Blog posts

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Jednogarnkowe, Obiady, Wieprzowina, Zupa

Kapuśniak z kaszą jęczmienną to zupa, która od zawsze gościła w moim rodzinnym domu na Mazowszu. Jako mały brzdąc znałem doskonale jej smak i aromat, który roznosił się po domu podczas gotowania. Witał mnie również często, kiedy wracałem ze szkoły. To była bez wątpienia jedna z najczęściej gotowanych przez mamę zup. Niewątpliwą zaletą tego kapuśniaku była zapewne ekonomiczność przygotowania. W latach 80 – tych XX wieku w małych miasteczkach i wsiach, z jakiej ja również pochodzę, ludziom nie żyło się zbyt dostatnio. Kapuśniak z kaszą jęczmienną był więc gotowany często na skórze ze słoniny lub boczku. Zdarzało się „od wielkiego dzwonu”, że w zupie pływało żeberko. Na pewno nie brakowało jednego.. kiszonej kapusty :). Kapuśniak podawany był zawsze z gotowanymi i okraszonymi ziemniakami.

Dzisiejszy przepis nie jest jednak tak ekstremalny i kapuśniak będziemy gotować na żeberkach 😉 Zapraszam więc na chwilę wspomnień i mam nadzieję, że ten nieco inny kapuśniak przypadnie Wam do gustu. Zapraszam również do komentarzy pod postem lub na naszym FB. Szczególnie wszystkich, którzy znają tę wersję z drobną kaszą jęczmienną.

Zachęcam również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kapustę w różnych wersjach. Min. tradycyjną kapustę bidulę w naszej nieco innej odsłonie, postną kapustę z grzybami, oraz doskonałą kapustnicę, czyli kapuśniak po słowacku.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną


 

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • kapusta kiszona: 1 kg
  • żeberka wieprzowe paski: 0,5 kg
  • kasza jęczmienna drobna: 3 – 4 łyżki
  • cebula: 1 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 2 kulki
  • sól i pieprz do smaku
  • woda filtrowana

Oraz:

  • ziemniaki
  • słonina

Kapuśniak z kaszą jęczmienną


Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Wykonanie: 

1. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać pod bieżącą wodą.

2. Do odpowiednio dużego garnka wkładamy kapustę, którą ewentualnie możemy pokroić na mniejsze kawałki. Oraz pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, obrane warzywa, przypaloną jak do rosołu cebulę i resztę przypraw. Zasypujemy kaszą i wolno gotujemy do miękkości.

3. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem.

4. Słoninę kroimy w małą kostkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor.

5. Kapustę wraz z jednym kawałkiem żeberka nalewamy do miseczek. Każdą podajemy z porcją ziemniaków okraszonych skwarkami w oddzielnym naczyniu. Możemy też posypać prażoną cebulką i / lub koperkiem.

Smacznego!

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Oceń wpis

1 Comment

  1. Barbara
    9 grudnia 2020 at 20:06
    Reply

    No, wygląda bardzo smacznie. Ja bym chętnie zjadła 😋

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis