Blog posts

Knedle chlebowe z boczkiem

Knedle chlebowe z boczkiem

Chleb i bułki, Kuchnie świata, Obiady

Przepis na pyszne knedle chlebowe z boczkiem, to świetny pomysł na prosty i szybki obiad z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Proste składniki, łatwe wykonanie, wyjątkowa ekonomiczność oraz zaskakujący smak. To najważniejsze cechy tego tyrolskiego dania. Zapewne często zastanawiasz się na tym: Jak wykorzystać czerstwy chleb? lub Co zrobić z czerstwego pieczywa? Przepis na knedle z chleba i boczku to idealny sposób na pyszne danie obiadowe.

Knedle z chleba to bez wątpienia bardzo skuteczny pomysł na czerstwe pieczywo. W każdej kuchni zostaje z pewnością kilka podeschniętych kromek z niejednego bochenka chleba. Dość często nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie. Dobrym sposobem jest przywrócenie im świeżości poprzez obtoczenie w jajku i usmażenie na patelni. Tyrolskie knedle z boczkiem to inny bardzo efektywny i wyjątkowo smaczny  sposób na czerstwy chleb.

Knedle z czerstwego pieczywa przepis, do którego potrzebne będą: chleb, mleko, jajka oraz pietruszka lub koperek. To podstawa, do której często dodawany jest pokrojony w kosteczkę i podsmażony z cebulką boczek. Dzięki niemu knedle pięknie pachną wędzonką. Z podanych składników wyrabia się masę. Następnie formuje knedle i gotuje (a właściwie parzy) przez kilkanaście minut. Najczęściej podawane są z sosem mięsnym oraz rosołem. Jeśli knedle przygotujesz bez dodatku mięsa, otrzymasz pyszne danie wegetariańskie, które świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty. Polecamy!

Knedle chlebowe z boczkiem


Knedle chlebowe z boczkiem 

Składniki: 

Na 14 szt.

  • chleb z poprzedniego dnia lub starszy: 270 g
  • mleko: 200 ml
  • jajka: 2 szt.
  • gałka muszkatułowa: 1 łyżeczka
  • cebula: 1 szt.
  • boczek wędzony: 200 g
  • majeranek: 1 łyżka
  • natka pietruszka lub koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. bułka tarta

Knedle chlebowe z boczkiem


Knedle chlebowe z boczkiem 

Przepis: 

Pokrój resztki czerstwego chleba na małe kawałki i przełóż do miski. Następnie wlej mleko oraz dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut.

Knedle chlebowe z boczkiem

Pokrój boczek w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy boczek się lekko zrumieni, dodaj pokrojoną w kosteczkę obraną cebulę i delikatnie posól. Chwilę smaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek oraz boczek wraz z cebulą (bez wytopionego tłuszczu) do pozostałych składników i wymieszaj.

Następnie dopraw solą, pieprzem, gałką oraz majerankiem i zostaw na kilka minut do „przegryzienia”.

Mokrymi dłońmi uformuj knedle.

Knedle chlebowe z boczkiem

Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj niewielką ilość bułki tartej do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli knedle formują się bez problemu to jeszcze lepiej 🙂 Nadawaj masie ładny okrągły kształt o wielkości mandarynki i wrzucaj do wrzącej i osolonej wody. Pozostaw w lekko „mrugającej” wodzie na ok. 8 – 10 od momentu wypłynięcia na wierzch.

Podawaj na gorąco z sosem grzybowym lub pieczeniowym.

Obiad z chleba w postaci pysznych knedli znany był również na Śląsku. Jednak bez porównania bardziej knedle chlebowe są popularne u naszych zachodnich sąsiadów, oraz w Austrii. W Czechach i na Słowacji spotkamy knedle z bułki. Ktoś może powiedzieć, że to danie dla ubogich. Raczej dla wszystkich, którzy szanują żywność, a szczególnie chleb. W dobrej i pomysłowej kuchni wykorzystać można wszystko i z niepozornych składników przygotować pyszne danie. Knedle chlebowe są tego idealnym przykładem.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na wykorzystanie pieczywa. Polecamy: chrupiące kanapki z patelni, gorące kanapki z piekarnika oraz ekspresowa zapiekanka z bułką, serem i szynką.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Knedle chlebowe z boczkiem 

 

Napisz komentarz