Lekka surówka wiosenna z białej kapusty i marchewki. To wprawiająca w dobry nastrój i dodająca energii surówka, która idealnie sprawdzi się jako warzywny dodatek do obiadu lub posłuży jako zdrowa przekąska. Surówkę szykuję zawsze z najlepszych składników. Oprócz kapusty i marchewki, do surówki dodaję też jabłko, białą część pora, paprykę oraz cebulkę. Unikam za to ogórka i pomidora, co procentuje dłuższym czasem przechowania i wpływa pozytywnie na rewelacyjną chrupkość składników. Jeśli szukasz więc szybkiej surówki do obiadu i masz w swojej kuchni wszystkie potrzebne produkty, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Przepis na surówkę wiosenną, to najlepszy sposób na podanie mnóstwa kolorowych warzyw w jednej misce! Z powodzeniem dodaje blasku daniom z grilla oraz idealnie uzupełnia smak pieczonego kurczaka. Jeśli kiedykolwiek wcześniej trafiła na Twój stół sałatka wiosenna z jajkiem lub sałatka ze świeżych warzyw, to wiesz, że kluczem dobrego przepisu jest zawsze aromatyczny dressing. Moim zdaniem świetny wynik w tym zestawieniu składników daje jak zawsze winegret na bazie oliwy i soku z cytryny, który dla równowagi smaku zasilam odrobiną miodu. Ta komfortowa surówka jest więc tak smaczna i prosta w przygotowaniu, że z pewnością spodoba się i Tobie!
Surówka wiosenna z białej kapusty
Składniki:
Warzywa:
- biała kapusta (może być młoda): 1/2 główki
- marchew: 1 szt.
- średniej wielkości pietruszka: 1 szt.
- kawałek korzenia selera
- biała część pora
- małe jabłko: 1 szt.
- papryka zielona: 1/2 szt.
- papryka czerwona: 1/2 szt.
- cebula cukrowa: 1 szt.
- świeży koperek: 1/2 pęczka
Sos:
- olej lub oliwa extra virgin: 2 – 3 łyżki
- sok połowy cytryny lub 1 łyżka octu winnego
- miód lub syrop klonowy: 1 łyżka
- mieszanka ziół do sałatek: 1 łyżeczka
- musztarda: 1 łyżeczka
- chrzan: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Składniki na surówkę wiosenną z białą kapustą często dostosowuję do tego, co aktualnie mam w lodówce lub spiżarni. Dzielę się więc moją wersją, która naszej rodzinie najlepiej odpowiada smakowo. Jeśli masz nieco inne składniki, trzymaj się podanych proporcji, a z pewnością nasycisz własną surówkę hojną porcją smaków!
Surówka wiosenna – przepis
Przygotowanie:
Białą lub młodą kapustę szatkuję na mandolinie. Obrane: marchew, pietruszkę, jabłko oraz seler ścieram na tarce na średnich oczkach. Jeśli chcesz sobie ułatwić, warzywa te możesz też rozdrobnić przy pomocy robota kuchennego (jeśli ma funkcję szatkowania warzyw).
Obraną cebulę cukrową kroję w cienkie półplasterki, pora drobno siekam, a papryki kroję w drobne słupki. Wszystkie warzywa umieszczam następnie w misce i wsypuję 1 łyżeczką soli. Tak przygotowane warzywa odstawiam na 10 – 15. Dzięki temu będą komfortowo chrupiące, a jednocześnie oddadzą nadmiar wody.
W tym czasie w małej miseczce umieszczam sok z cytryny lub ocet winny. Następnie powoli wlewam oliwę i cały czas mieszam, aż powstanie jednolita emulsja. Daję mieszankę ziół sałatkowych, musztardę oraz chrzan i miód. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
Z posolonych warzyw odlewam wodę i zasilam je winegretem. Mieszam dokładnie wszystkie składniki. W razie potrzeby dostosowuję jeszcze smak. Podaję w temperaturze pokojowej, ponieważ nam tak najlepiej smakuje. Powodzenia.
Z chęcią częstujemy się również surówką z młodej kapusty z koperkiem.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl