Blog posts

Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro

Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro

Dania mięsne, Grill, Przekąski

Jeśli tak jak my uwielbiasz smak i łatwość przygotowania grillowanego kurczaka, zobacz nasz ulubiony i bardzo prosty przepis na skrzydełka z grilla w marynacie na ostro! To idealna propozycja na dobrze doprawione i niezwykle smaczne grillowane mięso drobiowe, które świetnie sprawdzi się na letni obiad na świeżym powietrzu. Nasza marynata do skrzydełek na ostro jest oparta na sosie chili, słodkiej i pikantnej papryce mielonej oraz odrobinie miodu i suszonych ziołach.

Od wielu lat do tego przepisu z grilla wykorzystujemy gotowane skrzydełka. Według nas to sekret soczystego i delikatnego mięsa wewnątrz oraz chrupiącej skórki. Skrzydełka z grilla pikantne można podawać bez dodatków lub z dodatkami, na przykład z dressingiem przygotowanym z miodu, soku z limonki oraz sosu sojowego i posiekanej, świeżej kolendry. Skrzydełka możesz przygotować na dowolnym rodzaju grilla, ale naszym zdaniem najwięcej aromatu z mięsa wydobywa grill na węgiel drzewny.

Jak w każdym przepisie, tak i w tym zwracamy uwagę na zakup dobrej jakości mięsa, a w tym wypadku skrzydełek. Świeże, ładne mięso zawsze będzie gwarancją tego, że końcowy efekt spełni nasze oczekiwania. Bez względu na to, czy próbowaliście już przyrządzać kurczaka w podobny sposób, czy też nie, mamy nadzieję, że nasze ostre skrzydełka z grilla okażą się również jednym z Waszych ulubionych pomysł na mięso z rusztu. Zapraszamy na przepis i gorąco polecamy!

Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro


 

Skrzydełka z grilla na ostro – marynata

Składniki: 

  • ostry sos chili (np. Frank’s Red Hot Original Cayenne): 2 łyżeczki
  • miód: 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona: 2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona: 1/4 łyżeczki
  • czosnek: 2 ząbki
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • suszona natka pietruszki: 1 łyżeczka
  • olej: 1 łyżka
  • sok pomarańczowy: 3 – 4 łyżki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Podane składniki wystarczą do odpowiedniego zamarynowania 10 – 12 dużych skrzydełek. Jeśli skrzydełek masz więcej odpowiednio zwiększ ilość składników. Ostrość sosu możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. W razie potrzeby stosownie zmniejsz lub zwiększ ilość składników, które wpłyną na ostrość marynaty, czyli sosu chili oraz ostrej papryki w proszku.

Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro


Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro – przepis

Przygotowanie: 

W garnku zagotowujemy ok. 2 – 2,5 litra wody z dodatkiem liścia laurowego, łyżeczki pieprzu ziarnistego oraz łyżeczki soli. Skrzydełka wrzucamy na wrzątek i gotujemy na niskiej mocy mocy palnika przez ok. 5 minut. Następnie wyłączamy palnik i zostawiamy skrzydełka w gorącej wodzie na kolejne 2 minut. Następnie skrzydełka wyjmujemy i osuszamy z nadmiaru wody. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na marynatę.

Skrzydełka przekładamy do miski i mieszamy z 2/3 ilości marynaty. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pozostałą marynatę zostawiamy do posmarowania skrzydełek podczas grillowania. My lubimy skrzydełka pieczone w całości, ale jeśli wolisz, możesz je przed marynowaniem podzielić.

Skrzydełka grillujemy na średnio – wysokim poziomie bez przykrycia, co pewien czas obracając, aby stały się złocistobrązowe. Skrzydełka okresowo smarujemy marynatą. Warto jak zawsze mieć oko na grilla, aby nie pojawiał się w nim ogień. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, po prostu należy podnieść ruszt nieco wyżej, dzięki czemu skrzydełka się nie przypalą.

Podgotowane wcześniej skrzydełka pieką się bardzo szybko. To sprawia, że nie wysychają i są w środku bardzo soczyste, a mięso idealnie odchodzi od kości.

Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych pomysłów na grillowe menu. Polecamy przepis na pyszne udka z grilla w aromatycznej marynacie, chrupiące grillowane kanapki z mozzarellą i pomidorem oraz coś dla wegetarian, czyli szaszłyki warzywne na grilla. Doskonała jest także nasza marynata do karkówki na grilla, a także grillowane ziemniaki.

Życzymy smacznego!

Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro

Napisz komentarz