Blog posts

Pasztet wieprzowy pieczony

Pasztet wieprzowy pieczony

Przekąski, Święta, Warzywa, Wędlina, Wieprzowina, Z piekarnika

Sprawdzony przepis na pyszny domowy pasztet wieprzowy pieczony. Pasztet mięsny z piekarnika to świetna propozycja na wielkanocny stół i nie tylko. Proste składniki oraz nieskomplikowane przygotowanie sprawią, że bez problemu wykonasz go we własnej kuchni. Pasztet z podanych składników pieczemy od lat praktycznie w niezmienionej wersji. Czasem dodajemy do niego żurawinę lub suszone grzyby. Dziś prezentujemy wersję najprostszą czyli bez dodatków. Jeśli więc szukasz pomysłu na pasztet wieprzowy z pieczony, polecamy nasz przepis!

Pasztet wieprzowy z piekarnika. Pasztet wieprzowy jest potrawą – wędliną domową, która sprawdza się przy wielu okazjach. Mając sprawdzony przepis na pasztet z piekarnika, możemy go serwować na kanapki, a także jako przystawkę. Dobry pasztet pieczony, podany z konfiturą z żurawiny, będzie ozdobą każdego stołu. Jeśli zdecydujesz się zrobić wielkanocny pasztet, sięgnij po skuteczny przepis, który Cię przeprowadzi krok po kroku przez całe przygotowanie potrawy.

Pasztet domowy. Jak zrobić pasztet domowy? Aby zrobić domowy pasztet, na pewno musimy sięgnąć po dobrej jakości składniki. Aby pasztet z piekarnika był idealny nie tylko mięso musi być z dobrego źródła, tak samo warzywa nie mogą być byle jakie. Domowy pasztet z wątróbką musi mieć zachowane odpowiednie proporcje mięsa do wątróbki. Tylko taki pasztet pieczony będzie nas zachwycał swoim idealnym  smakiem.

Pasztet wieprzowy. Najczęściej pasztet domowy pieczemy z okazji Świąt i innych wyjątkowych okazji. I dlatego wtedy najchętniej sięgamy po wypróbowane przepisy nie tylko na mazurki i babki, ale  także te na pasztet. Jeśli zastanawiasz się, jak upiec dobry pasztet wieprzowy?  Jak upiec pasztet w piekarniku? Trzeba pamiętać o bardzo ważnej sprawie, pasztet nie może być pieczony w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt długo. Taki pasztet będzie wysuszony i mało atrakcyjny smakowo. Zapraszamy na przepis 🙂

Pasztet wieprzowy pieczony


Szklanka ma 250 ml

Pasztet wieprzowy pieczony 

Składniki: 

  • łopatka wieprzowa:  1 kg
  • podgardle: 300 g
  • wątróbka wieprzowa: 300 g
  • cebula: 1szt.
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • biała część pora
  • seler: 1/4 szt.
  • czosnek: 4 ząbki
  • kasza manna: 3 łyżki
  • jajka: 3 szt.
  • liść laurowy: 2 szt.
  • majeranek: 2 łyżki
  • ziele angielskie: 4 ziarna
  • pieprz czarny w ziarnach: 1 łyżka
  • wywar z gotowania: 1/2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku

Blaszka do pieczenia 12 x 34

Pasztet wieprzowy pieczony 


Pasztet wieprzowy pieczony 

Przygotowanie: 

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj opaloną cebulę, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Włóż obrane warzywa oraz pokrojoną w dużą kostkę łopatkę oraz podgardle.

pasztet

Gotuj na małej mocy palnika, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wyjmij mięso oraz warzywa z wywaru. Do wrzącej wody dodaj przekrojoną na trzy części wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Wątróbkę wyjmij i również pozostaw do ostygnięcia.

Po wystygnięciu zmiel mięso oraz warzywa na drobnych oczkach. Podczas mielenia, co pewien czas dodaj po ząbku czosnku.

Do zmielonego mięsa dodaj majeranek oraz 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę. Sprawdź ostatecznie doprawienie przygotowanej masy.

Dodaj jajka oraz kaszę mannę i ponownie wypracuj masę. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Kilkakrotnie uderz foremką np. o blat. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200 stopni (góra/dół) piekarnika (półka niżej niż środek). Po 10 minutach obniż temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.

Następnie wyjmij pasztet z piekarnika. Po ok 10 minutach wyłóż go z foremki, aby ostygł i związał.

Życzymy smacznego!

Pasztet wieprzowy pieczony 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *