Pyszny, niezwykle aromatyczny domowy salceson ze słoika – na raz. To ekonomiczny i przemyślany sposób na sensowne przechowanie tego bardzo lubianego przez nas wyrobu mięsnego. Salceson bez wątpienia kojarzy się nam z dosyć sporych rozmiarów wędliną, której jednak nie przechowamy zbyt długo. Dlatego salceson w słoiku, to doskonała alternatywa dla klasycznego, „większego brata” 🙂
Jest przede wszystkim bardzo łatwy w przygotowaniu. Chwila pasteryzacji zdecydowanie przedłuża jego przydatność i stwarza o wiele więcej możliwości skorzystania z tego swojskiego przysmaku. Taki salceson w małym słoiku możemy zabrać do pracy, na działkę, na grzyby, ryby itd. 🙂 Świetnie sprawdzi się również w domu, kiedy dopadnie nas pokusa na małe co nieco z mięskiem i galaretką. Taki słoiczek będzie wtedy w sam raz 🙂
Poza tym salceson, to przecież mnóstwo kolagenu, budulca naszej skóry, stawów, włosów oraz paznokci. Czyli nie tylko zdrowie, ale też uroda. Zapraszamy na przepis!
DOMOWY SALCESON ZE SŁOIKA – NA RAZ
Składniki:
- golonki wieprzowe: 2 szt.
- łopatka wieprzowa: 500 – 600 g
- włoszczyzna jak do rosołu
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 kulki
- czarny pieprz: 5 kulek
- sól: 1 płaska łyżeczka
- woda
DOMOWY SALCESON ZE SŁOIKA – NA RAZ
Wykonanie:
1. Czyste mięso wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa, zalewamy zimną wodą, a następnie wolno gotujemy do miękkości. Mięso musi swobodnie oddzielać się od kości.
2. Przestudzone mięso kroimy na niezbyt drobne kawałki i wkładamy do czystych słoiczków. Wywar doprawiamy do smaku, przecedzamy i nalewamy do słoików. Mieszamy, aby każdy kawałek mięsa został otoczony płynem.
3. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 30 minut. W ten sposób salceson możemy przechowywać w lodówce nawet do 2 miesięcy.
Smacznego!