Pyszne, bardzo swojskie i sycące danie z prostych składników, a więc kapusta „bidula” – po naszemu. Bidula to klasyczne polskie danie, które pochodzi podobno z kielecczyzny, gdzie jadali ją na co dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz dodaliśmy świeżutki boczek.
Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą, ale to klasyczne swojskie jadło ma w sobie bardzo duży potencjał. Kapustę bidulę można przyrządzić bez boczku, wtedy otrzymamy doskonały posiłek postny lub wegetariański obiad. Można bez wątpienia powiedzieć, że „groch z kapustą”, to nie tylko rwetes i nieporządek, ale doskonała baza do wielu zastosowań.
A może ktoś z Was zna dobrze tę potrawę i wie o niej dużo więcej niż my? Jeśli tak, to podzielcie się swoją wiedzą z nami i czytelnikami. Zapraszamy do komentarzy pod postem i na Facebook.
Kapusta „bidula” – po naszemu składniki:
- 1 główka kapusty
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 puszka białej fasoli
- 300 gr. wędzonego boczku
- 4 – 5 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
Kapusta „bidula” – po naszemu wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez pół godziny.
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy razem, aż cebula się zeszkli.
3. Kapustę odcedzamy, dodajemy boczek z cebulą, pokrojoną w kostkę marchewkę i przyprawy. Dusimy do miękkości. W razie potrzeby możemy podlać odrobinę wody.
4. Obrane ziemniaki gotujemy. Odcedzamy, gdy zmiękną, a następnie rozgniatamy tłuczkiem i dodajemy do kapusty. Na koniec wrzucamy odsączoną z zalewy fasolę i ostatecznie doprawiamy.