Blog posts

Cukinia ze śmietaną i makaronem

Cukinia ze śmietaną i makaronem

Dania bez mięsa, Obiady

Kremowa, delikatna cukinia ze śmietaną i czosnkiem, to pomysł na wiosenne danie z makaronem w stylu Alfredo, które przygotujesz w 20 minut! Łatwe, szybkie i absolutnie pyszne! Wystarczy podsmażyć na maśle cukinię i czosnek, a następnie dodać śmietanę, ugotowany makaron oraz parmezan i świeżą natkę pietruszki. Tarta cukinia idealnie nadaje się do uzyskania pysznego, kremowego sosu, który przylega do makaronu. Cukinia to wspaniałe warzywo. Chrupiąca na surowo, wyjątkowo delikatna po usmażeniu lub ugotowaniu, dzięki czemu doskonale nadaje się zarówno do potraw mięsnych jak i wegetariańskich. Dlatego świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek (cukinia zasmażana do obiadu), ale też jako połączenie z mięsem (klopsiki z cukinii i mięsa mielonego). Uważam więc, że dobrze by było, gdyby dzisiejsze danie również zagościło w Twoim letnim menu! Przyjrzyjmy się więc, co jest potrzebne do przygotowania tego prostego przepisu. Zapraszam!

Cukinia ze śmietaną i makaronem


Cukinia ze śmietaną

Składniki: 

  • mała lub średniej wielkości cukinia: 300 – 400 g
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 2 – 3 ząbki
  • śmietanka 30 %: 200 ml
  • świeżo starty parmezan: 1/2 szklanki
  • makaron fettuccine lub tagliatelle ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu: 200 g
  • woda z gotowania makaronu: 1/4 szklanki
  • odrobina świeżo zmielonych płatków chili
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
  • sól i pierz do smaku

Składniki na cukinię ze śmietaną i makaronem można bez problemu modyfikować. Klasyczny makaron możesz zastąpić pełnoziarnistym lub jeśli wolisz – nawet całkiem go pominąć. Natkę pietruszki skutecznie zastąpią inne świeże zioła, takie jak: bazylia, mięta lub szałwia.

Cukinia ze śmietaną i makaronem


Cukinia ze śmietaną i makaronem – przepis

Przygotowanie: 

Przepis na cukinię ze śmietaną i makaronem zaczynam od przecięcia cukinii wzdłuż na pół. Następnie przy pomocy łyżki usuwam z nich nasiona. Tak przygotowaną cukinię (ze skórką) ścieram na tarce lub przy pomocy robota kuchennego. Startą cukinię przenoszę na czysty ręcznik kuchenny, zawijam i wyciskam z niej nadmiar wody.

Na patelni rozgrzewam masło i dodaję pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę. Smażę na średniej mocy palnika, a gdy się zeszkli dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażam, a potem wrzucam startą cukinię. Smażę, często mieszając przez około 6 – 7 minut, aż cukinia zmięknie, a woda dobrze odparuje. Zmniejszam moc palnika do minimum.

Teraz do cukinii dodaję śmietankę i dobrze mieszam. Wolno doprowadzam do wrzenia i ponownie zmniejszam moc palnika. Dodaję starty parmezan i połowę wody z zarezerwowanej z gotowania makaronu. Dokładnie mieszam. Następnie do sosu dodaję ugotowany makaron. Jeśli po wymieszaniu sos jest jeszcze zbyt gęsty dolewam resztę wody z gotowania makaronu.

Doprawiam do smaku zmielonymi płatkami chili oraz solą o pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Podaję natychmiast po przygotowaniu. Resztki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2 – 3 dni. Podczas odgrzewania na patelni dodaję nieco wody oraz świeżego parmezanu, aby przywrócić kremową konsystencję sosu.

Z przyjemnością polecam też pomysł na cukinię z mięsem i ryżem.

Cukinia ze śmietaną i makaronem przepis

Dziękujemy, że przeczytałaś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz