulubionym sosem na ciepło (pieczeniowy) oraz na zimno (koperkowy).

Smacznego!

Kotlety z czerwonej kapusty

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz