Blog posts

Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce

Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce

Kurczak, Obiady, Z patelni

Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce, to oryginalny sposób na przygotowanie tego delikatnego mięsa. Filet z kurczaka w tym wydaniu jest przede wszystkim bardzo chrupiący i co najważniejsze soczysty. Z pewnością jest to właśnie zasługa tej wyjątkowej panierki, która „weźmie” całą temperaturę na siebie i mięso się pięknie uparuje. Kotlety z piersi kurczaka, to bardzo lubiane przez nas danie obiadowe. Zazwyczaj smażone klasycznie w panierce z bułki tartej. Nasza propozycja, to lekkie urozmaicenie w przygotowaniu tych pysznych kotletów.

Zachęcamy Was do sprawdzenia innych naszych przepisów na kurczaka w różnym wydaniu. Są to min. delikatne „frytki” z piersi kurczaka, bardzo chętnie oglądane pyszne roladki z piersi, oraz soczyste kotlety drobiowe z żółtym serem.

Zapraszamy zatem na przepis z nadzieją, że ten pomysł na panierkę Was co najmniej zaciekawi i spróbujecie wykorzystać go przy następnym smażeniu filetów z piersi kurczaka 😊.

Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce


Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce

Składniki:

  • pierś z kurczaka: 3 szt.
  • ziemniaki: 5 – 6 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • jajko: 2 szt.
  • mąka ziemniaczana
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce


Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce

Wykonanie:

1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubych oczkach. Podobnie cebulę. Posól, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

2. Piersi przekrój wzdłuż na dwie części. Jeśli piersi są duże przekrój jeszcze raz każdy filet. Następnie rozbij lekko mięso. Posyp solą i pieprzem i odstaw na kilka minut.

3. Starte ziemniaki przełóż na sitko i odciśnij dobrze powstały płyn. Dodaj 1 jako, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz pieprz i  dobrze wymieszaj.

4. Na rozgrzany olej nałóż cienką warstwę ciasta ziemniaczanego wielkością zbliżonego do wielkości kotletów. Każdą porcję mięsa obtocz w jajku i nałóż na ziemniaki. Następnie przykryj taką samą warstwą co spód.

5. Smaż wolno na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż kotlety na ręczniki papierowe, aby wchłonęły ewentualny nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce

Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *