Blog posts

Wegetariańskie Kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie Kotlety z kaszy jaglanej

Dania bez mięsa, drugie danie, Obiady, Warzywa

Prosty przepis na wegetariańskie, 4 składnikowe kotlety z kaszy jaglanej i zielonego groszku w sosie pietruszkowym. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku zdrowe kotlety, które bez problemu dostosujesz do swoich indywidulanych potrzeb. Te łatwe w przygotowaniu kotleciki możesz podać jako obiad, kolację, zdrową przekąskę, wegetariańskiego burgera, a nawet drugie śniadanie do pracy lub szkoły. To idealna, zdrowa przekąska, którą możesz delektować się na wiele sposobów.

Te pyszne bezglutenowe kotleciki z kaszy jaglanej i zielonego groszku, to w przeciwieństwie do śniadaniowych placków z kaszy jaglanej z jabłkiem, danie bardziej uniwersalne. Chociaż my dodaliśmy do kaszy jaglanej tylko groszek, te pyszne kotlety możesz przygotować również z innymi warzywami, np. z dodatkiem kalafiora, brokuła, cukinii lub szpinaku. Kotlety możesz podać z proponowanym w tym przepisie sosem pietruszkowym lub jak nasze wcześniejsze kotlety z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z sosem grzybowym.

Kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zawiera sporo białka, przeciwutleniaczy i błonnika oraz wspiera kontrolę poziomu cukru we krwi. Biorąc pod uwagę też to, że zarówno kasza jak i pozostałe składniki na kotlety jaglane są łatwo dostępne i stosunkowo tanie, możesz przygotować nie tylko ekonomiczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy posiłek. Zapraszamy, skorzystaj z tego prostego przepisu krok po kroku ze zdjęciami!

Wegetariańskie Kotlety z kaszy jaglanej


 

Kotlety z kaszy jaglanej 

Składniki: 

Na kotlety: 

  • kasza jaglana ugotowana na sypko: 1 i 1/2 szklanki
  • zielony groszek mrożony: 200 g
  • jajka: 2 szt.
  • mąka kukurydziana, ziemniaczana lub ryżowa: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia

Na sos pietruszkowy: 

  • masło: 2 łyżki
  • mąka bezglutenowa: 1 łyżka
  • mleko: 3/4 szklanki
  • śmietanka słodka 30 %: 1/2 szklanki
  • posiekana natka pietruszki: 1 pęczek
  • musztarda: 1 łyżeczka
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku


Kotlety z kaszy jaglanej przepis 

Przygotowanie: 

Do przygotowania kotlecików jaglanych potrzebne będą też oprócz składników: duża patelnia, blender, garnek oraz ręczniki papierowe. Czas przygotowania kotletów wraz z gotowaniem kaszy, groszku i smażeniem, to ok. 60 minut. Z podanych składników wyszło 8 średniej wielkości kotlecików.

Jeśli zdecydujesz się na podanie kotletów z sosem pietruszkowym, do jego wykonania będziesz potrzebować tylko rondelka oraz miotełki. Czas przygotowania, to ok. 20 – 30 minut. Ze składników podanych w przepisie wyjdzie ok. 8 porcji sosu.

Kaszę jaglaną możesz ugotować w wodzie, ale jeszcze lepiej w bulionie warzywnym. Zyska na smaku i dodatkowym aromacie.

Do przepisu zdecydowanie lepiej sprawdzi się groszek mrożony, a nie ten z puszki. Kotleciki nie tylko będą mieć ładniejszy kolor, ale będą również smaczniejsze. Ważną rolę w przepisie odgrywa konsystencja zmiksowanego groszku. Jeśli użyjesz groszku konserwowego, po zblendowaniu może okazać się zbyt rzadki.

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? 

Bardzo ważne, aby przed gotowaniem kaszę kilka razy przepłukać na przemian zimą i gorącą wodą. Tym sposobem pozbędziemy się z niej charakterystycznej goryczki. Następnie kaszę gotujemy na sypko z zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Groszek z kolei gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzamy i miksujemy na puree.

Mieszamy z kaszą, dodajemy jajka, łyżkę mąki oraz sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu. Nabieramy łyżkę stołową masy i kładziemy na tłuszczu, Lekko uciskamy, tworząc płaski kotlet  i smażymy z obu stron przez 3 – 4 minuty na średnio wysokim poziomie palnika. Kluczowe jest, aby nie odwracać kotletów zbyt wcześnie, tylko pozwolić im odpowiednio związać.

Usmażone kotlety przekładamy do odsączenia na ręcznik papierowy, a następnie na metalową kratkę.

W czasie, gdy gotuje się kasza i groszek na kotlety, przygotowujemy sos.

W tym celu w rondelku na małej mocy palnika rozpuszczamy masło. Gdy będzie gorące i zacznie się pienić dodajemy mąkę i często mieszając gotujemy przez ok. 5 minut. W przeciwnym razie sos będzie mieć mączny posmak. Następnie dodajemy powoli mleko cały czas mieszając, aż masa zmieni się w odpowiedniej konsystencji sos.

Następnie dodajemy musztardę, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy i wyłączamy palnik. Wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Kotlety z kaszy jaglanej podawać można z ulubioną surówką obiadową i klasycznymi dodatkami. W zestawieniu z polecanym sosem pietruszkowym świetnie smakują z kluskami, kopytkami lub ziemniaczanym puree.

Smacznego!

Jeśli szukasz innych inspiracji na danie bezmięsne, zobacz też gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami.

Wegetariańskie Kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie Kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie Kotlety z kaszy jaglanej

 

Przepis na kotlety jaglane z zielonym groszkiem zaczerpnięty z książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza Kipi kasza.

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz