Świetnie doprawiony, domowy obiad do słoika z sosem a’la Stroganow. To bez wątpienia doskonała propozycja na pyszne, swojskie danie do podgrzania na szybko! Nie tylko w domu, ale w też w pracy, na działce, w plenerze lub delegacji. Idealne również jako obiad dla kierowcy w dalekiej trasie. To prosty, ale solidny posiłek z mięsem i pysznym sosem, który możesz po podgrzaniu uzupełnić śmietaną!
My dodaliśmy do tego dania kluski, ale równie dobrze sprawdzi się każdy, klasyczny makaron. Taki zestaw, czyli mięso, kluski i pomidory to zawsze pyszny pomysł na obiad. Jeśli chodzi o mięso, to dopełniliśmy danie łopatką, ale jeśli akurat masz, równie dobrze możesz dodać kotlet mielony pokrojony na mniejsze kawałki. Będzie tak samo pyszne!
Zapraszamy więc na przepis na szybki obiad ze słoika i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach pod postem lub na naszym FB.
OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW
Składniki na 6 słoików 0,5 l:
- łopatka wieprzowa: 1 – 1, 20 kg
- koncentrat pomidorowy: 300 – 400 g
- pomidory: 4 szt.
- papryka czerwona: 1 szt.
- pieczarki lub grzyby leśne: 300 g
- cebula: 2 szt.
- ulubiony makaron: 120 – 150 g
- ziele angielskie: 6 ziaren
- liść laurowy: 4 szt.
- papryka słodka: 1 łyżka
- majeranek: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Łopatkę kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, otrząsamy z jej nadmiaru i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ważne, żeby smażyć mięso niezbyt dużymi partiami. Każdą doprawiamy papryką i pieprzem. Chodzi o to, aby się ładnie zrumieniło i „zamknęło”, a nie gotowało. Łopatkę, którą już przesmażyliśmy przekładamy do garnka i przykrywamy.
3. Kiedy całe mięso mamy już zrumienione, dodajemy liść laurowy i ziele. Następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Co jakiś czas sprawdzamy czy w łopatce jest płyn, nie dopuszczając do jej przypalenia.
4. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy „poczujemy” jej aromat, dorzucamy pokrojone w plastry grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki pomidory. Smażymy, aż warzywa zmiękną i przekładamy do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz majerankiem.
Na koniec dodajemy makaron, dokładnie wszystko mieszamy i nakładamy do słoików. Zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Starajmy się, żeby sos nie był zbyt wodnisty. Lepiej niech będzie bardziej skondensowany. Możemy go rozrzedzić przy odgrzewaniu. Tak przygotowane danie możemy przechowywać w lodówce do 10 dni.
Smacznego!