Blog posts

Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow

Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow

Grzyby, Jednogarnkowe, Makaron, Obiady, Porady, Przetwory, Sosy, Wieprzowina

Świetnie doprawiony, domowy obiad do słoika z sosem a’la Stroganow. To bez wątpienia doskonała propozycja na pyszne, swojskie danie do podgrzania na szybko! Nie tylko w domu, ale w też w pracy, na działce, w plenerze lub delegacji. Idealne również jako obiad dla kierowcy w dalekiej trasie. To prosty, ale solidny posiłek z mięsem i pysznym sosem, który możesz po podgrzaniu uzupełnić śmietaną!

My dodaliśmy do tego dania kluski, ale równie dobrze sprawdzi się każdy, klasyczny makaron. Taki zestaw, czyli mięso, kluski i pomidory to zawsze pyszny pomysł na obiad. Jeśli chodzi o mięso, to dopełniliśmy danie łopatką, ale jeśli akurat masz, równie dobrze możesz dodać kotlet mielony pokrojony na mniejsze kawałki. Będzie tak samo pyszne!

Zapraszamy więc na przepis na szybki obiad ze słoika i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach pod postem lub na naszym FB.

OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW

Składniki na 6 słoików 0,5 l:

  • łopatka wieprzowa: 1 – 1, 20 kg
  • koncentrat pomidorowy: 300 – 400 g
  • pomidory: 4 szt.
  • papryka czerwona: 1 szt.
  • pieczarki lub grzyby leśne: 300 g
  • cebula:  2 szt.
  • ulubiony makaron: 120 – 150 g
  • ziele angielskie: 6 ziaren
  • liść laurowy: 4 szt.
  • papryka słodka: 1 łyżka
  • majeranek: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy al dente.

2. Łopatkę kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, otrząsamy z jej nadmiaru i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ważne, żeby smażyć mięso niezbyt dużymi partiami. Każdą doprawiamy papryką i pieprzem. Chodzi o to, aby się ładnie zrumieniło i “zamknęło”, a nie gotowało. Łopatkę, którą już przesmażyliśmy przekładamy do garnka i przykrywamy.

3. Kiedy całe mięso mamy już zrumienione, dodajemy liść laurowy i ziele. Następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Co jakiś czas sprawdzamy czy w łopatce jest płyn, nie dopuszczając do jej przypalenia.

4. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy “poczujemy” jej aromat, dorzucamy pokrojone w plastry grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki pomidory. Smażymy, aż warzywa zmiękną i przekładamy do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz majerankiem.

OBIAD DO SŁOIKA


Na koniec dodajemy makaron, dokładnie wszystko mieszamy i nakładamy do słoików. Zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia.

OBIAD Z SOSEM DO SŁOIKA


Starajmy się, żeby sos nie był zbyt wodnisty. Lepiej niech będzie bardziej skondensowany. Możemy go rozrzedzić przy odgrzewaniu. Tak przygotowane danie możemy przechowywać w lodówce do 10 dni.

Smacznego!

OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A' LA STROGANOW

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *