Pyszna sałatka wiosenna z jajkiem, sałatą, rzodkiewką i selerem naciowym. Prosty przepis na sałatkę wiosenną z kilku składników i aromatycznego sosu jogurtowo – majonezowego. Jeśli szukasz pomysłu na łatwą, szybką i kolorową sałatkę ze świeżych warzyw , to zapraszamy na naszego Bloga Kulinarnego.
Łatwa w przygotowaniu sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką to propozycja nie tylko na wiosnę. Ta sałatka skutecznie sprawdzi się przez całe lato. Chrupiące, świeże warzywa świetnie wkomponują się w klimat grilla i będą idealnym uzupełnieniem grillowanych mięs. Sałatka z jajek i rzodkiewki to również świetna propozycja na lekką i pyszną kolację.
Przepisy na sałatki wiosenne z jajkiem to propozycja nie tylko okres świąteczny. Sałatka z jajkiem i wiosennymi warzywami przykuwa uwagę soczystą zielenią i kolorowymi dodatkami. Dopełnieniem smaków jest bez wątpienia pyszny sos na bazie naturalnego jogurtu i majonezu. Sałatki wiosenne przepisy, którymi żegnamy zimę i wprowadzamy do domowego menu więcej świeżości i zdrowia, którego tak bardzo dziś potrzebujemy.
Sałatka wiosenna przepis, który powinien spodobać się wszystkim tym, którzy szukają przekąski ze świeżych warzyw. Nasza sałatka jajeczna z porem i kukurydzą, to godny uwagi przepis na pyszną sałatkę z makaronem. Jeśli lubisz nieco egzotyki, polecamy sałatkę z paluszkami surimi i ananasem. Zobacz również prosty przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkami. Zapraszamy na przepis na sałatkę wiosenną 🙂
Sałatka wiosenna z jajkiem
Składniki
- sałata: ok. 200 g
- ogórek zielony: 2 szt.
- jajka od szczęśliwych kur: 5 – 6 szt.
- rzodkiewka: 1 pęczek
- seler naciowy: 3 łodygi
- cebula dymka: 1 pęczek
Sos
- jogurt naturalny: 300 ml
- majonez: 1 – 2 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny: 1 do 1,5 łyżki
- pietruszka lub koperek suszony: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Przepis na: Sałatka wiosenna z jajkiem
Przygotowanie
Jak zrobić sałatkę wiosenną? Sałatka z nowalijkami i jajkiem na twardo, to idealny pomysł na świeżą i chrupiącą przekąskę. W naszym przepisie składniki ułożyliśmy warstwowo. Na warstwy nałożyliśmy sos. Jeśli wolisz, możesz składniki wymieszać razem z sosem i w ten sposób podać sałatkę.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pozostaw do wystudzenia. Następnie pokrój na ćwiartki.
Do sałatki użyj ulubionego rodzaju sałaty. Może to być masłowa, lodowa, rzymska lub strzępiasta, która bardzo ładnie prezentuje się w dwóch kolorach. Możesz również pomieszać różne jej rodzaje. Sałatę porwij na małe kawałki.
Umyte i obrane ogórki przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie pokrój w średniej wielości kostkę.
Dokładnie umytą rzodkiewkę pokrój na ćwiartki.
Selera naciowego w drobną kosteczkę, a cebulę dymkę w piórka. Szczypiorek posiekaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego jogurt oraz majonez, sok z cytryny, łyżkę suszonego koperku lub pietruszki i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do miski, w której będziesz podawać sałatkę włóż połowę sałaty i polej sosem. Następnie dodaj ogórka, selera naciowego oraz dymkę i ponownie dodaj sos. Ułóż połowę jajek oraz resztę sałaty. Znów polej sosem. Na koniec ułóż resztę jajek oraz rzodkiewkę, polej pozostałym sosem i posyp szczypiorkiem.
Sałatka z jajkiem i rzodkiewką to pomysł, który możesz wykorzystać jako samodzielną przekąskę lub jako doskonały dodatek do dań z grilla.
Życzymy smacznego!