Szynka wieprzowa pieczona, to świetny pomysł na główne danie podczas uroczystego obiadu. Ale też sposób na pyszną i aromatyczną domową wędlinę z piekarnika. Mamy więc nadzieję, że zainteresuje Cię przepis na pieczoną szynkę kulkę. Nasza szynka wieprzowa pieczona nie zawiera soli peklującej. Marynowana jest tylko w naturalnych ziołach i przyprawach. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym na metalowej podstawce, powoduje, że nie naciąga tłuszczu. Dzięki temu również można ją podlewać wodą lub bulionem, a to sprawia, że szynka nie wysycha. Jest aromatyczna i bardzo ładnie się prezentuje.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe wędliny. Min. domowego boczku pieczonego, pysznego smalcu z mięsem do słoików, oraz boczku żołnierskiego w sosie własnym.
Zapraszamy na przepis.
Szynka wieprzowa pieczona
Składniki:
- szynka wieprzowa kulka: ok 1,5 kg
- czosnek: 3 ząbki
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- tymianek: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżka
- liść laurowy: 2 liści
- ziele angielskie: 2 kulki
- pieprz czarny: 0,5 łyżeczki
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- olej: 2 łyżki
- siatka wędliniarska
Oraz
- duża cebula: 1 szt.
- pół marchewki
- kawałek selera
- pół pietruszki
- por – biała część: ok 10 cm
Glazura
- musztarda: 3 łyżki
- bułka tarta: 0,5 szklanki
Szynka wieprzowa pieczona
Wykonanie:
1. Zioła razem solą ucieramy w moździerzu. Dodajemy olej, aby powstała masa która pozwoli się rozprowadzić po mięsie. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Czyste suche mięso nacieramy marynatą, szczelnie zawijamy odstawiamy co najmniej na 24 h do lodówki.
2. Obrane warzywa kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Między nimi umieszczamy metalową podstawkę. Nadmiar przypraw z mięsa strząsamy na ułożone w naczyniu warzywa. Następnie szynkę umieszczamy w siatce, dokładnie zawiązujemy i kładziemy na podstawce. Do naczynia wlewamy też ok 100 ml gorącej wody lub bulionu. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok 2 godzin. W razie potrzeby dolewamy do naczynia wody lub bulionu. Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso, żeby ostygło.
3. Po ostygnięciu z szynki zdejmujemy siatkę. Następnie zimne mięso smarujemy musztardą, posypujemy bułką tartą i wstawiamy na kratkę na środkowej półce do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy, aż bułka się ładnie zarumieni. Pilnujemy tylko, żeby nie zrobiła tego zbyt mocno😉🙂. Podajemy na ciepło z sosem lub jako wędlinę na kanapki.
Smacznego!