Blog posts

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dania rybne, Przekąski, Wielkanoc

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem? To bardzo proste! Klasyczne, ogólnodostępne składniki, oryginalny smak oraz łatwość przygotowania, to największe atuty tego tuńczykowo – jajecznego pomysłu. Te kremowe jajka, to świetna przekąska, która sprawdzi się na różne okazje! Jajka na twardo nadziewane tuńczykiem z puszki – czemu nie!? Stanowią świetną, niskowęglowodanową i wysokobiałkową przekąskę na wielkanocny stół i nie tylko. Nadzienie z tuńczyka jest wyjątkowo aromatyczne, a kilka łyżeczek śmietankowego serka dodaje przyjemnego akcentu i smaku. Z kolei natka pietruszki lub szczypiorek, to dodatek, który zawsze się sprawdza, a więc i w tym przepisie również idealnie się komponuje. Każdy z nas ma z pewnością mnóstwo ulubionych przepisów na jajka. U nas dominują oczywiście jajka w majonezie, ale całkiem dobrze radzą sobie też jajka faszerowane pieczarkami oraz jajka w sosie musztardowym. Tuńczyk, to składnik, który kojarzy się najczęściej jako dodatek do pysznych sałatek. Tym razem sprawdził się idealnie jako farsz do jajek. Jeśli szukasz więc pomysłu na pyszną przystawkę, dobrze trafiłeś. Jajka z nadzieniem z tuńczyka są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale też świetnie smakują! Zapraszamy na przepis!


Jajka faszerowane tuńczykiem z puszki

Składniki: 

  • jajka klasy L lub XL: 7 – 8 szt.
  • tuńczyk w sosie własnym: 170 g (1puszka)
  • serek śmietankowy np. Mój Ulubiony: 80 – 100 g
  • majonez: 1 łyżka
  • gęsta śmietana lub jogurt grecki: 1 łyżka
  • bardzo drobno pokrojony i dobrze odsączony ogórek kiszony lub korniszon: 1 szt.
  • drobno posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • natka lub szczypiorek pietruszki do dekoracji

Powyższe składniki na jajka z farszem z tuńczyka możesz dostosować do produktów, które masz akurat w spiżarni. Watro wybrać jak największe jajka, to ułatwi pracę i jednocześnie zaowocuje odpowiednio dużymi porcjami.

Polecamy użyć tuńczyka w sosie własnym, a nie w oleju. Serek śmietankowy sprawi, że farsz będzie jeszcze bardziej kremowy i jednocześnie stabilniejszy. Z kolei ogórka kiszonego/korniszona możesz zastąpić ogórkiem zielonym.

Jajka faszerowane tuńczykiem przepis


Jajka faszerowane tuńczykiem – przepis

Przygotowanie: 

Jeśli chcesz, aby jajka dobrze się obierały ze skorupki, warto użyć jajek już nieco „zestarzałych”, tzn. ok. 7 dniowych. Świeże jajka nie będą się tak ładnie obierać. Aby żółtka dobrze się wyśrodkowały, karton z jajkami przechowuj przez kilka godzin przed przygotowaniem na boku.

Przygotowanie przepisu na jajka nadziewane tuńczykiem zacznij od ugotowania na twardo jajek. Następnie jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Z jajek wyjmij żółtka i zarezerwuj jedno lub dwa na później ścierając je na drobnej tarce. Pozostałe żółtka przełóż do miski i zmiażdż widelcem. Dodaj majonez, śmietanę (lub jogurt) oraz serek kremowy. Przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Następnie dodaj dobrze odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka, drobno pokrojonego ogórka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Spróbuj farszu i zdecyduj według swojego uznania, czy dodać jeszcze ziół, przypraw lub majonezu.

Odpowiednią ilość farszu nakładaj na środek białek przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Gotowe danie posyp starym żółtkiem oraz udekoruj natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz też przepis na jajka faszerowane chrzanem.

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz