Blog posts

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Jednogarnkowe, Obiady

Tradycyjna fasolka po bretońsku, to bez wątpienia prosty i sprawdzony przepis na pyszny obiad jednogarnkowy. Klasyczne składniki, przygotowane w odpowiedni sposób tworzą bardzo swojskie, wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie. Domowa fasolka po bretońsku z dodatkiem wędzonej kiełbasy i boczku oraz pachnących przypraw skusi z pewnością każdego. Jeśli chcesz poznać nasze porady na to: Jak zrobić fasolkę po bretońsku? To zapraszamy 🙂

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem jest idealnym połączeniem wędzonki, fasoli “Piękny Jaś” oraz sosu pomidorowego. W naszym przepisie użyliśmy passaty pomidorowej. W sezonie doskonale sprawdzą się świeże i dojrzałe pomidory. Pamiętajmy też o dobrej jakości wędzonce. Fasolka po bretońsku przepis babci i fasolka po bretońsku jak u mamy to z pewnością Wasze ulubione przepisy i świetnie dobrane składniki oraz przyprawy. Tym przepisem nie mamy zamiaru na nowo wymyślać koła 😉 Chcemy być wierni tradycji, którą wynieśliśmy z domu.

Fasolka po bretońsku przepis z fasoli moczonej. Jak moczyć fasolę “Piękny Jaś? O tym piszemy w przepisie poniżej. Fasolka po bretońsku z puszki: czy to dobry pomysł? Jeśli masz ochotę na szybką wersję fasolki po bretońsku to tak. Nie będzie ona wówczas tak bardzo “fasolowa” jak ta nagotowana z moczonego Jasia 😉 Ale z wędzonką na szybki i skuteczny obiad w sam raz. A mało wprawiony konsument nawet nie zauważy różnicy.

Fasolka po bretońsku przyprawy, o których nie możesz zapomnieć przy doprawianiu tego pachnącego dania. To z pewnością majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz słodka i ostra papryka. Opcjonalnie polecamy również paprykę wędzoną, ale w niewielkiej ilości, ponieważ smak i zapach wędzonki będziemy mieć już z kiełbasy i boczku. Warto również wspomnieć o soli. Nie polecamy również ostatecznego doprawiania solą, ponieważ zarówno kiełbasa jak i boczek (szczególnie surowy wędzony) są dość słone. Zostawmy fasolkę do przegryzienia się na co najmniej kilkanaście minut i wtedy sprawdźmy, czy trzeba ją doprawić. Polecamy!

Fasolka po bretońsku 


Fasolka po bretońsku 

Składniki 

  • fasola Piękny Jaś: 200 – 250 g
  • kiełbasa wędzona: 300 g
  • boczek wędzony surowy: 200 g
  • cebula: 1 szt.
  • passata pomidorowa: ok. 500 ml
  • majeranek: 2 łyżki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 ziarna
  • czosnek: 3 ząbki
  • papryka słodka: 1 łyżka
  • papryka ostra: 1/4 łyżeczki
  • musztarda dijon: 1 łyżeczka
  • cukier: 1 łyżeczka
  • kolorowy pieprz: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Fasolka po bretońsku 


Fasolka po bretońsku

Przygotowanie

Jak moczyć fasolę “Piękny Jaś”? 

Fasolę dokładnie przebieramy, sprawdzając, czy nie ma uszkodzonych ziaren. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy ciepłą wodą. Na 200 g fasoli przygotujmy 1,5 – 1,7 l wody. Odstawiamy na 8 – 10 godzin, aby fasola namokła. Jeżeli fasola wchłonęła wodę, uzupełnijmy jej odpowiednią ilość. Po wyznaczonym czasie gotujemy fasolę w tej samej wodzie, aż będzie al’dente. Fasola pod koniec gotowania powinna być delikatnie przykryta wodą. Jeżeli w trakcie gotowania woda odparowała, należy ją uzupełnić. Jeśli jest jej za dużo, to zdejmijmy pokrywkę i pozwólmy płynowi odparować. Dopiero teraz należy fasolę posolić. Dodanie soli wcześniej, wydłuży bowiem czas gotowania.

Fasolka po bretońsku 

Fasolka po bretońsku 

Przepis 

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zrumieni. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cebulę i smaż, aż kiełbasa się zrumieni, a cebula zeszkli.

Do fasoli (al’dente) dodaj passatę, resztę przypraw oraz podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Gotuj razem na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie.

Wyłącz palnik, dodaj musztardę, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej kilkanaście minut. Ewentualnie dopraw do smaku.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania jednogarnkowe. Polecamy: patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami, kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni oraz ciapkapusta, czyli doskonała kuchnia śląska.

Życzymy smacznego!

Fasolka po bretońsku 

Fasolka po bretońsku 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *