Bitki wieprzowe z karkówki, duszone w sosie własnym z cebulką, to sprawdzony przepis na pyszny domowy obiad. Miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach mięso oraz gęsty aksamitny sos, tworzą doskonałe danie z patelni. Jeśli szukasz więc sprawdzonego pomysłu na pyszny obiad z mięsa wieprzowego, gorąco polecamy ten przepis!
Przepis na bitki wieprzowe z karkówki w sosie własnym, to propozycja na proste danie obiadowe dla całej rodziny. Idealnym dodatkiem do bitek będzie pyszne domowe puree ziemniaczane lub kluski śląskie. Do tego buraczki zasmażane lub surówka Colesław i najlepszy domowy obiad gotowy! Nie ma nic lepszego niż soczysta karkówka z głębokim smakiem mięsnego sosu wraz z pysznymi, tradycyjnymi dodatkami. Po prostu pyszne!
Bitki wieprzowe przepis krok po kroku, do którego polecamy użyć karkówki. Oczywiście możesz ją zastąpić innym mięsem, ale naszym zdaniem karczek odnajduje się w tym daniu znakomicie. Przepisy na bitki wieprzowe, najczęściej sięgają po szynkę lub schab. Karkówka jest mięsem z większą ilością tłuszczu. Dzięki temu nie ma tendencji do wysychania podczas smażenia i duszenia. Sprawia to również, że bitki są kruche i mają większe walory smakowe.
Mięso w sosie własnym, to prosty i skuteczny pomysł na doskonały, aromatyczny obiad. Klasyczne składniki i tradycyjne przyprawy, to gwarancja wybornego dania. Co zrobić, żeby bitki wieprzowe były miękkie? Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie z cebulą? Zapraszamy na przepis!
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Składniki
- karkówka wieprzowa: 6 kotletów
- cebula duża: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- bulion warzywny lub mięsny: 200 – 300 ml
- mąka pszenna
- liść laurowy: 1 szt.
- majeranek: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- smalec lub masło klarowane do smażenia
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Przygotowanie
Kolety rozklepujemy tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm. Bardzo dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone mięso odkładamy. Mięsa nie solimy!
Na tłuszcz, który został po smażeniu wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Na cebulkę układamy kotlety i zalewamy bulionem.
Dusimy pod przykryciem do miękkości karkówki. Zazwyczaj powinno to potrwać ok. 20 – 30 minut. Mniej więcej w połowie procesu duszenia, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, pieprzem ziołowym, solą oraz papryką. Pod koniec dodajemy roztarty majeranek.
Następnie bitki zdejmujemy z patelni i przekładamy do rondelka z pokrywką. Powstały sos miksujemy (bez liścia laurowego) na gładką masę. Podajemy z gorącymi bitkami.
Życzymy smacznego!