Blog posts

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

Kuchnie świata, Kurczak, Obiady

Kurczak po koreańsku, czyli pierś z kurczaka smażona w chrupiącej panierce, podana ze słodko – pikantnym sosem na bazie pasty gochujang. To jeden z naszych ulubionych przepisów na super aromatycznego kurczaka, który świetnie smakuje w połączeniu z ryżem, makaronem oraz bułeczkami bao. Koreański smażony kurczak wyróżnia się sposobem przygotowania. Jest smażony dwukrotnie, dzięki czemu odsączona z pierwszego smażenia panierka staje się bardziej sucha, a to ma znaczący wpływ na jej chrupkość.

Koreańska pasta gochujang, to pasta wykonana z ostrej papryczki chili, sfermentowanej soi oraz kleistej mąki ryżowej lub jęczmiennej. Kupując gotową pastę, polecamy zwrócić szczególną uwagę na skład, który bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Wielokrotnie jako główny składnik spotkamy mąkę pszenną, syrop kukurydziany oraz wzmacniacze smaku i barwniki. Warto więc zadać sobie nieco trudu i poszukać jej w dobrych sklepach z azjatycką żywnością.

Kurczak koreański, to pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale również na przystawkę lub przekąskę do piwa. To również idealny przepis dla wszystkich, którzy szukają nowych smaków oraz dokładnego sposobu przygotowania. Przed rozpoczęciem przygotowania, polecamy zawsze przeczytać cały przepis, dzięki czemu nie pominiesz żadnego etapu, a końcowy efekt okaże się taki, jak byśmy oczekiwali. Zapraszamy i gorąco polecamy nie tylko fanom kuchni azjatyckiej.

Szklanka ma 250 ml

Kurczak po koreańsku


Kurczak po koreańsku

Składniki: 

Sos: 

  • pasta gochujang: 2 łyżki
  • sos sojowy: 2 łyżki
  • miód: 3 – 4 łyżki
  • ketchup: 2 łyżki
  • czosnek: 2 – 3 ząbki
  • szczypta imbiru
  • olej: 1 łyżka

Panierka: 

  • mąka ziemniaczana: 1 szklanka
  • mąka pszenna: 1 szklanka
  • sól i pieprz do smaku

Oraz: 

  • filet z kurczaka: 600 – 700 g
  • mleko: 3/4 szklanki
  • olej do smażenia


 

Kurczak po koreańsku – przepis

Przygotowanie: 

Pamiętaj, że mąka ziemniaczana, to bardzo ważny składnik i nie należy go pomijać. To między innymi właśnie dzięki niej uzyskasz chrupiącą panierkę.

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa. Mięso następnie przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 20 – 30 minut.

W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażamy i dodajemy ketchup oraz pastę gochujang. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy sos sojowy oraz szczyptę imbiru. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Sos zdejmujemy z palnika i dodajemy 3 – 4 łyżki miodu. Warto dodać miód o niezbyt intensywnym smaku, np. lipowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Połowę wymieszanej mąki przesypujemy do zamarynowanego w mleku mięsa (mleka nie zlewamy) i bardzo dokładnie mieszamy.

W garnku rozgrzewamy ok. 1 litra oleju.

Każdy kawałek kurczaka obtaczamy dokładnie w mące i smażymy na złoty kolor (ok. 5 – 7 minut). Należy robić to partiami, najlepiej po kilka kawałków mięsa na jedno smażenie. Gdy mięso się lekko zrumieni, wyjmujemy z oleju i przekładamy na ręcznik papierowy. Najlepiej rozłożyć go na podłużnym talerzu lub półmisku, tak, aby zachować kolejność przy ponownym smażeniu. Kontynuujemy smażenie, aż do wyczerpania składników.

Następnie mięso smażymy jeszcze raz, tym razem krócej, ok. 2 – 3 minut, zaczynając od tych kawałków, które były smażone na początku. Tutaj mała uwaga, olej będzie nieco pryskać.

Podczas drugiego smażenia, podgrzewamy ponownie przygotowany wcześniej sos.

Po drugim usmażeniu odstaw kurczaka na 4 – 5 minut, a dopiero potem obtocz go dokładnie w sosie. Dzięki temu panierka nie będzie wchłaniać wilgoci. A tym samym, pod powierzchnią sosu nadal pozostanie chrupiąca. Pamiętaj również, aby kurczaka wymieszać z sosem bezpośrednio przed podaniem.

Z czym podawać kurczaka po koreańsku? Tak jak pisaliśmy we wstępie, najlepiej smakuje z ryżem, ale można go również podać z warzywami.

Zapraszamy również do sprawdzenia przepis na polędwiczki z kurczaka w panierce, a także na naszą wersję kurczaka jak z KFC. Polecamy też piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce oraz roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami. Zaskoczy Cię również przepis na oryginalne pałki z kurczaka z piekarnika.

Życzymy smacznego!

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.