Kotlety z kaszy jęczmiennej perłowej i mięsa mielonego z sosem grzybowym, to godna uwagi propozycja na pyszny i pożywny obiad. To świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Przygotowanie tych kotlecików jest bardzo proste, a sam przepis łatwy, sprawdzony i ekonomiczny. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Co zrobić z kaszy jęczmiennej na obiad? Zapraszamy do sprawdzenia naszego przepisu. Być może jest właśnie tym, którego szukasz!
Jeśli lubisz lekką odmianę w kuchni, to przepis na kotlety z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym będzie z pewnością dobrym wyborem. Tym bardziej, że kasza jęczmienna, to samo zdrowie. Zawiera bardzo dużo błonnika, oraz mnóstwo minerałów, a także witaminy, szczególnie z grupy B. Charakterystyczny, lekko ziemisty smak kaszy jęczmiennej idealnie komponuje się z naszymi, polskimi sosami, np. mięsnym lub grzybowym. W tym drugim zestawieniu smakuje wybornie.
Kotlety z kaszy jęczmiennej z sosem znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym wśród innych propozycji na obiady. Poznaj także nasze przepisy na kotlety z jajek, aromatyczne kotlety ziemniaczane z serem oraz na intrygujące kotlety marmurkowe, czyli mielone inaczej. Polecamy również kotlety po zbójnicku z pieczarkami i boczkiem. Jak zrobić kotlety mielone z kaszą jęczmienną? Zapraszamy na przepis!
Kotlety z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym
Składniki:
Kotlety:
- ugotowana kasza jęczmienna perłowa: 3 szklanki
- mięso mielone z łopatki: 0,5 kg
- cebula duża: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- majeranek: 1 łyżka
- jajko: 2 szt.
- śmietana 18%: 2 łyżki
- masło: 2 łyżki
- bulion warzywny: 1 szklanka
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sos grzybowy => PRZEPIS
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, aż się ładnie zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do ugotowanej na miękko kaszy dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę, śmietanę oraz roztarty majeranek. Dodajemy też ok. 1/2 łyżeczki soli, oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy i próbujemy, czy masa odpowiada nam smakowo. Na koniec dodajemy śmietanę oraz jajka. Ponownie dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 20 – 30 minut.
Jeżeli masa jest zbyt płynna, można dodać 1 lub 2 łyżki kaszy manny.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Formujemy kotlety i smażymy po ok. 2 minuty z obu stron.
Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przykryj i na niskiej mocy palnika dusimy kotlety, pamiętając, aby chociaż raz je obrócić. Kotlety możemy również smażyć na samym tłuszczu bez bulionu, ale wówczas kotlety mogą być bardzo suche. Po ok. 5 minutach, gasimy palnik i zostawiamy kotlety, aby chwilę „odpoczęły”.
Jeśli chcesz przygotować wegetariańskie kotlety z kaszy jęczmiennej, pomiń w składnikach mięso, a następnie przygotuj wszystko według podanego wyżej przepisu.
Życzymy smacznego!
Redakcja kuchnianawypasie.pl