Bardzo aromatyczny kurczak pieczony na młodej kapuście w naczyniu żaroodpornym, to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Kto z nas nie lubi dań jednogarnkowych, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni? W tym przepisie po wstępnym przygotowaniu składników, wystarczy 45 minut, aby mieć gotowy obiad! Rezultatem jest soczysty kurczak o chrupiącej skórce oraz aromatyczna, delikatna młoda kapusta w pysznym, zredukowanym i zagęszczonym sosie!
Ten przepis polega na przygotowaniu pysznego dania ze składników, które akurat masz w spiżarni i lodówce. Dlatego udka z kurczaka na młodej kapuście, to świetna propozycja do przystosowania przepisu do własnych potrzeb. Zamiennie możesz dodać więc kapustę włoską lub pekińską. Do dania sprawdzi się również fasola lub groszek z puszki oraz pieczarki. Młoda kapusta świetnie komponuje się również z jabłkami oraz marchewką. Jeśli lubisz, możesz dodać jeden lub dwa z w/w produktów.
Głównymi składnikami dania są kurczak oraz kapusta, dlatego udka lub pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście, to przepis z pewnością przyjazny dla domowego budżetu. Są osoby, które z wytęsknieniem wyczekują świeżych, wiosennych warzyw. Młoda kapusta, to idealna baza do świetnych pomysłów na smaczne domowe dania w niewygórowanej cenie. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że często będzie gościł na Waszych stołach! Polecamy!
Kurczak pieczony na młodej kapuście
Składniki:
- młoda kapusta: 1 spora główka
- udka z kurczaka: 1 – 1,5 kg
- boczek wędzony: 200 g
- cebula: 3 szt.
- musztarda: 2 łyżki
- miód: 2 łyżki
- tymianek: 4 – 5 gałązek
- olej do smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kurczak pieczony na młodej kapuście
Przygotowanie:
Udka posypujemy solą oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni lub w gęsiarce rozgrzewamy nieco oleju i wkładamy udka skórą do dołu. Smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 7 – 8 minut, aż skórka ładnie się przyrumieni. Nie przejmuj się, jeśli z początku skórka się przyklei do patelni. Nie próbuj jej odrywać, tylko poczekaj, aż kurczak przyrumieni się na tyle, aby sam się odkleił. Możesz mu w razie potrzeby delikatnie pomóc przy pomocy drewnianej szpatułki. W razie potrzeby zmniejszamy moc palnika, aby skórka się zbyt mocno nie przypaliła. Następnie udka obracamy i smażymy z drugiej strony już nieco krócej, ok. 3 – 4 minut. Kurczaka przekładamy na talerz i odstawiamy.
Do tego samego naczynia wrzucamy pokrojony w kostkę lub paseczki boczek i smażymy, aż lekko się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i również podsmażamy przez kilka minut, cały czas mieszając, aby cebulka się nie przypaliła. Na koniec wrzucamy poszatkowaną kapustę, mieszamy i smażymy do momentu, aż lekko zmięknie, czyli ok. 4 – 5 minut. Dodajemy musztardę, miód, tymianek i dokładnie mieszamy.
Na tak przygotowaną kapustę przekładamy ponownie udka. Bardzo ważne jest, aby skórka znajdowała się ponad kapustą, ale reszta mięsa może być w niej zanurzona. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę bez przykrycia. Udka z kurczaka zapiekamy na młodej kapuście, aż będą miękkie. Zbliżony czas pieczenia to ok. 40 – 45 minut. Naczynie z kurczakiem wyjmij z piekarnika i pozwól, aby mięso się lekko uspokoiło.
Jeśli lubisz, na patelni możesz rozpuścić 2 – 3 łyżki masła i rozgrzanym polać udka bezpośrednio przed podaniem. Kurczak z młodą kapustą świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Pyszna jest również karkówka pieczona na młodej kapuście, a także nasz przepis na makaron z młodą kapustą i kiełbasą. Polecamy też przepis na gołąbki z młodej kapusty oraz na młodą kapustę po węgiersku.
Życzymy smacznego!