Blog posts

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Dania rybne, Obiady, Wielkanoc, Wigilia i Święta

Delikatne pulpety rybne duszone w sosie pomidorowym, to prosty przepis, do którego wykorzystaliśmy mielone filety z dorsza. Te kulki rybne możesz jednak zrobić z dowolnej białej ryby takiej jak miruna, mintaj, tilapia lub witlinek. Najlepsza będzie oczywiście ryba świeża, ale sprawdzi się również dobrej jakości ryba mrożona. Do sosu użyliśmy bulionu drobiowego, ale jeśli wolisz, możesz skorzystać z bulionu rybnego lub warzywnego. To, co jest najlepsze w tym przepisie, to jego szeroka uniwersalność. Może być daniem głównym, które idealnie komponuje się z ryżem. Może też być pyszną przekąską lub dodatkiem do świeżego pieczywa, dzięki czemu sprawdzi się jako posiłek o każdej porze dnia.

Najlepszym sposobem na realizację tego przepisu jest zmielenie ryby w robocie kuchennym, ponieważ dzięki temu uzyskasz gładką i jednorodną masę, co z kolei pozwoli na łatwe formowanie pulpecików. Kulki rybne w sosie pomidorowym są pełne smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. W przeciwieństwie do naszego wcześniejszego przepisu na kulki rybne w zalewie octowej, w tym daniu nie trzeba ich gotować w wywarze. Te pulpeciki rybne w sosie pomidorowym są przygotowane z surowego mięsa, potem smażone, a na koniec duszone na patelni. Po prostu łatwe, smaczne i domowe! Zapraszamy na przepis, który z pewnością przypadnie do gustu fanom zarówno pulpetów jak i ryb!

Pulpety rybne w sosie pomidorowym przepis


Pulpety rybne w sosie pomidorowym 

Składniki: 

Na pulpety rybne: 

  • filet z dorsza atlantyckiego bez skóry: 500 g
  • jajko: 1 szt.
  • mała cebula: 1 szt.
  • kasza manna: 2 łyżki
  • drobno posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
  • słodka papryka mielona: 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne: 1/5 łyżeczki
  • sól: 1/2 – 3/4 łyżeczki
  • czarny pieprz: 1/4 łyżeczki
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • oliwa do smażenia

Na sos pomidorowy do pulpetów rybnych: 

  • pomidory drobno krojone bez skórki lub pulpa pomidorowa: 2 op. (2 x 400 g)
  • cebula: 1 szt.
  • zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny: 1 szklanka
  • drobno posiekane świeże liście mięty: 2 łyżki
  • drobno posiekana natka pietruszki: 2 – 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa: 1 łyżka

Składniki na pulpeciki rybne w sosie pomidorowym możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. Jeśli wolisz, kaszę mannę, którą proponujemy jako stabilizator masy rybnej możesz zastąpić bułką tartą.


Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym – przepis

Przygotowanie: 

Oprócz powyższych składników do przygotowania tego przepisu potrzebne będą też: mikser, miska, duża patelnia, deska do krojenia oraz klasyczne przybory kuchenne. Czas wykonania pulpetów razem z przygotowaniem składników oraz smażeniem i duszeniem, to około 60 minut.

Przepis na pulpeciki rybne w sosie pomidorowym zacznij od przygotowania składników na mieszankę, z której będziesz formować kulki. W tym celu filet drobno posiekaj i przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie zmiel wszystko razem.

Następnie masę przełóż do miski, dodaj do niej jajko, kaszę mannę, paprykę słodką i pieprz cayenne. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz konsystencję przypominającą pastę. Masę odstaw na 15 minut.

Z tak przygotowanej mieszanki formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (lub nieco większe – powinno wyjść około 12 – 14  pulpetów) i układaj na desce do krojenia.

Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzej oliwę lub inny tłuszcz. Kiedy będzie odpowiednio gorący, dodaj obtoczone w mące pulpety rybne i smaż po 3 – 4 minuty z obu stron, aż staną się złociste. Następnie zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe.

Przygotowanie sosu pomidorowego do pulpetów rybnych zacznij od rozgrzania oliwy na patelni. Następnie dodaj pokrojoną drobno cebulkę. Podsmażaj cały czas mieszając. Kiedy cebula się zeszkli dodaj czosnek i jeszcze przez chwilę smaż. Potem dodaj krojone pomidory lub pulpę oraz bulion. Doprowadź do wrzenia.

Przełóż pulpety do sosu i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos się zredukuje, a pulpeciki ugotują. Na koniec dodaj drobno posiekane liście mięty i dokładnie wymieszaj z sosem. Po około 2 minutach wyłącz palnik i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sos dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Pulpety rybne w pomidorach podawaj z ryżem, kuskusem lub ziemniakami. Z uwagi na to, że klopsiki są mocno przyprawione, wybieraj dodatki warzywne o świeżych smakach.

Wskazówka: Jeśli podczas formowania klopsików zauważysz, że masa jest zbyt mokra, dodaj nieco więcej kaszy manny. Upewnij się też, że wszystkie pulpeciki są podobnej wielkości. Dzięki temu równomiernie się ugotują.

Zobacz też przepis na klopsiki z cukinii i ryżu.

Pulpety rybne w sosie pomidorowym przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz