Blog posts

Makaron z sosem Alfredo

Makaron z sosem Alfredo

Bez mięsa, Kuchnie świata, Makaron, Obiady, Sosy, Z patelni

Makaron fettuccine z aromatycznym i aksamitnym sosem Alfredo, to idealny pomysł na szybki i pyszny obiad. Alfredo, to bardzo prosty sos, który przygotowuje się z masła, parmezanu i niewielkiej ilości wody z gotowania makaronu. Sos Alfredo świetnie komponuje się z kurczakiem oraz brokułem. Ale w wersji z samym makaronem naszym zdaniem jest najlepszy.

Przepis na makaron z sosem Alfredo pochodzi z Rzymu. Swoją nazwę nosi od imienia kucharza Alfredo di Lelio, który stworzył to danie na początku XX wieku, pracując w restauracji należącej do jego matki. Makaron z fettuccine według przepisu Alfredo stał się bardzo popularny. Dziś jest wiele jego wersji, min. ze śmietaną, mlekiem, czosnkiem i gałką muszkatułową. Ale oryginał zawierał prawdopodobnie tylko trzy składniki.

To danie, to z pewnością godny uwagi pomysł na makaron z sosem. Na Naszym Blogu znajdziesz również przepis na pachnący makaron z serkiem mascarpone, a także na rewelacyjny makaron z fasolką szparagową i kurczakiem. Z makaronem idealnie smakuje też nasz prosty sos kurkowy. Jak zrobić makaron z sosem Alfredo? Zapraszamy na przepis!

Makaron z sosem Alfredo


Makaron z sosem Alfredo 

Składniki: 

  • makaron fettuccine lub tagliatelle: 250 g
  • masło: 3 łyżki
  • starty parmezan: 1 szklanka

Makaron z sosem Alfredo


Makaron z sosem Alfredo przepis

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem w osolonej wodzie do stopnia al dente. Następnie odcedzamy, ale zachowujemy wodę z jego gotowania.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy do masła wodę z makaronu i mieszamy. Wody powinniśmy dodać ok. 100 – 120 ml, cały czas energicznie mieszając. Sos nabierze kremowej gładkiej konsystencji.

Do sosu przekładamy teraz makaron i dokładnie mieszamy.

 

Dodajemy starty parmezan i wyłączamy palnik. Ponownie mieszamy bardzo dokładnie, aż ser się rozpuści, a sos dokładnie pokryje cały makaron. Jeżeli sos jest naszym zdaniem zbyt gęsty, możemy dodać jeszcze nieco wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać.

Makaron możemy doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką pietruszki.

Zobacz też przepis na pyszny domowy makaron.

Życzymy smacznego!

Makaron z sosem Alfredo

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *