Prosty przepis na wegetariańskie, 4 składnikowe kotlety z kaszy jaglanej i zielonego groszku w sosie pietruszkowym. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku zdrowe kotlety, które bez problemu dostosujesz do swoich indywidulanych potrzeb. Te łatwe w przygotowaniu kotleciki możesz podać jako obiad, kolację, zdrową przekąskę, wegetariańskiego burgera, a nawet drugie śniadanie do pracy lub szkoły. To idealna, zdrowa przekąska, którą możesz delektować się na wiele sposobów.
Te pyszne bezglutenowe kotleciki z kaszy jaglanej i zielonego groszku, to w przeciwieństwie do śniadaniowych placków z kaszy jaglanej z jabłkiem, danie bardziej uniwersalne. Chociaż my dodaliśmy do kaszy jaglanej tylko groszek, te pyszne kotlety możesz przygotować również z innymi warzywami, np. z dodatkiem kalafiora, brokuła, cukinii lub szpinaku. Kotlety możesz podać z proponowanym w tym przepisie sosem pietruszkowym lub jak nasze wcześniejsze kotlety z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z sosem grzybowym.
Kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zawiera sporo białka, przeciwutleniaczy i błonnika oraz wspiera kontrolę poziomu cukru we krwi. Biorąc pod uwagę też to, że zarówno kasza jak i pozostałe składniki na kotlety jaglane są łatwo dostępne i stosunkowo tanie, możesz przygotować nie tylko ekonomiczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy posiłek. Zapraszamy, skorzystaj z tego prostego przepisu krok po kroku ze zdjęciami!
Kotlety z kaszy jaglanej
Składniki:
Na kotlety:
- kasza jaglana ugotowana na sypko: 1 i 1/2 szklanki
- zielony groszek mrożony: 200 g
- jajka: 2 szt.
- mąka kukurydziana, ziemniaczana lub ryżowa: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia
Na sos pietruszkowy:
- masło: 2 łyżki
- mąka bezglutenowa: 1 łyżka
- mleko: 3/4 szklanki
- śmietanka słodka 30 %: 1/2 szklanki
- posiekana natka pietruszki: 1 pęczek
- musztarda: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Kotlety z kaszy jaglanej przepis
Przygotowanie:
Do przygotowania kotlecików jaglanych potrzebne będą też oprócz składników: duża patelnia, blender, garnek oraz ręczniki papierowe. Czas przygotowania kotletów wraz z gotowaniem kaszy, groszku i smażeniem, to ok. 60 minut. Z podanych składników wyszło 8 średniej wielkości kotlecików.
Jeśli zdecydujesz się na podanie kotletów z sosem pietruszkowym, do jego wykonania będziesz potrzebować tylko rondelka oraz miotełki. Czas przygotowania, to ok. 20 – 30 minut. Ze składników podanych w przepisie wyjdzie ok. 8 porcji sosu.
Kaszę jaglaną możesz ugotować w wodzie, ale jeszcze lepiej w bulionie warzywnym. Zyska na smaku i dodatkowym aromacie.
Do przepisu zdecydowanie lepiej sprawdzi się groszek mrożony, a nie ten z puszki. Kotleciki nie tylko będą mieć ładniejszy kolor, ale będą również smaczniejsze. Ważną rolę w przepisie odgrywa konsystencja zmiksowanego groszku. Jeśli użyjesz groszku konserwowego, po zblendowaniu może okazać się zbyt rzadki.
Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej?
Bardzo ważne, aby przed gotowaniem kaszę kilka razy przepłukać na przemian zimą i gorącą wodą. Tym sposobem pozbędziemy się z niej charakterystycznej goryczki. Następnie kaszę gotujemy na sypko z zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Groszek z kolei gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzamy i miksujemy na puree.
Mieszamy z kaszą, dodajemy jajka, łyżkę mąki oraz sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu. Nabieramy łyżkę stołową masy i kładziemy na tłuszczu, Lekko uciskamy, tworząc płaski kotlet i smażymy z obu stron przez 3 – 4 minuty na średnio wysokim poziomie palnika. Kluczowe jest, aby nie odwracać kotletów zbyt wcześnie, tylko pozwolić im odpowiednio związać.
Usmażone kotlety przekładamy do odsączenia na ręcznik papierowy, a następnie na metalową kratkę.
W czasie, gdy gotuje się kasza i groszek na kotlety, przygotowujemy sos.
W tym celu w rondelku na małej mocy palnika rozpuszczamy masło. Gdy będzie gorące i zacznie się pienić dodajemy mąkę i często mieszając gotujemy przez ok. 5 minut. W przeciwnym razie sos będzie mieć mączny posmak. Następnie dodajemy powoli mleko cały czas mieszając, aż masa zmieni się w odpowiedniej konsystencji sos.
Następnie dodajemy musztardę, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy i wyłączamy palnik. Wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Kotlety z kaszy jaglanej podawać można z ulubioną surówką obiadową i klasycznymi dodatkami. W zestawieniu z polecanym sosem pietruszkowym świetnie smakują z kluskami, kopytkami lub ziemniaczanym puree.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych inspiracji na danie bezmięsne, zobacz też gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami.
Przepis na kotlety jaglane z zielonym groszkiem zaczerpnięty z książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza Kipi kasza.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl