Blog posts

Sernik królewski przepis

Sernik królewski przepis

Ciasta na Boże Narodzenie, Ciasta na Wielkanoc, Serniki, Wielkanoc, Wigilia i Święta

Sprawdzony przepis na pyszny sernik królewski z wiaderka. Kremowy, puszysty sernik pieczony na ciemnym spodzie. Idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają serniki i nie wyobrażają sobie świąt bez tego pysznego deseru. Ulubiony sernik naszych gości, który cudownie smakuje i jest zawsze niekwestionowanym królem świątecznego stołu.

Sernik królewski, który zawsze wychodzi dzięki kilku prostym wskazówkom. Składniki na masę twarogową powinny mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania sernika warto wybrać bardzo dobrej jakości serek z wiaderka. Dzięki temu zdecydowanie skrócimy sobie czas wykonania. Natomiast jeśli zdecydujemy się na użycie klasycznego twarogu z kostki, pamiętajmy, aby 3 – krotnie zmielić go w maszynce. Nie polecamy miksowania twarogu, ponieważ nie lubi on napowietrzania. Taki zabieg może spowodować, że sernik nam opadnie, a to przecież najgorsza opcja z możliwych.

Sernik królewski, to klasyczny, wręcz tradycyjny polski, świąteczny deser na Wigilię oraz Wielkanoc. W wielu polskich domach nie może go również zabraknąć podczas innych ważnych rodzinnych uroczystości. Zachwyca pysznym kakaowym spodem oraz puszystą masą, która rozpływa się w ustach. W wielu wersjach do masy dodawane są pokrojone brzoskwinie, wiśnie, rodzynki lub skórkę pomarańczową. Dzięki temu przepis na sernik jest uniwersalny. Jak zrobić sernik królewski? Zapraszamy!

Forma 25 x 25 cm

Sernik królewski przepis


Sernik królewski

Składniki:  

Na ciasto:

  • mąka pszenna: 2 szklanki
  • masło: 150 g
  • jajka: 2 szt.
  • śmietana 18 %: 1 łyżka
  • proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
  • kakao: 3 łyżki + 2 łyżki
  • cukier: 3 łyżki

Masa twarogowa:

  • ser z wiaderka: 1kg
  • jajka: 4 szt.
  • budyń śmietankowy lub waniliowy: 1 op. (40 g)
  • cukier z prawdziwą wanilią: 1 op.
  • cukier: ok. 1/3 szklanki
  • sok z 1/2 cytryny
  • śmietana 18 %: 4 łyżki

Sernik królewski przepis


Sernik królewski przepis

Przygotowanie 

Zimne masło pokrój na kawałki i umieść na stolnicy lub blacie. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajka, 3 łyżki kakao i cukier. Ze składników zagnieć ciasto. Połowę ciasta rozłóż na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadź palcami. Przy pomocy widelca wykonaj w cieście nakłucia. Po powierzchni ciasta rozsyp 2 łyżki kakao. Drugą połowę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika.

Wszystkie składniki na masę twarogową przełóż do miski i wymieszaj bardzo dokładnie miotełką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach. Spróbuj, czy odpowiada Ci pod względem słodkości. Jeśli jest zbyt mało słodka, dodaj ewentualnie cukru. Masę twarogową wylej delikatnie na ciasto. Wyjmij pozostałe zamrożone ciasto i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, tak aby pokryć cały wierzch masy twarogowej.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek / góra – dół) i piecz przez 50 – 60 minut. Następnie delikatnie uchyl drzwiczki od piekarnika. Po ok. 30 minutach wyjmij sernik z piekarnika. Gdy będzie zupełnie zimne, wyjmij z formy.

Zobacz również przepis na pyszny sernik z brzoskwiniami na zimno, a także na sernik gotowany. Na Naszym Blogu znajdziesz też sprawdzony przepis na rewelacyjny sernik snickers oraz na sernik śmietankowy bez masła.

Życzymy smacznego!

Zdjęcie przedstawiające sernik królewski według przepisu https://kuchnianawypasie.pl/

8 Comments

  1. Marzenna
    29 października 2021 at 4:55 pm

    Czy do tego sernika nie daje się masła ani cukru ?

    • KuchniaNaWypasie
      29 października 2021 at 6:19 pm

      Masło dodajemy tylko do ciasta, do masy twarogowej tylko śmietanę.
      Do masy twarogowej cukier waniliowy oraz zwykły cukier w podanej ilości.
      Pozdrawiamy!

  2. Małgorzata
    20 grudnia 2021 at 10:13 pm

    Czy jeśli chce zrobić na dużej blaszce mam podwoić składniki? Czy może półtorej porcji wystarczy? Wydłużyć czas pieczenia? Sernik może się nie dopiec?

    • KuchniaNaWypasie
      21 grudnia 2021 at 10:58 am

      Większe blaszki to tak około 27 na 40 cm ( plus – minus ) a więc półtorej porcji wystarczy. Ten sam czas pieczenia, może Pani tylko przedłużyć o 5 minut, ale proszę pilnować czy góra się zbytnio nie przypieka. Pozdrawiamy i życzymy powodzenia 🙂

  3. Katarzyna Borowiak
    28 grudnia 2021 at 9:02 am

    Śmietana kwaśna?

    • KuchniaNaWypasie
      3 stycznia 2022 at 8:39 am

      Tak, śmietana kwaśna.
      Pozdrawiamy

  4. Dorota
    30 kwietnia 2022 at 8:19 am

    A jaka wielkość tortownicy?

    • KuchniaNaWypasie
      1 maja 2022 at 8:35 am

      Jeśli tortownica, to 24 – 28 cm średnicy.
      Pozdrawiamy

Napisz komentarz