Blog posts

Ciasto pijak bez pieczenia

Ciasto pijak bez pieczenia

Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Ciasta na Boże Narodzenie, Ciasta na Wielkanoc, Wielkanoc, Wigilia i Święta

Bardzo ładny i wyjątkowy w smaku deser o nieco nikczemnej nazwie, czyli Pijak, to nasza propozycja na ciasto bez pieczenia. Pijak, to bardzo proste w wykonaniu ciasto z kokosowo – makową masą i delikatnymi biszkopcikami. Ukoronowaniem jest bez wątpienia urzekające, bardzo efektowne czekoladowe wykończenie, które nadaje temu deserowi wyjątkowego uroku. 

Pijaka przygotowuje się bardzo szybko. Jest to bez wątpienia deser, do którego można wykorzystać resztki pokruszonych ciastek. Przepis krok po kroku jest prosty i na pewno każdy sobie z nim poradzi.

Ciasta bez pieczenia cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością. Zachęcamy Was do sprawdzenia innych naszych przepisów na takie właśnie desery. Min. pysznego ciasta 3 BIT bez pieczenia, hitu naszego bloga, czyli ciasta Prince Polo bez pieczenia, oraz wyjątkowego sernika Snickers, który będzie ozdobą niejednego przyjęcia i uroczystości.

>Podane wartości cukru w masach są orientacyjne. Należy każdą masę przed wyłożeniem sprawdzić i dostosować do własnych upodobań.<<

Pijak - ciasto bez pieczenia


Ciasto pijak bez pieczenia:

Składniki: 

Masa nr. 1

  • mleko: 0,5 l
  • budyń jasny na 0,75 l mleka
  • mak: 3 łyżki
  • wiórki kokosowe: 4 łyżki
  • masło: 100 g
  • drobne biszkopty: 1 szklanka
  • cukier: 2 łyżki
  • amaretto lub inny alkohol: 2 łyżki

Masa nr 2

  • mleko: 0,5 l
  • budyń jasny na 0,75 l mleka
  • masło: 100 g
  • cukier: 3 łyżki
  • amaretto lub inny alkohol: 2 łyżki

Masa nr 3

  • czekolada deserowa: 100 g
  • śmietana kremówka: 100 ml
  • serek mascarpone: 200 g
  • kakao: 2 łyżeczki

Oraz

  • herbatniki kakaowe: ok 130 g
  • herbatniki jasne: 50 g

Pijak - ciasto bez pieczenia


Ciasto pijak bez pieczenia – przepis

Przygotowanie: 

1. Blaszkę 20/20 cm wykładamy folią spożywczą z zakładem, tak aby potem móc zawinąć ciasto.

2. Ciemnymi herbatnikami wykładamy spód formy.

3. Gotujemy pierwszą masę. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z cukrem, a resztę zagotowujemy razem z masą. Do gotującego mleka dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Na koniec wlewamy budyń. Zestawiamy z ognia, wsypujemy biszkopty, dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą ciemnych ciastek.

4. Gotujemy drugą masę. Zagotowujemy mleko z masłem, następnie dodajemy rozprowadzony budyń z cukrem. Na koniec dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na drugą warstwę herbatników. Wyrównujemy i tym razem przykrywamy jasnymi herbatnikami. Zawijamy szczelnie ciasto, odstawiamy, aby ostygło, a następnie wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny.

5. W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę dwie łyżeczki kakao i mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone miksujemy ok minuty, a potem dodajemy po łyżce masy czekoladowej, nie przerywając miksowania.

6. Gotową masę czekoladową wykładamy na ciasto tworząc nieregularne wzory.

Smacznego!

Pijak - ciasto bez pieczenia

Pijak - ciasto bez pieczenia

Napisz komentarz