Blog posts

Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolki szparagowej

Dania bez mięsa, Kolacja, Przekąski, Sałatki i surówki, Warzywa

Pyszna, chrupiąca sałatka z fasolki szparagowej, jajek i marynowanych pieczarek. Prosty w przygotowaniu pomysł na zdrową i pożywną przekąskę lub dodatek do obiadu i dań z grilla. Sałatka świetnie smakuje na zimno jak i w temperaturze pokojowej. Składniki możesz uzupełnić również o takie dodatki jak suszone pomidory, ser feta lub grillowany kurczak. Dzięki temu sałatkę z łatwością dopasujesz do własnych upodobań smakowych lub do tego, co aktualnie masz w spiżarni.

Podstawą naszej sałatki jest ugotowana, żółta fasolka szparagowa, pokrojona na kawałki wielkości kęsa. Fasolkę połączyliśmy następnie z ugotowanymi na twardo jajkami, marynowanymi pieczarkami oraz czerwoną cebulką i pomidorkami. Wszystkie smaki łączy natomiast musztardowy sos winegret. W sałatce lubimy również używać kombinacji posiekanej natki pietruszki i koperku. Czasami lubimy ją podać z pysznym sosem cytrynowo – bazyliowym. Spróbuj koniecznie również w tej wersji.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej polecamy wszystkim, którzy szukają prostego pomysłu na zdrową sałatkę bez majonezu. Czasami właśnie proste składniki wystarczą do przygotowania kolorowej przekąski o ciekawym smaku. Zapraszamy na uniwersalny przepis, który z pewnością dostosujesz do mniej lub bardziej kalorycznej. Dodaj swoje ulubione składniki, mieszaj z sosami, którymi lubisz! Polecamy i życzymy smacznego!

Sałatka z fasolki szparagowej 


Sałatka z fasolki szparagowej 

Składniki: 

  • fasolka szparagowa: 250 g
  • jajka: 3 szt.
  • pieczarki marynowane: ok. 10 szt.
  • czerwona cebula: 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe: 5 – 7 szt.
  • ser feta: 100 g
  • posiekana natka pietruszki

Sos winegret: 

  • olej: 3 łyżki
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • ocet winny: 1 łyżka
  • suszone oregano: 1/2 łyżeczki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 1 ząbek
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z fasolki szparagowej 


Sałatka z fasolki szparagowej – przepis

Przygotowanie: 

Fasolkę szparagową dokładnie umyj i odetnij końcówki. Następnie pokrój na 3 – 4 cm kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Fasolkę odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo. Pieczarki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a pomidorki koktajlowe na pół lub w ćwiartki.

Wymieszaj składniki na sos winegret.

W miseczce umieść fasolkę, pomidorki, pieczarki, czerwoną cebulę oraz pokrojone na ćwiartki jajka. Posyp pokruszoną fetą oraz posiekaną natką pietruszki. Składniki skrop sosem winegret.

Sałatka z fasolką szparagową 

Sałatka z fasolką szparagową, to jeden z wielu przepisów na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego warzywa, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Polecamy też pomysł na szybki obiad, czyli makaron z fasolką szparagową i kurczakiem, pyszna jest również tradycyjna fasolka szparagowa z bułką tartą oraz lekka zupa z fasolki szparagowej z makaronem. Fasolka szparagowa do słoików na zimę, to sprawdzony przepis na pyszne przetwory, a fasolka szparagowa z boczkiem, to mega prosty przepis na pyszne danie.

Życzymy smacznego!

Sałatka z fasolki szparagowej 

Napisz komentarz