Salsa kukurydziana, to kolorowa, pełna warzyw przekąska, którą możesz podać jako przystawkę z chrupiącymi chipsami lub jako pyszny dodatek do mięsa. W sezonie, do salsy możesz wykorzystać świeżą kukurydzę, ale świetnie sprawdzi się również kukurydza konserwowa. Salsa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że oprócz kukurydzy, masz jeszcze w domu kilka kluczowych składników, jak paprykę, która może być w dwóch lub trzech kolorach. Przyda się również czerwona cebula, pomidor, ser feta oraz 2 – 3 ostre papryczki np. jalapeño i świeża kolendra. Do składników możesz dodać również świeżego, słodkiego ananasa lub ananasa z zalewy. Idealnie sprawdzi się także dojrzałe, kremowe awokado.
Salsa doskonale smakuje z pieczoną kukurydzą z grilla lub z piekarnika. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby pominąć ser feta i przygotować salsę w wersji wegańskiej. Aby zachować jednak jej pożywność, warto dodać wówczas czarną fasolę, która dostarczy odpowiedną ilość białka. Kolejnym krokiem będzie już tylko przygotowanie pysznego, cytrusowego dressingu, który połączy wszystkie składniki. Przepis jest z pewnością dla wszystkich, którzy szukają nowych smaków, a jednocześnie większość lub wszystkie produkty na przekąskę chcą mieć w lodówce. Warto jeszcze dodać, że do salsy możesz dodać grillowaną lub smażoną pierś kurczaka. Niezwykle smaczna jest również z kawałkami ryby. Zapraszamy na przepis!
Salsa kukurydziana
Składniki:
- kukurydza: 300 – 400 g
- papryka czerwona: 1 szt.
- papryka żółta lub zielona: 1 szt.
- pomidor: 2 szt.
- cebula czerwona: 1 szt.
- papryczka jalapeño (może być z zalewy): 2 – 3 szt.
- świeża kolendra: 1/2 pęczka
- ser feta: 50 – 60 g
- sok z jednej limonki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
- ocet jabłkowy: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Salsa kukurydziana
Przygotowanie:
Jeśli chcesz przygotować salsę na szybko i wykorzystujesz kukurydzę konserwową, dokładnie odsącz ją z zalewy. Jeżeli wolisz dodać kukurydzę pieczoną lub grillowaną, przygotuj ją według swojego sprawdzonego przepisu, a po lekkim przestudzeniu odetnij ziarna z kolby.
Z dokładnie umytych papryk usuń gniazda nasienne. Papryki pokrój w niewielką kostkę.
Pomidory również dokładnie umyj, a następnie usuń z nich miąższ z nasionami. Pokrój również w niewielką kostkę.
W kostkę pokój także czerwoną cebulę. Po usunięciu pestek, papryczki posiekaj w kosteczkę.
Następnie wymieszaj wszystkie składniki, a z oliwy, soku z limonki, czosnku oraz octu jabłkowego przygotuj sos. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przed samym podaniem dodaj posiekaną kolendrę oraz pokruszoną fetę.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych przepisów na warzywne przekąski. Pyszna jest nasza sałatka z kalafiora i brokuła. a także sałatka z pieczonym burakiem i fetą. Natomiast sałatka z pomidorów i cebuli oraz sałatka z arbuzem i fetą, to idealne propozycje na lenie przekąski. Polecamy również sałatkę z kukurydzą na szybko.
Życzymy smacznego!