Prosty w przygotowaniu sernik waniliowy z galaretką na herbatnikach. Pyszny, gotowany sernik bez masła i jajek. Sernik jest kremowy i delikatny, a bita śmietana dodaje mu wyjątkowej lekkości. To również doskonała propozycja dla początkujących, ponieważ ten sernik nigdy nie opada. Do przygotowania nie potrzebujesz miksera, wystarczy tylko łyżka lub miotełka. Sernik bardzo ładnie się prezentuje, a wysiłek, jaki trzeba włożyć w jego wykonanie jest naprawdę niewielki. Zatem z pewnością świetnie sprawdzi jako szybkie ciasto dla gości.
Sernik waniliowy z wiaderka, to przepis po który warto sięgnąć nie tylko ze względu na łatwość przygotowania. Ale również dlatego, że dobrze wytrzymuje warunki przechowywania nawet poza lodówką. Będzie więc świetną propozycją na letnie przyjęcie lub wówczas, gdy chcemy zabrać ciasto w drogę. Oczywiście warto pamiętać o tym, aby dekorację z mocno schłodzonej śmietany przygotować bezpośrednio przed podaniem. W innym wypadku z pewnością się nieco „rozjedzie”. Ale o tym w dalszej części wpisu. Zapraszamy na przepis!
Forma 20 x 20 cm
Szklanka ma 250 ml
Sernik waniliowy na herbatnikach
Składniki:
Na sernik:
- serek z wiaderka waniliowy: 1000 g
- budyń śmietankowy lub waniliowy: 2 op. (2 x 40 g)
- mleko: 1/2 szklanki
- olej: 1/3 szklanki
- skórka z cytryny: 2 łyżki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- cukier do smaku
- herbatniki: 200 g
- galaretka wiśniowa lub truskawkowa: 1 op.
- galaretka cytrynowa lub pomarańczowa: 1 op.
Do dekoracji:
- śmietanka 30 – 36 %: 150 g
- mleko w proszku: 1 łyżka
- cukier puder: 1 łyżka
Sernik waniliowy na herbatnikach – przepis
Przygotowanie:
Formę wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę herbatników.
Do garnka o grubym dnie wkładamy serek z wiaderka, wsypujemy budynie, wlewamy mleko oraz olej i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy poziom słodkości. Stawiamy na palniku i na niskiej jego mocy podgrzewamy, aż masa zacznie się gotować. Bardzo ważne jest, aby cały czas masę mieszać, w innym razie z pewnością się przypali.
Gorącą masę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Następnie układamy kolejną warstwę ciastek. Odstawiamy, aby masa wystygła.
Galaretki przygotowujemy w dwóch osobnych naczyniach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejące galaretki w sposób niesymetryczny wykładamy na zimne ciasto (jak na zdjęciu). Odstawiamy do stężenia.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w proszku i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Ewentualnie dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Przed podaniem dekorujemy wierzch ciasta. Nie jesteśmy do końca zadowoleni z naszej dekoracji. Jest to wynikiem ciepłej śmietany, której nie udało nam się schłodzić poprzez wielogodzinny brak prądu, spowodowany orkanem. Mamy nadzieję, że Wam wyjdzie o wiele lepiej 🙂
Polecamy również inne pomysły na pyszne, domowe serniki. Zobacz przepis na piękny sernik z rosą, a także na sernik z brzoskwiniami na zimno. Cudownie pachnący jest nasz sernik pomarańczowy na kruchym spodzie, a sernik królewski będzie z pewnością ozdobą każdego stołu. Polecamy też przepis na sernik z jabłkami.
Życzymy smacznego!