Blog posts

Szaszłyki z kurczaka na grilla

Szaszłyki z kurczaka na grilla

Dania mięsne, Grill

Nasz ulubiony przepis na soczyste szaszłyki z kurczaka na grilla. To proste do przygotowania danie z grilla, do którego wystarczy przygotować pyszną marynatę oraz dobrej jakości, świeże mięso drobiowe. Jedyną czasochłonną częścią tego przepisu jest nawlekanie mięsa na szpikulce i oczekiwanie, aż temperatura sprawi, że będzie złocisty i soczysty! Naszym zdaniem kluczem do przygotowania tych pysznych szaszłyków jest utrzymywanie stałej, średniej temperatury obracanie mięsa, dzięki czemu mięso smaży się równomiernie. Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka na grilla z limonką, miodem oraz sosem chili, zaskakująco dobrze sprawdzi się również do innych mięs. Zapach tych grillowanych szaszłyków drobiowych sprawi, że poczujesz się jak w egzotycznej podróży, a do pełni szczęścia zabraknie tylko orzeźwiającego mojito. Szukasz więc sprawdzonego pomysłu na pachnące danie z rusztu, które umili spotkanie w gronie przyjaciół lub znajomych? Zobacz więc, jak zrobić pyszne szaszłyki z kurczaka na grilla! Zapraszamy na przepis!

Szaszłyki z kurczaka na grilla


Szaszłyki z kurczaka na grilla – marynata 

Składniki: 

Marynata: 

  • słodki sos chili: 3 łyżki
  • świeżo otarta skórka z jednej limonki
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki
  • miód: 2 – 3 łyżki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 4 ząbki
  • świeżo starty imbir: 1 łyżeczka (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
  • sos sojowy: 2 łyżki
  • zmielone płatki chili lub chili w proszku: 1/3 łyżeczki

Oraz:

  • udka z kurczaka: 5 – 6 szt. (ok. 1,5 kg)
  • szaszłyki metalowe lub drewniane

Szaszłyki z kurczaka na grilla


Szaszłyki z kurczaka na grilla – marynata przepis

Przygotowanie: 

Do naszego przepisu polecamy użyć udek. Dlaczego? Z jednej strony są bardziej soczyste, dzięki delikatnym przerostom tłuszczu, z drugiej wolniej ulegają wysychaniu podczas pieczenia niż np. pierś z kurczaka. Ten przepis możesz przygotować zarówno na grillu węgłowym, elektrycznym oraz gazowym. Jeśli nie masz grilla, szaszłyki możesz też upiec na ruszcie w piekarniku, pamiętając o obracaniu i smarowaniu mięsa w trakcie pieczenia.

Zacznij od zrobienia marynaty. W tym celu wymieszaj w miseczce wszystkie jej składniki. Jeśli wolisz pikantniejsze mięso, zamiast słodkiego sosu chili, możesz dodać ostrego lub wymieszać w stosunku pół na pół.

Przy pomocy bardzo ostrego, małego noża lub nożyc kuchennych, usuwamy z udek skórę oraz kości. Większe kawałki dzielimy na pół, ułatwi nam to późniejsze nadziewanie. Mięso przekładamy do miski i zalewamy połową marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 – 40 minut. Drugą połowę marynaty zostawiamy do smarowania mięsa podczas pieczenia.

Następnie mięso osuszamy delikatnie z marynaty (którą wylewamy) i nadziewamy na szpikulce. Jeśli będziesz używać drewnianych, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć przez ok. 30 minut. Warto pamiętać, aby nie mięso było rozłożone w miarę luźno. To pozwoli na lekki przepływ powietrza podczas grillowania i kurczak będzie się piec równomiernie.

Rozgrzewamy grill i kładziemy szaszłyki na czystym ruszcie przesmarowujemy olejem. Jak długo grillujemy szaszłyki z kurczaka na grillu? Na średnim ogniu przez 20 – 30 minut w zależności od wielkości kawałków mięsa. W trakcie grillowania, szaszłyki kilka razy obracamy, rozprowadzając na nich co pewien czas przy pomocy pędzelka pozostałą marynatę.

Profesjonalne, metalowe szpikulce sprawią, że mięso szybciej się upiecze. To dzięki temu, że metal nabiera temperatury i sprawia, że mięso nagrzewa się nie tylko z zewnątrz, ale również od środka. Zdecydowanie przyspiesza to proces grillowania.

Przed podaniem, warto szaszłyki odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Z czym podawać szaszłyki drobiowe? Świetnym dodatkiem będzie oczywiście surówka z kapusty oraz grillowane warzywa. Sprawdzą się też domowe sosy, na przykład czosnkowy lub tysiąca wysp.

Szaszłyki drobiowe z grilla 

Najdłuższym etapem jest oczekiwanie, ponieważ szaszłyki podczas grillowania cudownie pachną. W każdym kęsie wyczuwalny jest limonkowy aromat oraz słodko – ostry smak sosu chili. Mimo sporej ilości czosnku, nie dominuje on w tym daniu, wręcz przeciwnie, raczej dopełnia pozostałe smaki. Mięso jest soczyste, bardzo delikatne, lekko słodkie, ale słodycz ta raczej nas kokietuje, a nie narzuca. Naszym zdaniem wszystkie smaki doskonale ze sobą współgrają i tworzą niesamowicie pyszne połączenie.

Szaszłyk drobiowy na grilla 

Jak zrobić szaszłyk z kurczaka na grilla? Sezon grillowy trwa w najlepsze. Każdy z nas ma z pewnością ulubione przepisy na dania z rusztu. Szaszłyki drobiowe przygotowujemy zazwyczaj z piersi kurczaka. Filet ma to do siebie, że nie zawsze po upieczeniu wychodzi w smaku taki, jak byśmy sobie tego życzyli. Często jest jest bardzo suchy i twardy. Jeśli należysz do osób, które szukają nowych pomysłów i nie jest dla Ciebie problemem poświęcenie kilku minut na wytrybowanie udek, wypróbuj nasz przepis, a z pewnością zobaczysz różnicę!

Szaszłyki z udek kurczaka 

Przyznamy się, że jesteśmy dużymi fanami szaszłyków. Lubimy, kiedy proste składniki tworzą pyszne danie, tak jest w tym przypadku. Na naszym Blogu Kulinarnym dzielimy się między innymi przepisami na wegetariańskie szaszłyki warzywne na grilla, na pyszne szaszłyki z piekarnika z ziemniakami oraz szaszłyki z ananasem dla dzieci. Wszystkim, którzy szukają prostych dań z grilla, polecamy też skrzydełka z grilla w marynacie na ostro oraz pieczarki faszerowane na grilla. Idealne przepisy na grillowanie!

Życzymy smacznego!

Szaszłyki z kurczaka na grilla

Szaszłyki z kurczaka na grilla

Napisz komentarz