Lekka, sycąca i bardzo smaczna zupa z kapusty pekińskiej na rosole. Aromatyczna, delikatna i jednocześnie rozgrzewająca zupa, która urozmaici Twoją codzienną dietę. Używamy bulionu z kurczaka, dzięki któremu zupa jest bogatsza w smaku, ale tak samo pyszna wychodzi na bulionie warzywnym. Dzięki temu w łatwy sposób możesz ją dostosować do diety mięsnej jak i wegetariańskiej. W podobny sposób dopasujesz ją w kwestii swoich ulubionych dodatków. Tak jak często bywa to w naszych kuchniach, często korzystamy ze składników, które akurat mamy pod ręką. Dlatego dziś dodaliśmy do niej ziemniaki, jednak czasem wykorzystujemy makaron, dzięki czemu zupa jest jeszcze szybsza w przygotowaniu. Gotową zupę doprawiamy ulubionymi ziołami i gotowe! Podobnie jak inne nasze domowe zupy, tak i ten prosty przepis na zupę jarzynową z kapusty pekińskiej pozwoli Ci przygotować szybkie i pożywne danie dla całej rodziny, nawet dla tych, którzy są na diecie. Jak zrobić pyszną zupę z kapustą pekińską? Zapraszamy!
Zupa z kapusty pekińskiej
Składniki:
- kapusta pekińska: 700 – 800 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- ziemniaki: 2 – 3 szt.
- marchew: 1 szt.
- zielony groszek mrożony: 150 g
- bulion drobiowy, mięsny, warzywny lub mieszany: 1,5 – 2 l
- masło: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- koperek lub szczypiorek do podania
Zupa z kapusty pekińskiej – przepis
Przygotowanie:
Do wykonania tej domowej zupy potrzebne będą oprócz składników: garnek o pojemności ok. 3 litrów, deska do krojenia, ostry nóż i ewentualnie tarka do warzyw.
Siekamy kapustę, z kolei umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie półplasterki, a cebulkę drobno siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy marchewkę oraz cebulę. Smażymy na średniej mocy palnika, często mieszając i podlewając od czasu do czasu gorącym bulionem, aż cebulka się zeszkli, a marchew lekko zmięknie. Następnie dodajemy ziemniaki i przesmażamy razem z marchewką i cebulką przez kilka minut.
Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy ziemniaki będą już prawie miękkie. Wówczas dodajemy groszek i gotujemy razem, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy wrzucamy kapustę pekińską i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę doprawiamy do smaku, zagotowujemy, przykrywamy garnek i wyłączamy palnik. Garnek z zupą zostawiamy na 10 – 15 minut.
Każdy talerz z zupą pekińską dekorujemy ziołami i podajemy na gorąco.
Zupa z pekinką
Nasza zupa z pekinką, to proste danie, które przygotujesz z równie prostych i łatwo dostępnych składników. Jeśli masz gotowy rosół z kurczaka, przygotujesz ją w 30 minut. Jeśli zdecyduje się gotować bulion ze skrzydełek lub innego mięsa, będziesz potrzebować więcej czasu, ale zupa z pekinki będzie bardziej pożywna, bo z mięsną wkładką. W jednej i drugiej wersji jest bardzo wygodna i bezproblemowa w przygotowaniu, a do tego oszczędna. Poza tym, to właśnie ten rodzaj zupy, do której możesz dodać resztki warzyw, które akurat masz i zawsze będzie pyszna. Aby nadać warzywom bardziej zdecydowany smak, użyj bardziej wyczuwalnych przypraw oraz świeżych ziół. Możesz użyć wędzonej lub ostrej papryki. Naszym ulubionym ziołem jest koperek, który w dodatku świetnie komponuje się z kapustą. Zupa z pekinki przepis, który różni się od klasycznej zupy w tajskiej restauracji, ponieważ został przez nas spolszczony i dostosowany do polskich smaków i dostępności składników. Jeśli jednak szukasz oryginalnego przepisu, to w niedalekiej przyszłością też się naszym Blogu pojawi.
Zupa z kapustą pekińską
W przeciwieństwie do kapuśniaku z kiszonej kapusty oraz słowackiej kapustnicy, zupa z kapustą pekińską jest daniem lekkim i bardzo dobrze smakuje również w wersji bez mięsa. Kiedy szukasz więc pożywnego posiłku pełnego warzyw, zupa jarzynowa z kapustą pekińską będzie świetnym wyborem. Atrakcyjność tej zupy polega też na tym, że możesz ją dostosować do warzyw oraz dodatków, które masz w lodówce. Wszystko, co podaliśmy w składnikach jest naszą sugestią i bez problemu możesz zmienić na te produkty, które bardziej odpowiadają Ci smakowo. Spróbuj tej zupy z mielonym kurczakiem, chudą wołowiną lub wędzonką. Zamiast ziemniaków, dodaj makaron, fasolę, brązowy ryż lub komosę ryżową. Warzywa uzupełnij o cukinię, brokuły, pora lub pomidora. Niezależnie więc od tego czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy nowicjuszem, powinieneś spróbować tego prostego dania. Zbierz składniki, zagotuj garnek i ciesz się gorącą i pożywną zupą! Zobacz też jak smakuje kapusta pekińska w panierce. Polecamy!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl