Blog posts

Domowy salceson ze słoika – na raz

Domowy salceson ze słoika – na raz

Wieprzowina

Pyszny, niezwykle aromatyczny domowy salceson ze słoika – na raz. To ekonomiczny i przemyślany sposób na sensowne przechowanie tego bardzo lubianego przez nas wyrobu mięsnego. Salceson bez wątpienia kojarzy się nam z dosyć sporych rozmiarów wędliną, której jednak nie przechowamy zbyt długo. Dlatego salceson w słoiku, to doskonała alternatywa dla klasycznego, „większego brata” 🙂

Jest przede wszystkim bardzo łatwy w przygotowaniu. Chwila pasteryzacji zdecydowanie przedłuża jego przydatność i stwarza o wiele więcej możliwości skorzystania z tego swojskiego przysmaku. Taki salceson w małym słoiku możemy zabrać do pracy, na działkę, na grzyby, ryby itd. 🙂 Świetnie sprawdzi się również w domu, kiedy dopadnie nas pokusa na małe co nieco z mięskiem i galaretką. Taki słoiczek będzie wtedy w sam raz 🙂

Poza tym salceson, to przecież mnóstwo kolagenu, budulca naszej skóry, stawów, włosów oraz paznokci. Czyli nie tylko zdrowie, ale też uroda. Zapraszamy na przepis!

DOMOWY SALCESON ZE SŁOIKA – NA RAZ

Składniki:

  • golonki wieprzowe: 2 szt.
  • łopatka wieprzowa: 500 – 600 g
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 kulki
  • czarny pieprz: 5 kulek
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • woda

Domowy salceson ze słoika na raz


DOMOWY SALCESON ZE SŁOIKA – NA RAZ

Wykonanie:

1. Czyste mięso wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa, zalewamy zimną wodą, a następnie wolno gotujemy do miękkości. Mięso musi swobodnie oddzielać się od kości.

2. Przestudzone mięso kroimy na niezbyt drobne kawałki i wkładamy do czystych słoiczków. Wywar doprawiamy do smaku, przecedzamy i nalewamy do słoików. Mieszamy, aby każdy kawałek mięsa został otoczony płynem.

3. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 30 minut. W ten sposób salceson możemy przechowywać w lodówce nawet do 2 miesięcy.

Smacznego!

DOMOWY SALCESON ZE SŁOIKA - NA RAZ


Napisz komentarz