Blog posts

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę

Porady, Przetwory, Sałatki i surówki, Warzywa

Sprawdzony pomysł na wykorzystanie nadmiaru cukinii, czyli sałatka do słoików na zimę. Cukinia to jedno z tych warzyw, na które wszyscy czekamy na początku lata. Jednak do połowy sierpnia jest jej już tak dużo, że kończą się na nią pomysły i w ogóle zaczynamy czuć jej przesyt. Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików pozwala na wykorzystanie przynajmniej części warzyw w bardzo prosty sposób.

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Marynowana cukinia może być świetnym dodatkiem do kanapek oraz obiadu. W naszej zalewie nie ma curry ani kurkumy. Dzięki temu, naszym zdaniem, cukinia jest bardziej uniwersalna, gdyż nie przechodzi ich aromatem i kolorem. Ale jeśli chcesz, możesz te przyprawy rzecz jasna dodać w rozsądnej ilości, tak aby nie zdominowały warzyw. Nasza sałatka z cukinią na zimę zawiera też cebulę, marchew oraz czerwoną paprykę. Taki zestaw warzyw gwarantuje szybkie i bezproblemowe przygotowanie i ogranicza koszty.

Przepis na sałatkę z cukinii do słoików polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na sprawdzone przetwory z tego popularnego warzywa. U nas znajdziesz również przepis na pyszne ogórki kanapkowe oraz na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę. Zobacz także przepis na doskonały domowy sos pomidorowy. Wszystkie przetwory przygotowujemy od wielu lat i zawsze się sprawdzają. Jak zrobić sałatkę z cukinii do słoików? Zapraszamy na przepis!

Sałatka z cukinii na zimę


Sałatka z cukinii na zimę 

Składniki

Warzywa: 

  • cukinia średniej wielkości: 5 szt.
  • marchew: 2 szt.
  • cebula: 2 szt.
  • papryka czerwona: 2 szt.
  • sól kamienna: 2 – 2,5 łyżki

Zalewa: 

  • woda: 3 szklanki
  • ocet spirytusowy 10%: 0,5 szklanki
  • olej: 0,5 szklanki
  • cukier: 250 g
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 5 ziaren
  • gorczyca: 1 łyżka

Sałatka z cukinii na zimę


Sałatka z cukinii na zimę 

Przepis 

Z cukinii odcinamy końce i wyrzucamy. Następnie cukinię kroimy na cienkie plastry. Jeśli cukinia jest już nieco większa, warto ją przekroić najpierw wzdłuż na pół, aby plasterki nie były zbyt duże.

Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją na paseczki.

Cebulę (może być cukrowa), dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy w grube piórka.

Obraną marchew natomiast w cienkie plasterki.

Pokrojoną cukinię przekładamy na duże sito i solimy (2 łyżki). Zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie dodajemy do niej pozostałe warzywa, dodajemy pól łyżki soli i dokładnie mieszamy.

Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy warzywa, zostawiając ok 2 – 3 cm pustej przestrzeni od wieczka.

Do każdego słoika wsypujemy po kilkanaście ziaren gorczycy.

W garnku zagotowujemy wodę z olejem, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy ocet, mieszamy i wyłączamy palnik. Zostawiamy na 10 – 15 minut.

Cukinię zalewamy do wysokości ok 2 – 3 cm poniżej nakrętki, ale tak, aby całkowicie przykryć warzywa. Słoiki zakręcamy i wstawiamy na dno wyłożonego ściereczką garnka. Zalewamy ciepłą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 10 – 15 minut od momentu zagotowania.

Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy, sprawdzamy ostatecznie czy są dobrze zakręcone i przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Warto sprawdzić, czy wszystkie słoiki nam się zawekowały. Jeśli któraś zakrętka jest wypukła, odstaw taki słoik do szybkiego spożycia, najlepiej do lodówki.

Cukinię przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Życzymy smacznego!

Sałatka z cukinii na zimę

Napisz komentarz