Blog posts

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Bez mięsa, Grzyby, Przekąski, Święta

Sprawdzony przepis na jajka faszerowane pieczarkami, szczypiorkiem i żółtkiem. Idealny pomysł na pyszną przekąskę na stół wielkanocny. W naszym przepisie proponujemy proste nadzienie z pasty pieczarkowej z majonezem, który oczywiście możesz zastąpić serkiem śmietankowym i tym samym zadbać o mniejszą ilość kalorii. Do przygotowania farszu nie wykorzystaliśmy blendera, ponieważ lubimy wyraźny zarys pieczarek. Jeśli należysz do osób, które wolą bardziej aksamitną konsystencję, wystarczy, że przez chwilę zmiksujesz składniki. Dość często przed Wielkanocą powstaje dylemat, jakim nadzieniem tym razem nafaszerować jajka. Przepis na jajka na twardo z pieczarkami, to świetna propozycja. Wykonanie ich nie zajmie Ci dużo czasu, a do przygotowania oprócz jajek potrzebne będą tylko grzyby, majonez i szczypiorek! Doskonała alternatywa dla jajek faszerowanych tuńczykiem lub łososiem. Nadzienie możesz przygotować dzień lub dwa dni wcześniej i przykryć folią spożywczą. Farsz przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku i wypełnij nim jajka przed podaniem. Ważna uwaga: jeśli zdecydujesz się przygotować farsz wcześniej, nie dodawaj do niego szczypiorku. Dodaj go dopiero w dzień podania jajek. W innym wypadku szczypiorek puści wodę, co spowoduje rozrzedzenie nadzienia, a poza tym może wywołać zakwaszenie farszu. Zapraszamy na przepis!

Jajka faszerowane pieczarkami 


Jajka faszerowane pieczarkami 

Składniki:

  • jajka od kur z wolnego wybiegu: 6 szt.
  • pieczarki: 200 g
  • majonez: 2 – 3 łyżki
  • masło: 1 – 1,5 łyżki
  • drobny szczypiorek posiekany: 2 – 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Tak jak pisaliśmy we wstępie, jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności przystawki, majonez możesz zastąpić serkiem śmietankowym np. Mój ulubiony, Bieluch lub Piątnica. Znamy nawet osoby, które uważają, że farsz pieczarkowy jest lepszy z dodatkiem serka. Jeśli wolisz w wersji z majonezem, polecamy nasz przepis na domowy majonez.


Jajka faszerowane pieczarkami – przepis

Przygotowanie: 

Jajka gotujemy na twardo w wodzie ze szczyptą soli. Po ugotowaniu przelewamy jajka bardzo zimną wodą, lekko studzimy i obieramy. Każde jajko kroimy wzdłuż na dwie połówki i przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy z każdej żółtko.

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy starte pieczarki oraz odrobinę soli. Smażymy na średniej mocy palnika, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy grzyby do wystudzenia.

Gdy pieczarki wystygną, przekładamy je do miseczki, dodajemy rozgniecione widelcem żółtka, posiekany szczypiorek oraz majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy farsz można nakładać do białek przy pomocy łyżeczki lub rękawa. Na koniec posypać odrobiną świeżego szczypiorku.

Jak wspominaliśmy, farsz można również zmiksować, dzięki temu osiągnie on kremową konsystencję. Jeśli zdecydujesz się tak zrobić, warto wówczas szczypiorek dodać dopiero po zmiksowaniu.

Jajka faszerowane pieczarkami 

Jajka nadziewane pieczarkami 

Przepisy na jajka wielkanocne z pastą pieczarkową zawierają czasem również w składzie ogórki konserwowe, brokuły oraz koperek lub natkę pietruszki. Jajka świetnie smakują podane z sosem tatarskim lub sosem chrzanowym. Jeden i drugi warto przygotować w domowych warunkach, ponieważ przepisy są naprawdę proste. Co do sposobów na ładne obranie jajek nie będziemy się rozpisywać, każdy zapewne ma swój sprawdzony patent. Z pewnością warto trzymać się zasady, że jajka nie mogą być „prosto spod kury”, czyli bardzo świeże. Mają po prostu niższe pH, które nie ułatwia oddzielania skorupki od białka.

Jajka z farszem pieczarkowym 

Jajka z nadzieniem pieczarkowym warto przygotować bezpośrednio przed podaniem, ponieważ farsz bardzo szybko ciemnieje i traci na atrakcyjności. Nawet przechowywanie w lodówce niewiele w tej kwestii zmienia, chociaż w zamkniętym pojemniku nieco dłużej zachowają świeżość. To naszym zdaniem jedyny słaby punkt tej pysznej przystawki. Jeśli szukasz innych sprawdzonych pomysłów na dania wielkanocne, zobacz również nasz przepis na jajka faszerowane łososiem, a także na żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Pyszna jest również biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami.

Życzymy smacznego!

Jajka faszerowane pieczarkami 

Jajka faszerowane pieczarkami 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.