Blog posts

Żeberka wieprzowe z grilla

Żeberka wieprzowe z grilla

Dania mięsne, Grill

Grillowane żeberka wieprzowe, czyli idealny przepis na pyszne, letnie danie z grilla. Dzięki kilku wskazówkom, którymi dzielimy się poniżej, przygotujesz miękkie i soczyste żeberka, którymi możesz podzielić się z rodziną lub przyjaciółmi! Pomyśl o tym: ile czasu minęło od ostatniego razu, gdy grillowałeś żeberka? Często odkładamy ich przyrządzanie, ponieważ obawiamy się, że po upieczeniu okażą się twarde, bardzo spieczone i suche. Tak naprawdę, wszystko czego nam potrzeba, to dobre, świeże mięso, pyszna marynata do żeberek na grilla oraz trochę czasu! Z naszego przepisu dowiesz się, jak zrobić żeberka z grilla, żeby były miękkie i jak wybrać odpowiednie mięso do grillowania. Zapraszamy!

Żeberka wieprzowe z grilla


Żeberka wieprzowe z grilla – marynata

Składniki:

  • miód: 3 łyżki
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 2 – 3 łyżki
  • sok pomarańczowy: 2 – 3 łyżki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 3 ząbki
  • duża cebula pokojona w małą kosteczkę: 1 szt.
  • sos worcestershire: 1 łyżeczka
  • sos sojowy: 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy: 2 – 3 łyżki
  • świeżo starty imbir: 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie: 1/2 łyżeczki
  • szczypta mielonego chili

oraz:

  • żeberka wieprzowe paski: ok. 1,5 kg


Żeberka z grilla – przepis 

Przygotowanie: 

Pierwszym krokiem jest odcięcie membrany od wewnętrznej strony żeberek. Jeżeli ją zostawisz, po upieczeniu będzie twarda, nieprzyjemna, a żeberka trudniejsze do zjedzenia. Aby to zrobić, zacznij od jednego końca żeberek ułożonych kością do góry. Przetnij nożem błonę po kości, poluzuj i unieś ją, aż się oderwie od kości. Następnie jedną ręką przytrzymaj żeberka za nacięciem, a drugą przez ręcznik papierowy ściągnij membranę.

Następnie pokrój żeberka na kawałki z jedną lub dwiema kostkami. Naszym zdaniem niezwykle ważne jest, aby żeberka nie były zbyt grube, tj. z dużą ilością mięsa. Optymalna grubość ponad kość, to 1 – 1,5 cm mięsa. Zapewni to równomierne i stosunkowo krótkie grillowanie. Jeśli żeberka będą „wypasione”, wydłuży to zdecydowanie czas grillowania i sprawi, że będą wysuszone i mocno spieczone.

Jak przyprawić żeberka wieprzowe na grilla? Znamy osoby, które żeberka przyprawiają „na sucho”, wykorzystując do tego mieszankę suszonych i mielonych przypraw. Naszym zdaniem bardzo dobrze sprawdza się marynata do żeberek na grilla, szczególnie wówczas, gdy wykorzystuje proste i sprawdzone składniki, które idealnie pasują do mięsa wieprzowego.

Aby przygotować marynatę wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Marynatę podziel na dwie równe części. Jedną wstaw zamknięta do lodówki, będziesz jej potrzebować do smarowana żeberek podczas grillowania. Drugą przelej do miski i wymieszaj dokładnie z pokrojonymi żeberkami. Następnie miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed grillowaniem, żeberka wyjmij nieco wcześniej z lodówki i pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową. Następnie odsącz z nadmiaru marynaty.

Ile czasu piec żeberka na grillu? Niezależnie od tego, czy Twoje żeberka będą z grilla węglowego, elektrycznego, czy gazowego, polecamy je piec na pośrednim ogniu lub mocy. Jeśli mamy grill z pokrywką, warto jej użyć. Mięso będzie mieć wokół stałą temperaturę, co zdecydowanie wpłynie na szybkość grillowania oraz soczystość i miękkość. Czas pieczenia żeberek z grilla zależy w dużym stopniu od jakości mięsa oraz poziomu wypieczenia, jaki preferujemy. Zwykle jest to od 1 – 1,5 godziny. Żeberka w trakcie grillowania, kilka razy obracamy i smarujemy pozostałą ilością marynaty.

Dla optymalnego bezpieczeństwa można zaopatrzyć się w termometr do żywności i sprawdzać temperaturę wewnątrz mięsa, nie dotykając kości. Teoretycznie jest to już 65 – 70 stopni, ale dopiero przy temperaturze 82 – 85 stopni rozkłada się kolagen i rozpuszcza tłuszcz do tego stopnia, aby były miękkie i soczyste. Innym sposobem jest sprawdzenie miękkości mięsa przy pomocy wykałaczki. Jeśli bez oporu wchodzi i wychodzi wciśnięta w mięso pomiędzy kości, oznacza, że żeberka są gotowe.

Z czym podawać grillowane żeberka? Idealnym dodatkiem będą z pewnością pieczone ziemniaki według naszego sprawdzonego przepisu oraz surówka z białej i czerwonej kapusty. Świetnie sprawdzą się również frytki z piekarnika w 15 minut lub chrupiąca salsa kukurydziana.

Żeberka na grilla 

Dobre żeberka z grilla zaczynają się od zakupu dobrego jakościowo mięsa. Warto poszukać żeberek z możliwie jak najmniejszymi kostkami. Duże, szerokie kości będą świadczyć o mięsie z wiekowego zwierzęcia, a więc i jego jakość będzie prawdopodobnie wątpliwa. Takie żeberka będą mieć dużo tłuszczu, mięso będzie twarde, żylaste i mało smaczne. Grillowanie takich żeberek okaże się długie, a końcowy efekt z pewnością nas nie zadowoli. Świeże żeberka zawsze są koloru jasnoróżowego, a mięso jest jędrne o lekkim zapachu. Sprawdzony punkt zakupu mięsa, to pierwszy krok do przyrządzenia tego pysznego dania. Szukaj wieprzowiny, która jest oznaczona jako niezawierająca hormonów i antybiotyków. Znajdź rzeźnika, który sprowadza mięso zwierząt, które nie żywią się paszą sojową lub kukurydzianą.

Grillowane żeberka 

Być może masz już swój wypróbowany sposób na grillowane żeberka z miodem i innymi dodatkami. Naszym zdaniem nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby czasem skorzystać z nowego przepisu. Nasz przepis na żeberka z grilla, to uczciwe, dobrze doprawione, domowe jedzenie, które bez problemu każdy może przyrządzić samodzielnie. Wystarczy wygospodarować nieco czasu na przygotowanie marynaty, a potem cieszyć się zapachem i smakiem pysznego mięsa. Skoro zawitałeś na Naszego Bloga, zostań chwilę i sprawdź również przepis na żeberka pieczone w piekarniku oraz na obiad do słoika, żeberka w kapuście. Gorąco polecamy też przepis na żeberka w sosie własnym.

Życzymy smacznego!

Żeberka wieprzowe z grilla

Napisz komentarz